Vadideki Zambak - Honore De Balzac

Cuma, Eylül 16, 2016

 Vadideki Zambak
Vadideki Zambak çocukluğumda okuduğum bir kitaptı. Honore De Balzac'a ait olan hatta baş yapıtı olarak kabul edilen bu eseri tekrar okuma ihtiyacı duydum. Gerçekten çok küçüktüm ve belki anlamadan okumuştum, üstelik hiç bir şeyde hatırlamıyordum. Vadideki Zambak MEB'in 100 temel eserleri arasında yer alıyor. Çocukken okumamın sebebi de bu olsa gerek. Eser özellikle 18.yy ışık tutar nitelikle. Fransa da geçen bu hikayede devrim sonrasında toplumsal hayat hakkında fazlasıyla bilgi edinebiliyorsunuz.
Vadideki Zambak özellikle kır hayatının ön plan da tutulduğu bir eser olarak bilinmektedir. Yazarın en önemli romanlarından biri olduğu söylenir. Hikaye de yazar kendi hayatından bazı olaylara yer vermiştir. Bazı kaynaklarda aslında kendi hayatını Felix üzerinden anlatıldığı konusunda bilgiler bulunmaktadır. 

Felix aile sevgisinden uzak bir şekilde, baskı görerek büyümüştür. Annesi, Babası ve diğer kardeşleri tarafından ezilmiş ve hiç bir zaman ailenin bir üyesi olarak kabul edilmemiştir. Kendisinden beş yaş büyük olan kardeşi ise diğer aile üyeleri tarafından tam tersi muamele görmüştür ve istediği her şey yapılmaktadır. Okul hayatı ise yatılı okullarda geçmiştir ve bu durum ailesini bazı dönemlerde yıllarca görmemesine yol  açmıştır. Felix bu dönem içerisinde içine kapanmıştır ve zamanının tamamını bir ağaç altında veya kitap okuyarak geçirmeye başlamıştır.

Romanda bu dönem anlatılırken aile özlemi doruk noktasına çıkmaktadır. Aile özlemi çektiği bu dönem roman da ayrıntılı bir şekilde yer almaktadır.

Felix prensin şerefine düzenlenen bir baloda hayatının aşkı olacak o kadınla karşılaşır. Onunla dans etmeye veya konuşmaya cesareti yoktur. Sadece bir köşede oturmaktadır. Kısa bir süre sonra kadın yanına gelip oturmuştur. Felix öylesine etkilenmiştir ki dayanamamış ve omuzundan öpmüştür.

Ailesi tarafından kırlar içerisinde bir şatoya gönderilir Felix ve bir gün kırlar içerisinde dolaşırken tekrar karşılaşır Kontes Mortsauf ile. İki çocuğu ve eşiyle birlikte bu vadide yaşamaktadırlar. Böylece onların aşklarına başlamış olur ancak onların aşkını bir yasak aşk olarak algılayamıyorsunuz. İçten ve gerçek bunu her sayfada hissediyorsunuz. Kontes de ona karşı boş değildir ancak onurlu ve vicdanlı bir kadındır: Çocuklarını yani ailesini arka plana atmayacak kadar ve onlara ihanet etmeyecek kadar onurlu bir kadındır.

Felix Henriette'i öylesine sevmektedir ki zor durumda bırakmayı göze alamamaktadır. Onu saf bir sevgiyle ve tutkuyla sevmektedir. Bu sevgi ömrünün sonuna kadar devam edecektir.

Hikaye tabi ki bu kadarla sınırlı değil. Felix'ın bir şekilde hayatına giren iki kadından daha bahsedilmektedir romanda. Aynı zaman da hikayedeki yer ve kişi tasvirleri de ustalıkla hikayenin içine yerleştirilmiştir. Bazı okuyucular tarafından yer ve kişi tasvirleri abartılı ve çok bulunmuş. Bu yönde bazı yorumlar okudum. Ama bu durum beni rahatsız etmedi.

Roman Felix'ın küçüklüğü ile başlıyor ve ailesi de anlatılıyordu ancak Felix büyüdükten, başarılı bir adama dönüştükten sonra yani kralın yanında devlet adamı olarak çalışmaya başladıktan sonra ailesinin tepkisi ne yönde olduğundan bahsedilmiyor. Felix'e karşı olan davranışlarının ne yönde değiştiğini merak etmiştim ancak çok fazla yer verilmemişti. 

Eski aşkların gerçek aşkı daha iyi anlattığına inanlar okusun bu kitabı kesinlikle öneriyorum. Ancak Vadideki Zambak bir klasik ve klasiklerden hoşlanmayan bir kesimin olduğunun da farkındayım. Dilini ağır buluyor hatta sıkıcı buluyor olabilirsiniz ancak onları değerli yapan hikayenin yanında o kusursuz anlatımı olduğunu düşünüyorum. Çok sık olmasa da klasiklerden de okumaya özen gösteriyorum bu nedenle.

Bunlarda İlginizi Çekebilir

16 yorum

  1. Ben de okuyacağım, epeydir kitaplığımda bekliyor:) sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap hakkında düşüncelerinizi merakla bekliyorum o zaman :)

      Sil
  2. Ben bu kitabı okumuştum ama aklımda hiç bir şey kalmamış. Biraz olsun hatırlamak iyi oldu. Eline sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende aynı durumdaydım :) Yorumun için ben teşekkür ederim :)

      Sil
    2. Bu arada ben bu kitabı okumuştum demek ne kadar güzel bir duyguymuş, kendimi süper hissettim :))

      Sil
    3. Bence de öyle o duyguyu arada ben de hissediyorum :) Gördüğüm zaman özellikle yorum bırakasım geliyor :) :)

      Sil
  3. Kaç yil önce okudum hatirlamiyorum. Tekrar okumak isterim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende çok uzun zaman önce okumuştum ve hatırlamıyordum. tekrar okumam güzel oldu :)

      Sil
  4. Kitabı duymuştum, içeriğini bilmediğimden tereddüt ettim elime alıp okumaya. Yazınız iyi oldu bunun üzerine :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yardımcı olabildiğim için sevindim :) Yorumun için teşekkür ederim :)

      Sil
  5. Bende uzun zaman once okumustum.Hatirlatman iyi oldu.sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende çok önceden okumuştum ama zamanla unutuluyor galiba :) Yorumun için teşekkür ederim :)

      Sil
  6. Sizi blog keşif etkinliğinden takipteyim bana da beklerim sevgiler :)
    http://guzelvekulturluyum.blogspot.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. takipteymişim zaten. Zaman zaman uğruyorum bloguna teşekkür edierm :)

      Sil
  7. klasik sevenler-benim gibi- çok severler:D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle katılıyorum. Klasik severler için :)

      Sil

Facebook

Subscribe