Olasılıksız - Adam Fawer

Salı, Eylül 13, 2016

Okumakta çok geç kaldığımı düşündüğüm bir kitapla karşınızdayım. Olasılıksız bu güne kadar niye okumamışım üstelik her yerde karşıma çıkmasına rağmen dediğim bir kitap. Aynı zaman da her kitabın bir zamanı vardır ve zamanı geldiğinde bir şekilde, bir yerde karşıma çıkar mantığını bana hatırlatır nitelikte.

İlk olarak kesinlikle benim tarzıma uygun olduğunu düşünmemiştim. Konusuyla, tarzıyla, belkide gerçek dışı olaylarıyla uzak durmam gerektiğini düşündürmüştü bana. Ancak kitap tuhaf bir şekilde sürekli karşıma çıkmaya başladı ve hakkında neredeyse hiç kötü yorumla karşılaşmadım. Kısacası bu kitabında zamanı gelmişti ve karşıma çıktığı zaman kesinlikle okumam gerektiğinin farkındaydım.

Bu şekilde düşünmeme rağmen ilk sayfalarda ön yargılarımdan kurtulamadım ve hayal kırıklığıyla sonuçlanacağını düşünmeye başladım. Ama bu durum çok uzun sürmedi ve sonuç olarak kitabın nasıl bittiğinin farkına dahi varamadım. Bana göre Adam Fawer tarafından yazılan bu kitap kesinlikle kalın olmasına rağmen bir oturuşta bitirilebilecek bir kitap. Bu nedenle herkese tavsiye edebileceğim ve okuyun diyebileceğim kitaplardan biri. Hatta tavsiye edebileceğim kitapların başında dahi geliyor olabilir.

Konusuna geçmeden önce alışılmışlıkların ve klişelerin dışında bir kitap olduğunu da söylemeliyim. Bu gün yazım tarzı dışında birbirine benzeyen birçok kitaptan farklı olduğunu düşünüyorum ve konusuyla öne çıktığını düşünüyorum.

Kitaptaki ana karakter David Caine diğer karakterler ise kitapta önemli bir yere sahip ve olaylar diğer karakterlerin bakış açısıyla da anlatılıyor. David Caine özellikle olasılıklar konusunda üniversitelerde ders veren, bu konuda çok başarılı bir adam. Aynı zaman da bir kumarbaz ve olasılıklar konusundaki bilgisi kumar da en büyük yardımcısı. En zayıf noktası kumar tutkusu olan David Caine Olasılıklar konusunda bilgisine dayanarak kazanacağını düşünürken kendisini bir anda Rus mafyasına borçlu bulur.


Bir taraftan Rus mafyasına olan borcunu ödemesi gerekirken bir yandan da beynindeki sorunlar nedeniyle nöbetler geçirmeye başlamış ve üniversitede ders veremez hale gelmiştir. Bu nedenle doktoru tarafından deneysel ilaçları kullanması gerektiği önerilmiştir. Ancak bu ilaçların en büyük etkisi şizofrende ortaya çıkan belirtilerin gözlenebiliyor olmasıdır. Özellikle kardeşi Jasper da uzun süredir şizofreni tedavisi görmektedir. Bu nedenle bu ilaçlar tehlikeli olabilir. David Caine bu durumun farkındadır ancak başka çaresi de yoktur.


''Şizofren nasıl bir şey? diye sordu Caine tedirgin bir şekilde. Kardeşine bunu daha önce hiç sormadığını düşündü bir yandan da ''Nasıl hissediyor insan kendini?''
Jasper omuz silkti ''Hiçbir şey oluyormuş gibi hissetmiyorsun. Yanılsamalar gerçek gibi. Doğal hatta olması gerektiği gibi. Sanki hükümetin düşüncelerini okumaya çalışması dünyanın en mantıklı ve doğal şeyiymiş gibi geliyor, ya da en yakın dostunun seni öldürmesi falan.'' Bir an sustu kaldı. ''Bu yüzden çok korkutucu.''

Diğer önemli bir karakter ise Nava Vaner isimli bir CIA ajanıdır. Nava Vaner çok gizli olan bilgileri satarak geçimini sağlayan çok iyi yetiştirilmiş bir ajandır. Ancak yaptığı son işte çok başarılı olamamıştır ve Kore gizli servisine değerli bir bilgi sunmazsa öldürülecektir. Tam da bu sırada karşısına Dr. Tversky'nin araştırmaları çıkar ve bu konuda araştırmalar yapmaya başlar.

Dr. Tversky ise deneylerini ilk olarak kendisine aşık olan bir öğrencisi üzerinde denemeye başlamıştır. Bu deneylerde geleceğin bu kişiler tarafından tahmin edilebileceği amaçlanmaktadır. Ancak öğrencisi yani sevgilisi üzerindeki son denemesi ters gitmekte ve öğrencisinin ölümüne sebep olmaktadır.
Bu ölümün ardından Dr. Tversky deneyini öğrenen kişiler  deneklerden bir diğeri olan David Caine peşine düşmüştür. Bu olaydan sonra Nava Vaner ve David Caine bir araya gelmişler ve birlikte hayatta kalmaya çalışmışlardır. Tüm karakterlerin sadece anlattıklarımla sınırlı kalmadığından emin olabilirsiniz. Ajanlar, bilim adamları, piyango talihlileri ve kumarbazları da unutmamak gerekir.

Romanda birçok bilimsel terime yer verildiği için anlamakta ve ilerlemekte zorluk çekebileceğinizi düşünebilirsiniz. Ancak bu terimler yazarın anlatımıyla birleştiğinde hayranlık uyandıran bir roman ortaya çıkmış. Zaten roman yazarın ilk kitabı olmasına rağmen Dünyada ve Türkiye de en çok satanlar listesinde uzun zamandır yer almasına bakılırsa başarısını çoktan kanıtlamış olan bir eserdir.


''Daha önce hiç silah kullanmamıştı, ama bu onu endişelendirmiyordu. Resim çekmek gibiydi bu iş. Odakla ve bas. Aralarındaki tek fark, bir Nikon kamera 9 milimetrelik bir Lorcin L gibi tepmezdi.''  

2005 yılında yayınlanmış olan bu bilim kurgu kitabı çıktığı günden itibaren birçok ödüle de laik görülmüştür. Son derece sürükleyici bir kitap olan Olasılıksız sizi etkisi altına alıyor ve bitirmeden bırakmanıza izin vermiyor. Kitabı okumaya devam edin ve sizin yaptığınız tek bir seçimin, etrafınızdaki insanların hayatlarını nasıl değiştirebildiğini kendi gözlerinizle görün.

Bunlarda İlginizi Çekebilir

26 yorum

  1. Bu kitaba benimde hiç elim gitmiyor nedense. Bende beklerim:)

    YanıtlaSil
  2. ben de temmuz ayında okudum iyiydi ya. matematik gibi yerlerde sıkıldım sadece :) var benim de bilokumda :)

    YanıtlaSil
  3. Okuduğumda çok sevmiştim, güzel kitaptır. Bilimsel yönü biraz sıkıcı olsa da sürükleyici bir kitap. :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nasıl bittiğini anlamadım doğrusu. Evet bilimsel yönü ağır basıyor ama ben daha fazlasını bekliyordum. Beklediğimden çok daha iyiydi :)

      Sil
  4. Kitap bana çok zorlama gelmişti. Özellikle son bölümleri kafamda James Bond filmini canlandırmıştı. Olasılığı çok iyi hesaplarsanız hayatınız kurtulur önermesi çok iddialı değil mi sizce de?

    Çok beğendiğiniz kitabı eleştirdim ama kusura bakmayın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben gerçekten çok beğendim :)
      Bence de çok iddialı ama okurken bir bilim kurgu kitabı da olduğunu göz ardı etmemek gerekir diye düşünüyorum :) Gerçekçiliğini sorgulayamam ama. Kitabın dilini ve sürükleyiciliğini sevdim sanırım ben :)

      Sil
  5. Adam Fawer ın bütün kitapları güzel bence :)

    YanıtlaSil
  6. Diğerlerini de en kısa zaman da okumalıyım o zaman :) :)

    YanıtlaSil
  7. Düşüncene katılıyorum, bence de her kitabın bir zamanı var. Bende henüz okumadım. Gerçi işaretlere bakılırsa benim de okuma zamanım yaklaşıyor gibi.. ^^ Güzel bir yorum olmuş, sevgiyle kal.. ^.^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :) Yorumunu merakla bekliyorum o zaman :)

      Sil
  8. Olasılıksız'ı sevmeyen nadir insanlardanım galiba :) Hollywood işi aksiyon filmi gibi geldi bana. Zevkler farklı tabi. Hayırlı bayramlar Güneş hatun ❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size de hayırlı bayramlar :) Benim de okumaktan hoşlanmadığım bir tarz doğrusu. Ama Olasılıksız'ı beğendim :) Herkes beğenecek diye bir konu yok tabi ki :)

      Sil
  9. Kitabı ben de çıktığında matematik öğretmenim sayesinde okumuştum :D Güzeldi ama çok fazla hatırlamıyorum :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Benim unutamayacağım kitaplardan biri oldu bile :)

      Sil
  10. Kimilerinin bayılığı kimilerininse pek hoşlanmadığı bir kitap Olasılıksız, ben itiraf edeyim ikinci gruptayım ama siz kitabı o kadar güzel anlatmışsınız ki:) elinize sağlık, keyifli okumalar dilerim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız :) Bir kesimin en beğendiği kitaplar arasında yer alırken bir kısım çok hoşlanmadığını söylüyor. :)
      Yorumunuz için asıl ben teşekkür ederim :)

      Sil
  11. Ben de çok sevmiştim, elinize sağlık, sevgiler :)

    YanıtlaSil
  12. Ne zamandir kitapligimda olan kutap ama ilk sayfasini okuduktan sonra yerine koyup bir daha elim gitmedi.Ama tekrar elime almam gerekiyor gibi😊

    YanıtlaSil
  13. Adam Fawer'in okuduğum ilk kitabıydı kesinlikle harika bir kitap, bence herkes okumalı bu kitabı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de okuduğum ilk kitabıydı ve bende tavsiye ediyorum :) Diğer kitaplarını da en kısa zaman da okumalıyım. Umarım hayal kırıklığına uğramam :)

      Sil
  14. Kitabı beğenerek okumuştum. Yazını daha bir beğendim. kalemine sağlık yaa ♥♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmene çok sevindim :) Gerçekten çok güzel bir kitap

      Sil

Facebook

Subscribe