Kürk Mantolu Madonna Cehaleti Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?

Salı, Ekim 18, 2016


Geçtiğimiz günlerde bir olay olmuştu belki bir çoğunuz o görüntüye canlı canlı şahit olmuşsunuzdur. Sosyal medyada da karşılaşmış olabilirsiniz.

TV 8'de bir magazin programında Sabahattin Ali'nin Kürk Mantolu Madonna adlı kitabının film projesinden bahsedilmiş ve Beren Saat'in romanın baş karakterini canlandıracağından konu edilmişti. Ancak sonrasında sunucuların arasındaki diyalog gülsek mi, ağlasak mı karar veremeyeceğimiz kadar tuhaftı. Burada madonna'nın hayatı da tuhaf olabilir bizim için gibi yorumlar yapılmıştı.

Sonrasında ise bir linç kampanyası başladı adeta. Özellikle sosyal medya da çok tepki çekti. Küfürler, hakaretler bitmedi ve devam da ediyor. Sonrasında gelen cevaplarda tuhaftı. Özellikle edebiyat dünyasından çok tepki aldı.

Kendi düşüncelerime yer vermeden önce sizlerin ne düşündüğünü merak ediyorum. Özellikle kitap bloglarının bu konu hakkındaki düşüncelerini merak ediyorum.

Sosyal medya ve haber sitelerin de bu konu hakkında bir çok yorum yapılıyor. Ancak gerçekten edebiyat severler tarafından yapılan yorumlar kadar neredeyse konu ile ilgili hiç bir bilgisi olmayan kişiler tarafından da yorumlar yapıldığını, sadece şuraya biraz küfür yazayım da içim rahatlasın tarzında yorumlarda yok değildi. Bu benim gözlemim tabi ki. Özellikle de zaten bu nedenle blogların ne düşündüğünü merak ediyorum.

Ben Kürk Mantolu Madonna'nın kitap severler için çok önemli eserlerden biri olduğunu düşünüyorum. Film olacağını duyduğumda ise bir yandan sevinsem de ne kadar iyi olursa olsun kitabın o büyüsünü karşılaya bileceğini düşünemiyorum.
Bu derece tepki çekmesinin nedeninde kitabın önemli bir kitap olmasından kaynaklandığını düşünüyorum. Yerinde başka bir kitap olsaydı bu kadar tepki çekmeye bilirdi.

Bizim için çok önemli bir kitap olsa da ülkemiz de eline bir kitap alıp da okumayan ve bununla övünen kalabalık bir kesimin olduğunu da unutmamak lazım. Bu kesiminde ben bu farkı ayırt edebilecek bilgiye sahip olduğunu da düşünmüyorum. Eminim ki bir çoğunun Kürk Mantolu Madonna deyince akıllarına dünyaca ünlü Madonna geliyordur.

Görüntüleri izlediğim de benim aslında dikkatimi çeken sunucunun ısrarla kitabı okuduğunu söylemesiydi. Gerçekten bu mümkün mü emin değilim. Yıllar önce okumuş dahi olsanız. Kitabın en azından kimden bahsettiğini hatırlıyor olmanız gerekir diye düşünüyorum. Sonrasında dikkatimi çeken ise kitabın aslında çok da iyi olmadığını ima eden küçük bir ayrıntının olmasıydı.

Böylesine önemli bir kanal da sunuculuk yapıyorsunuz. Evet bir edebiyatçı değilsiniz. Kitap okumaktan hoşlanmıyor ve edebiyatla ilgilenmiyor da olabilirsiniz. Bu kitabı okumak zorunda da değilsiniz bana göre. Ancak en azından programa çıkmadan önce bir araştırma yapabilirsiniz. Sonuç olarak program da yer alacak olan konulardan daha önceden bilgi edinme fırsatınız oluyor. Halk önüne çıkan insanların halkı bu derece yanlış yönlendirmelerini doğru bulmuyorum. 

Bunların hepsi Kitap Güneşim'in düşünceleri siz ne düşünüyorsunuz..

Bunlarda İlginizi Çekebilir

39 yorum

  1. benim en sevdiğim yazarlardan biri Sabahattin Ali. Kürk Mantolu Madonna da bir o kadar özel... ama dünyaca ünlü olup da tanımadığım yazarlar var mutlaka. bence burada eleştirilmesi gereken kısım programda işlenecek konu hakkında sunucunun program öncesinde hiç hazırlık yapmamış olması. kaldı ki ben bir öğretmen olarak bile bir gün sonraki ders için hazırlık yaparken; program için hiç hazırlık yapılmaması insanın işine saygı duymadığını gösterir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bende öyle düşünüyorum. Tv önüne çıkan insanların bu konuda dikkatli olması gerekiyor. Dediğim gibi halkı böyle yönlendirmemek gerekiyor :(

      Sil
  2. Kesinlikle katılıyorum sana. Ve bu konu tek kelime ile rezalet. Ben videoyu izledikten sonra şok geçirdim, sunucu kitabı okuduğunu söylüyor ama ben şahsen hiç inanmadım. Madem konu hakkında bilgin yok konuşma. Bilmiyorum ben çok sinirlendim, ne dediğini bilmeyen insanların program yapmaı üzücü bence. Etraf bilgisi olmadan fikri olanlarla doldu ne yazık ki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğrusunu söylemek gerekirse ben de okuduğunu düşünmüyorum. Özellikle üzerine basa basa da okuduğunu söylemesi rahatsız edici. Ayrıntıları unutabilirsin zamanla. İsimleri, olayları, mekanları vb. Ancak böylesine bir unutkanlık mümkün değil gibi duruyor :)

      Sil
  3. Gerçekten can sıkıcı. Kitabın okunmuş olduğuna kesinlikle inanmıyorum. Madem okumadın nasıl kendinde yorum yapma lüksü buluyorsun? Senin kurstaki hocana dönmüş bu olay. En son okuduğu kitabı kolayca hatırlayamayan bir hoca ve okuduğunu iddia ettiği kitabın içeriğini unutan(!) bir sunucu. Yine de fazla yüklenmek istemiyorum zira bilmemek de bir erdemdir. Fakat bilmediğini kabul etmek çok daha özenilesi bir erdem. Ben Sabahattin Ali'nin kalemine hayranım ve bu kalemin ne bir dizide ne de filmde layıkıyla sergilenemeyeceğini düşünüyorum. O nedenle film ya da dizi olmasını desteklemiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen benim hoca işi oldu bu. :) Ben sunucunun kendisini çok küçük düşürdüğünü düşünüyorum. Kendisiyle inanılmaz dalga geçiyorlar. Kitabı okumadığı için suçlayamayız kişileri ancak böylesine bir yanlış yönlendirme olamaz diye düşünüyorum. :)
      Eğer film olursa izleyeceğimi düşünüyorum. Ancak dizi olursa hoşlanmam sanırım. Biliyorsunuz ki bizim ülkemizde diziler çok uzun oluyor. Uzatmak içinde saçmaladıkça saçmalıyorlar. Sevebileceğimi sanmıyorum bu nedenle :)

      Sil
  4. Merhaba canım ;
    Kitap bloggerı değilim ... Ancak bayanı tanıdığımdan o kadar boş bir insan olmadığını da tahmin edebiliyorum ... Zaten linklerden seyrettiğimde sanki ilk söyleyen diğer bayan sonra öteki de o heyecanla olaya katılıp çok daha fazla konuşmuş ... Canlı yayın oldukça zor tabi ki ve kazalar da fena ... Sunucu açısından ben de sana katılıyorum öğrencinin eksik ödevini yapması nasıl doğru değilse o da programa çalışıp çıkmalıydı ... Kitapsever olmak zorunda değil ... Sonuçta ben de Agatha Cristhe okuyup da aaa bildiğimiz sıradan konulardan klişe dediğini de gördüm kitap blogerlarının ya da eğitimci genç arkadaşlarımızın ... Agatha kaç yılında yazmış bu kurguların ana kraliçesi unutup da ben yeni keşfetmişim demek varken ...
    Küfür argo ya da çok çok üzerine gidilmesi doğru olmadığı gibi ben edebiyatçı değilim deyip de sıyrılmak da hoş değil ...
    Ama işin güzel yanı yine insanların mizah yeteneğinin coşması .... Gerçekten zekalarına hayran kalmamak elde değil ...
    Fazlasıyla uzun oldu ama ...
    E artık çoook uzun zamandır blogda yoktum , arayı kapatmış olayım bari ;)
    Sevgiyle kal

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet gerçekten de yoktum. Yorumlarını özlemişim :)
      Dediğin gibi okumamış olması sorun değil. Ancak okudum demesine rağmen böyle yorumlarda bulunması rahatsız edici. Programa kesinlikle çalışıp çıkmasıydı. Üstelik tek sonucu da değil üç ayrı sunucu da tek bir şey bilmiyorlardı. En azından kulaklıktan biri kitabın yazıldığı tarihi söylemeyi akıl etti :)

      Sil
  5. Kitap blogu değilim ama fikrimi söylemek istedim.
    Kürk Mantolu Madonna gerçekten özel bir eser. Hanımefendinin bir an boşluk esnasında film ve kitap arasında bağlantı kuramamasını anlarım ancak benzer programların konuları daha önceden belli olduğundan işine hazırlanmadan oraya oturmasını anlamam. Üstelik gerçeği öğrendikten sonra anlamsız sohbetleri oldu ki o daha can sıkıcı. Tabiri caizse ekip olarak sağlam çuvalladılar. Orada yapılacak en akıllıca iş yönetmenin yayını kesmesiydi.
    Olayın başka tarafı ise ne yayın evi ne filmin yapımcısı dev paralarla bile bu reklamı yapamazdı.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende seninle aynı fikirdeyim hazırlanmadan çıkmamaları gerekiyordu. Üç sunucudan en azından biri bilgi sahibi olmalıydı. Bu olaydan sonra kitap ile ilgili hiç bilgisi olmayanlarında bir şeyler öğrendiğini düşünüyorum. Kötü bir şekilde de olsa iyi reklam oldu. :):)

      Sil
  6. Merhaba ben yakın bir tarihte okudum bu harika eseri . Böyle bir şeyin olması şaşırtmadı. Zaten film projesi bence yapılmamalı bu denli önemli bir eserin. Çünkü reyting tutmayinca aşkı memnudan bir farkı kalmayacaktır eminim. Burası Türkiye ve ne yazık ki televizyonda IQ seviyesi oldukça düşük insanlar var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de korkum aynı yönde. Tutsa dahi ne de olsa izleniyor diyerek uzatıcaklardır bölümleri. Uzatınca da saçmalamaya başlayacaklardır.

      Sil
  7. Gerek bu konu gerek ise başka konu hakkında çağımızın vebalarından biri bu fikri dahi olmayan konu hakkında konuşmak. Hatta daha kötüsü yorum yapıp hala haksızlığa uğradığını düşünerek kendini aklamaya uğraşmak.Keşke bu kitap bu kadar popüler olmasaydı da değerini sadece hak edenlerin elinde ve dilinde kalsaydı.Sabahattin ALİ konusunda biraz fazla hassasım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sabahattin Ali benim için de çok önemli yazarlardan birisi. :) Bu kitabı hakkında da böyle bir yorum yapılması biraz üzücü. Dediğin gibi sonrasında gelen cevaplarda da kendini aklamaya çalışmıştı. Sonrasında ise özür dilemek zorunda kaldı ama ne fayda:(

      Sil
  8. Çok güzel dile getirdiniz , gerçekten eğer bir konu hakkında bilgin yoksa o konu hakkında yorum yapma . Israrla kitabı okuduğunu ima ediyor , o konuştukça ben utandım .. !
    Film projesine gelirsek , ben pek mutlu olmadım biraz hayal kırıklığı oluyor genelde . Kitabın büyüsü bir başka oluyor .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende kitabı okumamış olmasına değil de kitabı ısrarla okuduğunu söylemesine takıldım. :) Ben kitabı okumadım deyip geçmiş olsaydı bence kimse bir şey diyemezdi :(
      Bende film olursa hayal kırıklığına uğrayacağımdan korkuyorum.

      Sil
  9. Çok sinirlendiğim ve kızdığım bir konu bu aslında. En sevdiğim eser, bir kadın tarafından ''okudum'' diyerek saçma yorumlara maruz kaldı. Öyle üzüldüm ki...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öylesine çok tepki aldı ki bir daha aynı hataya düşmez diye düşünüyorum. Bende izlediğimde gerçekten üzüldüm ama en çok da ısrarla okuduğunu söylemesine takıldım.

      Sil
  10. Güzel bir kitaptı ama bilmeyen varsa da iyi reklamını yaptılar :)) Dediklerinize katılıyorum baya güldüm izlerken

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Reklam konusunda çok haklısın:) Okumayan varsa bile okumaya başlamıştır :)

      Sil
  11. Gerçekten öyle :) Bu derece olabileceğini tahmin edemezdim :)

    YanıtlaSil
  12. Valla düşünmek istemiyorum.. Düşündükçe acı çekiyorum resmen :D.. Şimdi kitabı okumadan kahve ile resim çektirip paylaşanlar kitabı okumak isteyecekler orası kesin :D.. Fırsat bulursan ziyarete beklerim. Sevgiyle kal

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitabın okuma ve satış oranları artacak bir anda :) İyi bir şey sonuçta :) geliyorum hemen.

      Sil
  13. kitap bloğuyum diyebilir miyim kendime bilmiyorum , bu konuyu bloğuma taşımayı düşünmedim bile , zira o kadar çoklar ki piyasada , insanların bu kadar çok tepki vermesine şaşırdım desem yeridir. Programda yaşananlar elim diye bile düşünemiyorum , memleketin bir özeti gibi izledim görüntüleri. Kitap okuduğunu duyunca şaşıran mı istersin , bu kadar çok okuma kafayı sıyırırsın diyen mi? Tür konusuna da takılmam, okuyana saygım var yeter ki okusun ve fakat her yerde ve her konuda konuşmasın .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende çok fazla tepki alıyorum. Sanki kitap okumak bir suçmuş gibi. Daha işe yarar şeyler yapmalısın diyen bile oldu. Blogumu açmadan önce kitap okuma oranlarının çok az olduğundan şikayet ederdim hep sebebi galiba etrafımdaki kimsenin kitap okuma gereği duymamasıydı. Şimdi blogum sayesinden sanki herkes kitap okuyormuş gibi geliyor. Öyle olmadığını bilsem de rahatlatıcı :)

      Sil
  14. Bence de kesinlikle önce hazırlık yapmalıydı sunucu hanim . İzleyiciyi aptal yerine koymak romanı bilmemekten daha üzücü.
    Sevgilerimle ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet okuduğunu söyleyip kitap hakkında hiç bir şey bilmemesi asıl şaşırtıcı olan. :) Kitabı okumadığını söylemiş olsaydı kimse tek kelime edemezdi sanırım :)

      Sil
  15. Tek söyleyebileceğim bildiğini zannedenler gerçekten en tehlikelileri..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet kesinlikle öyle :) Tepkilerin bu derece fazla olması normal bu nedenle.

      Sil
  16. Sabahattin Ali acı gerçekleriyle yaşam kavgası vermiş eserleri son yıllarda hep listelerde olan değerlimiz.
    Bu eserini yeniden okudum.Ve ayrıca filmi çekileceği için de çok sevindim. Ece hanımın eline aldığı çalışmalar hep hakkını verdi ve başarılıydı.
    Bunu da güzel bir klasik eser gibi sonuçlandırır inşaallah.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kürk Mantolu Madonna gerçekten çok güzel bir eser ve bu tür olaylar olsa da son yıllarda daha hakkettiği değeri de görüyor gibi geliyor.
      Filmin çıkmasını bende bekliyorum ancak yine de kitabın verdiği hissi verebileceğini sanmıyorum. Film olmalı mı pek emin değilim bu nedenle :)
      Yorum için teşekkürler :)

      Sil
  17. ay düşünsene, buk kitabın kapağında kürk manto giymiş şarkıcı madonna fotosuuu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. haha :) Espirili bir yaklaşım olabilir aslında :) Kürk Mantolu Madonnayı şarkıcı Madonna sananlara :):)

      Sil
  18. Söyleyecek çok fazla şey yok aslında, cehalet... Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım öyle :) Ama burada sorun cehaletin farkına dahi varamamak gibi gözüküyor :)

      Sil
  19. Ülkenin giderek vasatlaşmasını, kültürsüzlüğünü, aşağı doğru gidişini gösteren bir örnek hepsi o. Artık şaşırmıyorum bile.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şaşırmasak da üzülüyoruz :( Her konuda olduğu gibi bu konuda da iyi haberler duymak istiyoruz artık.

      Sil
  20. İnsanların bilmemesini,okumamasını geçtim de hiç mi karşısına geçtiğin insanlara saygın yok, amaaannn adı bu olan kitap başka ne olabilir ki mantığıyla atıp tutabildiler.Ülkemiz insanının gözler önüne serilmiş haliydi üzücüydü belki ama umarım biraz olsun ders çıkarmışızdır bu durumdan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım çıkartmışızdır. Bu olay uzun süre dalga konusu olacak gibi gözükse de acınası bir durum aslında. :(

      Sil

Facebook

Subscribe