Replika

Pazar, Eylül 02, 2018

Replika, kapak tasarımına kandığım kitaplardan. Özellikle sosyal medyada çok sık karşıma çıkıyordu ve bir indirimde görmüş, hemen almıştım. Beni cezbeden bir konusu yoktu ama özellikle kitabın iki taraflı okunuyor olması falan baya ilgimi çekmişti. Kitabın bir yüzünde başka bir hayat ve diğer yüzünde bambaşka bir hayat.. Bu şekilde okumaya karar verdim ve aldım. Ancak bir süredir kitaplığımda bekliyordu ve sonunda bitti.

Söylediğim gibi kitap iki taraflı okunuyor. Bir tarafında Lyra'nın hikayesini okuyoruz. Lyra, Haven Enstitüsü denen bir merkezde yaşıyor ve bir replika. Haven Enstitüsü klon üretilen bir merkez ve buradaki çalışmalar gizli bir şekilde yürütülüyor. Lyra, dış dünyadan tamamen habersiz burada yaşıyor ve güvende olabileceği tek yerin burası olduğuna inanıyor. 72 numaralı replika ile tanıştığında ise işler hiç beklemediği bir şekilde değişmeye başlıyor. Gemma ise babasının geçmişte Haven Enstitüsü ile olan faaliyetleri nedeniyle orada nelerin olduğunu araştırmaya başlıyor ve kendini büyük patlamanın gerçekleştiği gece Haven Enstitüsü Merkezinde buluyor. Lyra ile olan hikayesi de bu şekilde başlıyor.
Aynı hikaye farklı bakış açılarıyla, iki çok farklı hayattan anlatılıyor. Aynı şeyleri okuyormuş hissine zaman zaman kapılmış olsam da şimdi küçük ayrıntıları tamamladıklarını düşünüyorum. Kitabı okumaya başlamadan önce kitabı ilk hangi taraftan okumaya başlayacağım konusunda çok kararsız kaldığımı da söylemeliyim. Bazı yorumlar ilk Lyra, bazıları ise Gemma'yı okumanın daha doğru olacağını söylüyordu. Ancak bu şekilde okusaydın hikayeye olan merakımı kaybederdim sanırım. Aynı hikaye farklı bir şekilde anlatılıyor olsa da olayların gidişatını bilmek diğer karaktere olan ilgimi kaybetmeme neden olurdu. Bu nedenle ben bir bölüm Lyra, bir bölüm Gemma okuyarak ilerledim ve bu şekilde okumanın daha iyi olduğunu düşünüyorum. Böylelikle hikayeden kopmamış oldum. Kapak tasarımına, baskı kalitesine, çevirisine söyleyecek hiç bir şeyim yok, güzeldi. Özellikle kapak tasarımı çok çok iyi bence.

Replika ilk çıktığında fiyatını gereksiz pahalı bulmuştum. Net bir şekilde söyleyebilirim ki cildi ve kapak tasarımına veriyorsunuz bu parayı ve çok iyi olmasına rağmen kesinlikle çok fazla. İndirimde yakalamasaydım kesinlikle almazdım. Replika, serinin ilk kitabı ve devam kitabı yakında çıkacaktır. Aynı durum bu kitap içinde geçerli olacak gibi.

Yeni bir kitapta görüşmek üzere...

Bunlarda İlginizi Çekebilir

12 yorum

  1. Artık o kadar çok kitap çıkıyor ki insan illa ki birine aldanıyor işte. Sıralı okuman bence mantıklı olmuş. Umarım bi daha hayal kırıklığına uğratan bir kitapla karşılaşmazsın :)) Sevgiler :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle öyle :) fiyatını düşününce hayal kırıklığı. yoksa hikaye fena değil aslında :)) asıl parayı cildine veriyorsunuz açıkçası :))

      Sil
  2. Paylaşım için teşekkürler.

    Kanadalı Çizgi Romancı Seth'in Türkçe'ye çevrilen eserini yorumladım. Aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

    https://forestofnoreturn.blogspot.com/2018/09/cizgi-roman-yorumu-gucsuz-dusmezsen.html

    https://forestofnoreturn.blogspot.com

    YanıtlaSil
  3. okunmasa da olur gibi duruyoooo :)

    YanıtlaSil
  4. yazarı okudum ama hangi kitabını okudum diye sorma :D keyifli okumaların olsun :)

    YanıtlaSil
  5. Bende aynı nedenlerle okunmaya karar verdim zaten :))

    YanıtlaSil
  6. Pegasus ve Doğan Kitap, kitap fiyatlarını arşa çıkardı. En azından Pegasus aldığı parayı kapak ve kağıt kalitesiyle bir nebze hak ediyor. Doğan Kitap'ta o da yok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap fiyatları bu günlerde giderek artacak gibi geliyor :(( Pegasus tasarımlarına gerçekten önem veriyor kesinlikle ama diğer bir yandan gerçekten pahalı. Artık okumak için bir kere daha düşüneceğiz sanırım :((

      Sil
  7. Okumakla okumamak arasında kaldım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle oku diyemem ama kötü de değildi :))

      Sil

Facebook

Subscribe