Leyla İle Mecnun

Çarşamba, Mayıs 16, 2018

Leyle İle Mecnun, çıktığı günden bu yana çok satanlarda ve sanırım rekora koşuyor. Yayınlandığı dönemde izleyicisini ekrana kilitleyen bir diziydi.Bugün dahi sosyal medyada adından söz ettirebiliyor. Karakterlerin her biri ayrı efsaneleşti. Burak Aksak yarattığı karakterlerin bu derece ölümsüz olabileceğini asla tahmin etmemiştir herhalde. 2011 yılında TRT ekranlarında yayınlanmaya başlamıştı. 104. bölümde mecburi bir final yaptı.  

Kitaplardan uyarlanan dizi veya filmlere alışığız aslında. Bir kitap tutuyorsa ve satıyorsa biliyoruz ki o hikaye dizi veya film olarak çıkacak karşımıza. Leyla ile Mecnun ise tam tersi oldu benim için. Okuduğunuz her bir cümle diziyi tekrar tekrar izliyormuşsunuz etkisi yapıyor. O satırlar en küçük ayrıntısına kadar gözünüzde canlanıyor. Benim gibi Leyla İle Mecnun dizi müziklerini açarak okuyorsanız birde, kendinizi kaptırmamanız mümkün değil.  

Leyla İle Mecnun insanların ya çok sevdiği, yada hiç tahammül edemediği dizilerden biri. Ben ise ara ara izlemiş ama düzenli olarak izlememiştim. Dizinin bitimine yakın bölümlerin tamamını internetten izledim. Tabi ki bir sonraki bölüm neler olacak acaba duygusunu yaşamadan çok kısa zamanda izlemiş oldum. Geç gelen hayranlığım da bu şekilde başladı.

 Aynı karakterler, bambaşka bir hikaye var bu defa. Hikaye Mecnun'un diliyle anlatılıyor.  ''Çay Erdal Bakkal'da içilir.'' diyerek reklamını yapmaktan asla vazgeçmeyen Erdal Bakkal, siyah deri ceketini sırtından çıkartmayan mahallenin hırsızı Yavuz ve Zeynep, bizden biri olduklarını hep hissettiren Baba İskender ve Anne Pakize, Ak sakallı dede yine yalnız bırakmıyor Mecnun'u, İsmail Abi  var birde. Benim büyük büyük dedem diye başlayan o hikayelerle birlikte. İsmail Abi'nin gen haritası olmazsa olmaz sonuçta. Birde belki bu defa o gemi gelmiştir kim bilir diye bekliyorsunuz elbette.  Leyla İle Mecnun ve her şeyin üzerinde tuttukları sevgileri ise en güzel yanı. Anlayacağınız her şey tamda bıraktığınız gibi. Farklı zamanda farklı bir hikaye sadece. Burak Aksak'ın dizi için düşündüğü final buymuş aslında. Diğer yandan kitap burada bitmeyecek galiba. Birçok finali kaldırabilecek bir hikaye sonuçta Leyla ile Mecnun. 

Kitabın konusu hakkında diyecek çok bir şey yok. Birçoğunuz diziyi izlemiştir. İzlemeyenler azda olsa bir bilgiye sahiptir zaten.

Kitap mı dizi mi deseniz... Kesinlikle dizi cevabını veririm. 104 bölümlük bir diziye 105. bölüm eklenmiş gibi hissediyorum çünkü. Sıkıştırılmış, bastırılmak zorunda kalmış bir hikaye. Kısacası diziyi izleyenlerin keyifle okuyabileceği bir kitap olmuş. İzlemeyenler ise izlesin ve öyle okusun bence.


''Hevesini ağzına sokup, kursağına kadar ittirenlere inat: VAZGEÇME''


''Ben Mecnun Çınar. Ve sürekli yanlış tercihler yaparım. Sorumluluk sahibi her insanın yapacağı gibi sorunlarla yüzleşip, hatalarından ders alarak durumu düzeltmeye çalışmak bana göre değil. Çünkü düzeltmeye çalışmak bana göre değil. Çünkü düzeltmeye çalışırken iyice bozarım. Bu hayatta bir gerçek var ki, herkes hata yapar. Ama ihale her seferinde bana kalır. İyisi mi sessizce beklemek. Benim de sorunlarla başa çıkma yöntemim bu işte.''


''Şu fersiz sokak lambalarının, gökyüzünde tabak gibi asılı kalmış dolunayın bile aydınlatmaya yetmediği uzun ince sokakları sen aydınlattın Leyla.''


''Aşk acısı çekenleri, kahrından ölenleri, sevip de söyleyemeyenleri, vakitsiz terk edilenleri hep bir araya toplamak ve onlara dönüp şöyle demen istiyorum: Ahahahahahahahahahahahaha! Ben Leyla'ya kavuştuuum, ben Leyla'ya kavuştuuum lalla lalla laa laa!''

Burak Aksak çok başarılı bir şekilde kaleme almış hikayeyi. Dizinin hissettirdiklerinden eksik bir yanı olmadığını rahatlıkla söyleyebilmek çok güzel. Diyalogları okurken dizideki tadı tekrar tekrar hatırlıyorsunuz. Leyla İle Mecnun fanları bu kitabı mutlaka okumalı. Eminim okurken diziyi yeniden izlemiş gibi olacaksınız. Final ise biraz acıklı. Çok güldüren ve bir o kadarda üzen bir Leyla İle Mecnun. Beklendiği gibi ani duygu geçişleriyle dolu. Başka bir kitap ve belki başka bir son beklemeye başladım bile. Bu hikayeye birçok farklı son yazılabilir, yazılmalı.

Sonuç olarak Mecnun düştü yine çöllere...

Bunlarda İlginizi Çekebilir

22 yorum

  1. Sonu çok aceleye getirilmiş beni çok tatmin etmedi bu yaz diziyi baştan izleyeceğim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O konuda haklısın. Diziyi düşününce 200 kusur sayfa ne ki:))

      Sil
  2. Dizi ve filmlerden ziyade o hikayenin kitabını tercih eden biri olarak nedense diziyle kalsın duygusu oluştu bende. O yüzden elim bir türlü bu kitaba gitmiyor. Bir yandan da merak duyuyorum. Sen önerdiğin için şuan biraz daha ısınmış olabilirim. :) Ah Leyla ile Mecnun ne güzel ne sıcak bir diziydi... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk diziyi izlediğin içindir belkide :)) Dizi mi kitap mı dersen kesinlikle dizi :)) Ama kitapta gayet güzeldi :))

      Sil
  3. Sonsuz bir okyanus gibi edebiyat;yaklaştıkça,daha da uçsuzlaşıyor...Leyla İle Mecnun;bir mit,masal,hikaye;sanki hep bilinmez kalmasında gizli olan güzellik;sanki,okyanusta çok uzak bir ada...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel anlatmışsınız :)) Okyanusta çok uzak bir ada.. :)) Kesinlikle :))

      Sil
  4. Türkiye kazandırılmış en güzel dizilerden biriydi şüphesiz. Meraklandım açıkcası anlatımınızı görünce. Kaleminize sağlık "Mecnun yine düştü çöllere" :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmene sevindim :)) Sevdiğin bir diziyse kitabı okumanı isterim :))

      Sil
  5. O kadar eşyayı dizip toplarken üşenmedin mi? :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi ki çok üşendim. Hatta fotoğrafı çektikten biriki saat sonra kalkıp topladım :)) Neden böyle bir şey yaptım bende bilmiyorum ama en azından değmiş gibi gözüküyor :))

      Sil
  6. Ne hoş bir fotoğraf :)
    Kitabı okumadım ama :)

    Ben de beklerim bloguma :)

    YanıtlaSil
  7. İlgileniyor musunuz bilmem ama bir mim'de sizi etiketledim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nasıl gözümden kaçmış :)) hemen geliyorum. :))

      Sil
  8. Leyla ile Mecnun'un dizisini izlemedim , elimde bir Leyla ile Mecnun kitabı var ama Genceli Nizami(Nizami-yi Gencevi)'den :D birbiriyle alakası var mıdır :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birbiriyle alakası olduğunu hiç sanmıyorum :DD Dizisini izlemediysen bile mutlaka duymuşsundur. Sosyal medyada özellikle bugün dahi bir çok alıntıyla karşılaşabiliryosun dizi ile ilgili :))

      Sil
  9. Ben diziyi geç keşfedenlerdenim. Yayınlandığı dönem izlememiştim. Geçen sene yazın Youtube'ta birinci bölümünden başladım, bir sene içinde bütün bölümlerini izledim. Son sezonu ilk sezonun tadını vermese de bittiğine üzülmüştüm. Kitabını okumak isterim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende geç giriş yaptık aslında :)) Dizinin bitmesine yakın izlemeye başladım :)) Sonra sardı ve kitabı da iyi ki okumuşum :))

      Sil
  10. Diziyi izlemedim. Kitabı mevcut en kısa zamanda okumak istiyorum. Keyifli okumalar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım seversin :)) Dizisi kadar olmasa da çok güzeldi benim için :))

      Sil
  11. Çok satanlarda hep göz kırpıyor bana :) dizisini hiç izlemedim. Kitabı da sıkıştırılmış hissi verilmişse cıks yok okumuyayım ben en iyisi ;)

    YanıtlaSil

Facebook

Subscribe