Şeytan Ayrıntıda Gizlidir

Pazartesi, Haziran 20, 2016

Şeytan Ayrıntıda Gizlidir, Ahmet Ümit kitaplarından sanırım okuduğum sekizinci kitabı oluyor. Nasıl oluyor bilmiyorum ama bir şekilde Ahmet Ümit kitapları karşıma çıkıyor ve benim dikkatimi çekmeyi başarıyor. Tarihi ve polisiyeyi bir arada okumayı seviyorum sanırım ve türk yazarların içinde tarihi ve polisiyeyi bir arada yazan ve benim de takip ettiğim çok fazla yazar yok. Üstelik Ahmet Ümit'in akıcı bir üslubu olduğunu ve zengin bir dilinin olduğunu düşünüyorum.

Şeytan Ayrıntıda Gizlidir ise Ahmet Ümit'in okuduğum ikinci öykü kitabı oldu. Okuduğum ilk öykü kitabı ise Aşk Köpekliktir adlı eseriydi. Aşk köpekliktir aşkın bir çok farklı halini anlattığı 10 öyküden oluşan bir öykü kitabıydı. Şeytan Ayrıntıda Gizlidir ise 18 öyküden oluşan, Başkomiser Nevzat ve Yardımcısı Ali'nin işlenen cinayetleri çözdüğü 2002 yılında 179  sayfa olarak çıkartılmış ve tam bir Ahmet Ümit kitabı diyebileceğimiz öykü kitabıdır.
Bu kitabı ve Ahmet Ümit hikayelerini sevdiğimi söylememe gerek yok sanırım. Olumsuz bir düşüncem olsaydı Şeytan Ayrıntıda Gizlidir adlı öykü kitabı ile birlikte sekizinci kitabını okuyor olmazdım. Ancak söylemeliyim ki bu kitabın en sevdiğim kitapları arasına girmesine imkan yok. Açıkçası ben romanlarını okuyayım öykü kitaplarını okumasam da olur. Böyle düşünmemin sebebi beni şaşırtabilecek bir hikayenin yer almaması olabilir. Bu durumun sebebi ise yazarın hikayelerini ele alış biçimini çok iyi biliyor olmam olabilir. Bu öykü kitabında katilin kim olduğunu bilmek veya olayların nasıl gelişeceğini tahmin edebilmek hiç zor değildi benim için. Üstelik romanlarında hikaye merak duygusu ile birleşiyor ve bir an önce romanın sonunu bulmak, yani katilin de kim olduğunu öğrenmek istiyorsunuz ancak Şeytan Ayrıntıda Gizlidir adlı öykü kitabında hikayeler hem çok kısa hemde olaylar öyle hızlı gelişiyor ki sizin merak duygunuz devreye girmeden ya öykünün sonuna geliyorsunuz, yada öyküyü kafanızda sonuçlandırıyorsunuz.

Bakalım bir sonraki Ahmet Ümit kitabım ne olacak. Bir yerde bir şekilde karşıma çıkacağına eminim Şeytan Ayrıntıda Gizlidir Adlı öykü kitabının kütüphanede karşıma çıktığı gibi.

Daha önceki yayınlarımda okuduğum Ahmet Ümit kitaplarının bazılarına yer vermiştim. Buradan ulaşabilirsiniz. Aşk Köpekliktir, İstanbul Hatırası, Patasana, Beyoğlu'nun En Güzel Abisi.

Bunlarda İlginizi Çekebilir

18 yorum

  1. Ahmet Ümit kitapları şahanedir. Ben de tamamına yakınını okudum ama bu kitabı okumamıştım. Sıra ona da gelir:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Kesinlikle şahane kitapları. En sevdiğim yazarlardan birisi. Sizde okuyun bakalım sizin için nasıl bir kitap olacak :)

      Sil
  2. Sen bilgi verene kadar yazarın öykü kitapları da yazdığını bilmiyordum, hepsi roman zannederdim. 😮

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Romanları çoğunlukta tabi ama öykü kitapları var yok değil :)

      Sil
  3. Ahmet Ümit kitapları arasında Bab ı Esrar okudum ve sevdim . Hatta kim ne derse desin Elif Şafak ve Aşk kitabından çok daha sevdim ben ...
    Ancak elimde tam işten ayrılma dönemime gelen bir kitabı yarım kaldı ... Kaldığım yerden devam etsem kaybım olur mu diye düşünmekten kendimi helak ettim ve şimdilik rafa kaldırdım ... Unutayım ve baştan okuyayım diye bekliyorum ...
    Emeğine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Kesinlikle tekrar okumalısın o zaman. Elif şafak Aşk kitabı benim iki kere yarım bıraktığım bir kitap. Doğru zamanda başlayamadım sanırım bir türlü. :) Ama Ahmet Ümit dedin mi akan sular duruyor işte :)

      Sil
  4. bu kitabını okumadım ama severim Ahmet Ümit'i :)

    YanıtlaSil
  5. Tarihi ve polisiyeyi bir arada okumak diye ne kadar güzel özetlemişsin Ayşegül. Bende patasana yı yeni bitirdim. Her kitabında beklenen etkiyi yapmasa da iyiki okumuşum hissi oluşturuyor. Yorum yapan herkes Ahmet Ümit kitabi zaten okumuş ama yorum yapmadan konuyu okuyup geçenler varsa onlara da tavsiye ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Herkes Ahmet Ümit okusun diyorum bende. Üslubunu ve dilini çok sevdiğim bir yazar ve bende de her seferinde iyiki okumuşum hissini oluşturuyor :)

      Sil
  6. Merhaba,

    Ben de Ahmet Ümit'in birçok kitabını okudum. Okumaya devam ediyorum. Sahiden de şimdiki zaman. Son iki aydır "Elveda Güzel Vatanım"ı okumaya çalışıyorum. Ama pek kolay akmıyor, benim için. "Şeytan Ayrıntıda Gizlidir" ilk okuduğum kitaplarından. Öykülerini romanlarıyla kıyaslamak pek kolay değil; çünkü romanlarda kurgunun dayandığı veya kurguya eşlik eden konu/ları var. Çoğu zaman "tarihi" olan bu konuların kitap geneline dağılımı "dengede" olduğunda şahane; ama (yine bence) o denge şaşınca kitap yorucu bir hale geliyor. NTV Radyo'da Ahmet Ümit'in öykülerinin seslendirilmiş halinin yayınlandığını ve bu kayıtların radyonun sitesinde olduğunu biliyor muydunuz? Adresi şuraya bırakıyorum, belki ilginizi çeker :) http://www.ntvradyo.com.tr/PodcastDetay/16626/5din3sxv/baskomser-nevzatin-maceralari

    Renkli günler!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle katılıyorum. Romanları ile öyküleri kıyaslanamaz. Romanları çok daha farklı geliyor ve seviyorum. Elveda güzel vatanım'ı okurken pek çok kişi sıkılmış sanırım.
      öykülerini ise dinleyeceğim merak ettim doğrusu :)

      Sil
  7. en sevdiğin yazar artık de miiii :)

    YanıtlaSil
  8. Ahmet Ümit'in Aşk Köpekliktir kitabı içlerinden favorim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de sevdiğim öykü kitaplarından birisi :) Ama romanlarını tercih ederim sanırım :)

      Sil
  9. Yanıtlar
    1. Patasana benim de en sevdiğim kitaplarından birisi :)

      Sil

Facebook

Subscribe