Önce Söz Vardı

Çarşamba, Mart 30, 2016


Ahmet Ümit, Mario Levi ve İskender Pala'nın programını izleyen var mı? Cumartesi günleri saat 23.15 de NTV 'de bizlerle buluşuyorlar. Kitaplarla dolu bir dekoru var ki bu durum benim çok hoşuma gidiyor. Gürültü yok, sizi rahatsız eden en küçük bir ayrıntı yok programda her şey olabildiğince sade, şık. Uzun zamandır izlediğim en güzel program. Onları dinledikçe huzur bulduğunuzu hissediyorsunuz. Yoksa bir kitap delisi olduğum için mi böyle düşünüyorum. Yada Ahmet Ümit hayranı olduğum için mi. Su anda bile elimde bir Ahmet Ümit kitabı var. İskender Pala kitaplarını da çok seviyorum. Daha ne olsun.

Dünyaca ünlü kitaplardan bahsediyorlar, birbirlerinden güzel hikayelere yer veriyorlar, masallar anlatıyorlar. her bölümde hiç bir zaman tam tanımı olmayan konuları tartışıyorlar, tarihten söz ediyor, yaşanmış hikayelere değiniyorlar.

Sakın yanlış anlamayın kitap tanıtımı yapmıyorlar. Birikimlerini anlatıyorlar bize, bu yolda öğrendikleri bilgileri aktarıyorlar. Küçük alıntılar yapıyorlar. bu alıntıların üzerinden konuşuyorlar. Bence bu programda izlenme kaygısı yok. En çok izlenen program olması gibi bir çaba yok. Kavga yok, tartışma yok, birbirine sesini yükselten insanlar da yok. Kısacası huzur dolu.


Bu programı izlemeye başlamadan önce de hep düşünürdüm. Neredeyse haftanın bir iki günü bir çok kanalda gece showları oluyor bildiğiniz gibi. Bu showlara yeni filmi çıkmış oyuncular, aynı şekilde albümleri çıkmış sanatçılar katılıyor ancak niye kitapları çıkmış birbirinde yetenekli yazarlar da çıkmıyor diye düşünürdüm. Hatta bunu halen soruyorum. Bu konuda bir adım atan bir program göremiyoruz malesef. Önce Söz Vardı'yı izlerken bu açığı kapatıyorum bir şekilde, şimdilik bu da yeterli diyelim o zaman. Benim gibi kitaplarım her şeyim diyorsanız siz de izleyin diyorum. Çok şey öğreneceğinize eminim. Benim bu program sayesin de bir iki sayfalık bir kitap listem oluştu bile. Üstelik hepsi de çok değerli kitaplar. Bilmediğim ne çok şey varmış diye sorgular oldum kendimi. 
İzleyenlerin yorumunu da merak ediyorum. Siz ne düşünüyorsunuz ?

Blogumdaki diğer kitap yorumlarıma buradan ulaşabilirsiniz. Sevgiler..

Bunlarda İlginizi Çekebilir

23 yorum

  1. Yurtta kaldığım icin televizyon ve internet büyük sorun bizde o yüzden izleyemiyorum. Lakin edebiyat bölümü öğrencisi olarak hocamız her hafta izleyelim diye tembihleyip duruyor:D
    Güzel bir programdır eminim ama imkanlar kısıtlı işte

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anlıyorum seni haklısın tabi :) Ama fırsatını bulabilirsen ilerde internet üzerinden dahi olsa izlemeni isterim. Gerçekten çok kaliteli bir program :)

      Sil
  2. Merhaba,

    Böyle bir program olacağını duyduğumda heyecanlanmıştım. İlk bölümü sabırsızlıkla beklemiştim. Düzenli bir seyircisi olamasam da "Önce Söz Vardı" yakaladığım anlarda izlemekten keyif aldığım bir program... Geçen hafta perşembe günü yayına veda eden ve Mesut Yar'ın sunumuyla birkaç yıldır ekranda olan "Burada Laf Çok" adlı programda yazarlar da konuklar arasında yer alıyordu. Örneğin Ahmet Ümit'i, Sunay Akın'ı o programda izlemiştim. Bir tane vardı, o da gitti... Sevdiğim bir programı önerebilirim: "Vapurda Çay Simit Sohbet" Bu da ekranın uzun soluklu işlerinden. Her bölümde bir tanınan konuk ile tanınmayan(halk) konuklar oluyor. Tanınan konuk olarak yazarlar da davet ediliyor. Örneğin geçen haftanın konuğu İskender Pala'ydı. TRT Haber'de yayınlanıyor.

    Renkli günler!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vapurda çay simit sohbeti arada izliyorum bende. Çoğunlukla intenetten izleyebilsemde. Seviyorum. Böyle programlar gerçekten ilgim çekiyor. ancak benim söylemek istediğim. Bildiğiniz gibi bazı çok izlenen programlar var. Bunlarda niye hiç yazar göremiyoruz. Arada dahi yapmıyorlar bunu. :)

      Sil
    2. Üşenmedim baktım. Yıllar önce Sunay Akın, Beyaz Show'a katılmış :) Ama tabii ki dediğinizi anladım, keşke öyle olsa. Öyle olsa da televizyondan daha çok faydalanabilsek...

      Sil
    3. Bilmiyordum katıldığını. Daha fazla görmeliyiz :) Ülkemizde kitap okuma oranlarının yeterli olmadığını söyleyip duruyoruz. Hayatında tek bir kitap okumayan insanlar var. Üstelik bir de bundan övünerek bahsediyorlar. Kanallar, sonra bazı programlar bu konuda bir şeyler yapabilecek güce sahipler. Beyaz show da bunlardan biri 20 yıldır en çok izlenen show programı değil mi sonuçta. Ama pek bir desteği yok bana göre. ve buna bir çok örnekte verilebilir.

      Sil
    4. Kitap okuma oranı düşük olduğu için böyle tercih edildiğini düşündünüz mü hiç? Ortalama bir yazar ile ortalama bir şarkıcıyı kaçar kişi biliyordur? Sanırım şarkıcıyı bilen daha çoktur. O programda şarkıcı ile ilgilenecek olan da öyle. Ne kadar çok seyirci ve beraberinde "izlenme payı"; sonuçta o kadar iyi reklam ve para. Bu mazeret değil elbette, üstüne basa basa söylüyorum ki yazarlar da konuk edilmeli... Kitap örneğinin biraz dışına çıkacağım. Geçtiğimiz haftalarda Okan Bayülgen'in "Dada" adlı programına Haldun Dormen ve Göksel Kortay konuk oldular. İzmir'deki bir tiyatronun genel sanat yönetmenliğini üstleniyor Dormen, Kortay ise oradaki bir oyunun yönetmenliğini... İkisi de tiyatromuzun değerli isimleri. Biri 87, diğeri 76 yaşında. Yaptıkları şey tiyatro üzerine konuşmak ve İzmir'deki tiyatroyu tanıtmaktı. Programa saat 3'te çıktılar. Sabaha karşı üçte. Bu da bir başka "sakat" durum. Galiba genel olarak niteliğe değer vermekte bir sıkıntı var.

      Sil
    5. İzlenme kaygısı olduğu için çıkartılmadıklarını biliyorum. Ancak söylebir durum var ki Önce Söz Vardı gibi programların zaten bi kitlesi var yani bu programları izleyenler genelde bu tür konulara ilgi duyan insanlar. Ancak beyaz show gibi programlar daha genel bir kitleye ulaşıolar. Yani ben mesala dielimki sinama filmi izlemekten çok hoşlanmıyorum. Ama bu programda reklamını görüyorum ve gitmeye karar veriyorum. Aynı şekilde bu kitaplar içinde olabilir. İzlenme oranını düşündükleri için bunu yapmıyorlar tabiki.

      Sil
  3. Tv de izlenebilecek nadir programlardan. İzlerken sıkılmıyorsun dinlerken ögreniyorsun. O derece yani. Blog takipçilerine bende tavsiye ediyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle izlenebilecek bir program. :) bende hiç sıkılmadan izliyorum.

      Sil
  4. Çok sevdiğim bir program. Ben de nadir televizyon izleyenlerdenim. Takip ettiğim tek program. Konularıyla ilgili kitap tavsiyeleri, filmler falan derken fazlasıyla kültürlüler ve her konuşmaları dikkatle dinlenmeye değer. Hele kapanışta sırayla anlattıkları hikayeleri merakla bekliyorum. İyi ki yapmışlar. Temennim böyle kaliteli programların daha fazla olması

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende kapanıştaki anlattıkları hikayeleri çok seviyorum. Özellikle onların sesinden dinlemek daha güzel oluyor:-)

      Sil
  5. Bu programı kaçırmamalıyım bundan sonra..
    Teşekkürler bilgilendirmen için :)

    YanıtlaSil
  6. Bilgilendirme için çok teşekkürler. Nasıl da haberim olmamış ;)

    YanıtlaSil
  7. Bilgilendirme için çok teşekkürler. Nasıl da haberim olmamış ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorum için ben teşekkür ederim. Umarım beğenirsin:)

      Sil
  8. Televizyonu hiç kurcalamadığım için görmemişim. Ara sıra sadece doctor who'nun eski bölümlerini izliyorum :D Bu hafta izlemeye çalışayım, cumartesi survivor varsa işim zor gerçi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. izleyin derim ben. hiç olmadı internet üzerinden izleyin :)

      Sil
  9. İnternet üzerinden izleyeceğim teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için teşekkür ederim. Umarım beğenirsin ☺

      Sil
  10. bilmiyom programı bi bakıyim kadro iyiymi. mario levi okudum yaa istanbul aşığı o :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu programa bakmalısın. benim takip ettiğim tek program diyebilirim. :)

      Sil

Facebook

Subscribe