Bu Blogların Derdi ne?

Çarşamba, Mart 23, 2016

Kitap tanıtımları haricinde ilk yazımı yazıyorum. Aslın da yeni fark ettiğim bir durum sonucu yazmaya karar verdim. Bugün yine bloglar arasın da bir tur yaparken, bazı çok çok çok yeni arkadaşlarımın blogların da bir şey fark ettim. Özellikle yeni açılan bloglara destek olmak istiyorum. Bunun için de aslında çok fazla yazıları olmamalarına rağmen onları takip ediyor ve yayınlarının altına yorum yapmaya çalışıyorum. Bunu yapıyorum çünkü blogumu yeni açtığım da bu şekilde bana bir çok arkadaşım yardım etti. Yaklaşık olarak yedi ay önce falan. Ve onlar sayesinde şimdi blogum su anda olduğu yerde. Özellikle kitap yazılarını hiç kaçırmamaya çalışıyorum ve boş zamanım olduğu her an blog turlarımı gerçekleştiriyorum.

Bloguma yapılan her yoruma kısa veya uzun bir cevap vermeye çalışıyorum. Arkadaşlarımın düşüncelerini ve yorumlarını bu sayede önemsediğimi göstermek istiyorum. Yazılan bir yoruma en geç bir iki saat için de cevap veririm mutlaka. Telefonuma yorumlarınız meil olarak geldiği için de bu pek zor olmuyor.

Yine bir süre önce bu mantıkla yeni açılan bazı blogları takibe almışım. Hatta bir çok yayınlarının altına zaman la yorumlar bırakmışım. Bu arkadaşlar yorumlarımı yayımlamışlar ama cevap verme gereği bile duymamışlar. Bir tek bana değil diğer yorumlarda aynı şekilde. Bende takip etmekten çıkarttım tabi.

Yine bu arkadaşlar dan biri ınstagram hesabıma mesaj atmış. Bir süredir yazıyorum ama bloguma kimse gelmiyor, yorum alamıyorum, beni takip edermisiniz demiş. Bende tabiki takip ederim zamanla dahada iyiye gideceğine eminim dedim. Bloguna girip baktığım da sadece iki yayını vardı. Nasıl yani iki yayınla başarılı olmayımı bekliyor diye düşünmedim değil. Ama iyi niyetimle yine yorum bıraktım sonra bir baktım ki buda cevap verme gereği bile duymayan arkadaşlardan.

Bu arkadaşlara sadece sunu söyleyebilirim. İsterseniz dünyanın en iyi yazılarını paylaşın. Bu konuda hiç bir şekilde başarıya ulaşabileceğinizi sanmıyorum. Sizin blogunuza değer verip ziyaret eden insanları siz aynı değerle karşılayamıyorsanız. Sadece başladığınız yerde kalırsınız. O bloglarla bir şekilde iletişime geçmelisiniz bunu az yada çok yapamıyorsanız asla yazılarınızın bir değeri olmaz.

Bir çok blog arkadaşımın da bu şekilde düşündüğüne eminim. Bir blogun başarılı olmasın da bunun gibi bir çok kriter vardır ancak bana göre bu en önemlilerinden birisi. Biraz sinirlenerek yazdığım bir yazı bunun için üzgünüm ama insan verdiği değeri görmek istiyor.

Bunlarda İlginizi Çekebilir

68 yorum

  1. Merhaba.
    Bende bloğunuzu yeni keşfedenlerdenim.
    Ve hiç üzülmeyin yazdıklarınız için; o kadar net ve güzel aktarmışsınız ki yazıya.
    Blog yazmak harika bir şey bence. Ve yorumlara cevap vermek ise çook önemli. Çünkü bu yorumlar bloggerı daha da bir yazmaya şevklendiriyor. Birde birbirimizle iletişimimizi sağlıyor.
    İyi haftalar, sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Kesinlikle öyle. Benim gibi düşünen daha bir çok arkadaşım olduğuna da eminim. Sevgiler :)

      Sil
  2. Ya hani böyle çoookk ünlü bloggerlar falan da genelde cevap vermez ya. Onlar da zannediyo ki popülerlik cevap vermemekten geçiyo. Cevap vermezsem cool olurum falan. Ama tamamen saygısızlık başka bir şey değil. Yüzlerce yorum alıp cevaplaması beklenmeyecek insanlar olabilir. Onun dışındakilerse özenti geliyor bana. Ve bi daha bloguna adımımı bile atmıyorum öylelerinin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok ünlü olduğu için cevap vermeyen blogları hadi anlayabiliriz de :) Zaten bloguna kimse uğramadığı halde bir iki kişiye de böyle yapıyorsan nedenir. bende direk arkadaşlıktan çıkartıyorum senin gibi. :)

      Sil
  3. Yazdıklarının altına imzamı atıyorum. Öyle güzel anlatmışsın ki durumu. Yine de canını sıkma bu tip blogların ömrü uzun olmaz o bloggerlar da canları sıkılınca başka bir uğraşa yönelirler ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende öyle düşünüyorum. :) ancak yine kötü bir durum. Beni ilgilendirmez aslında sonuçta kendi başarıları ve kendi başarısızlıkları olacak. :)

      Sil
  4. ama bende geç cevap veriyorummm... ama inanın önemsemezlikten değil hayatımda bu sıralar olan karışıklıklardan.... sevgiler....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bahsettiğim şey geç yorum yazmaktan çok. Hiç cevap yazmamak, seni önemsemiyorum tavırlarına girmek. Hepimizin bir de özel hayatı var. İlgilenmemiz gereken daha bir çok şey var. hepimiz için bu böyle. :) sevgiler.

      Sil
  5. Biri gelmiş yazını okumuş, bir de yorum yapmış cevap vermemek nedir anlamış değilim. Şimdiye kadar başıma gelmedi ama gelseydi ben de sizin yaptığınızı yapardım eminim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende anlamış değilim :) Sonuçta benim bu durumdan bir çıkarım olamaz. Zamanında bana başarılı bir çok blog nasıl yardımcı olduysa. Bende bir şekilde bu arkadaşlara yardımcı olmaya çalışıyorum. :)

      Sil
  6. Merhaba;
    Ben de çok yeni blog sayfası açanlardanım ... Ama günlerdir bunları düşünüyor ve yeni olmama bağlıyordum dikkate alınmamayı ...
    Yazık gerçekten çok yazık ... Şahsi instagram hesabım , facebook vs dahil olmak üzere vaktini benim için kullanan arkadaşlara saygı şart diye düşünenlerdenim ... Blog hayatında yeni olduğumdan bunu saymıyorum bile ...
    Her şeyden önce emeğe saygı , insana saygı ...
    Bu güzel yaklaşımı !duvarlarla konuşuyorum ben ' dediğimde Deep yazmıştı ve önermişti .. O kadar hoş bir yaklaşım ki ...
    Önemsenmek güzel ...
    Çok güzel ifade etmişsiniz..
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsan önemsenmek istiyorsa ilk önce önemsemeyi öğrenmeli. Sen karşındakine değerini göster ki ona sana o değeri versin. Deep benim de bloguma ilk yorum yapanlardan. Zaten başarılı bir blogu var bunu yapmak zorunda değil ama yinede yapıyor. bunun gibi daha bir çok blog sayabilirim. Umarım sizde bu şekilde başarıya ulaşabilirsiniz :)

      Sil
  7. Çok haklısınız :) zaten blog açmanın amacı fikirlerini başkalarıyla paylaşmak ve elimizden geldiğince birbirimize yardımda bulunmak.. Eğer herkes birbirini teşvik ederse ortaya daha güzel ilişkiler çıkar.

    Sevgiler
    Sundaybunday.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle öyle. Her blogu mutlaka takip edin demek değil bu. ama herkesin ilgi duyduğu bir alan veya beğendiği bloglar vardır. En azından onlar için elimizden geleni yapalım. Sevgiler..

      Sil
  8. Dediklerin doğru ve katılıyorum.
    Blog yazmaya isteyerek başladım. Bu görüntüleme sayısı ve diğer şeylerle hic alakam yok. Sadece sevdiğim blogları fırsat buldukça okuyorum. Sonra içimden geldiği gibi yorum yapıyorum. Ve bende yazımı yazınca sadece yorumları merak ediyorum. Kim benk takip etsin ya da etmesin diye düşünmedim. Samimi bir ortamdı blog. Bende katılmak istedim:)
    Kibir ve ego bu blog ruhuna aykırı:D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kibir ve ego bizim blog dünyayamız da yeri yok evet. Benim gibi düşünen arkadaşlarımın yorumlarını okudukça dahada mutlu oluyorum su anda :)

      Sil
  9. Bu durum benim de başıma 2-3 kez geldi. Cevap verilmediği zaman yorumuma, ister istemez biraz üzülüyorum. Ben blogumda yorum yapan birine cevap vermezsem baya huzursuz oluyorum. Keşke bütün blog yazarları buna dikkat etseler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir çok dikkat ediyor dikkat edenlerin başarısını da görüyoruz zaten. :) Buna bir çok örnek verilebilir. Ama keşke herkes edebilse :) Ne güzel olur.

      Sil
  10. Kesinlikle çok haklısın. Bende aynı şekilde gelen tüm yorumlara kısada olsa cevap vermeye çalışıyorum, öbür türlü çok rahatsız oluyorum. Yorum yapanların da bloglarını ziyaret edip yorum yapmaya gayret ediyorum. ancak böyle iletişimde kalarak okunur ve takipte kalınabilir. Çok güzel bir noktaya değinmişsin, teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim. Umarım birileri yazımı görmüş ve aklına yazmıştır diyorum. Blog arkadaşlarımın sadece iyiliklerini düşündüğüm için böyle bir yazı yazmak istedim en önemlisi :)

      Sil
  11. Yazına bende katılıyorum.Gerçekten saygısızlık bunlar.Bloglarda böyle durumların olmasını hiç beklemiyordum.Bende nerdeyse yeni blog açtım insanlar yorum yapsında cevap veriyim diye bekliyorum ama bazı insanlar cevap vermeye bile tenezzül etmiyomuş.Üzüldüm doğrusu :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle durumların olmasını bende istemezdim ama oluyor malesef. Bende senin gibi her yayınım da bir yorum gelse diye bekliyorum. Geldiğinde ise seviniyor :)

      Sil
  12. Gerçekten de haklısınız,bu yorumlar sizin bloğunuza gelip yazınızı okumuşlar anlamına geliyor.Siz cevap yazdıkça daha da gururlanıyorsunuz.Yazılarınıza değer veren kişiler var demektir.Kıymeti bilinmeli bence de .Sevgiyle kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle öyle. Sonuçta çok zor bir şey olduğunu düşünmüyorum. :)

      Sil
  13. merhaba :)
    blog yorumlarında bazılarına cevap verip bazılarına cevap verilmediğinde de hoş olmuyor..
    cevap vermek aradaki blog iletişiminin kalıcı olmasını sağlıyor..
    sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sadece bu şekilde bile bir çok blogla yakın olabiliriz. Benim için böyle bir çok arkadaşım var. Herkes için bu böyledir diye düşünüyorum. :)

      Sil
  14. Gerçekten bu yazı çok samimi olmuş, çok haklısın! Bir kaç defa benim de başıma geldi,hatta yazının sonunda yorum almayı bekleyen sorular soruyorlar,diyorum yardımcı olabilirim belki, uzun uzun yorum yazıyorum,ya yayınlanmıyor ya da cevaplanmıyor amaç ne ben de anlamış değilim ama yalnız olmadığımı görmek hoşuma gitti :)) Bence bu işi ezbere yapıyorlar cümleler samimi değil ezberlenmiş, başka sebep bulamıyorum ben çok saçma bir durum çünkü :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle çok saçma. Fark edilmiyor sanıyorlar sanırım. Yada yorum yapıp çıktıktan sonra bir daha geri dönüp bakmadığımızı düşünüyor olmalılar :)

      Sil
  15. Ne kadar samimi ve duygularıma tercüman olan bir yazı olmuş. Teşekkürler kaleminize sağlık. Yorumlara cevap vermek bazen benim gerçekten çok vaktimi alıyor. Ama inanın ki, gelen yorumlara cevap vermeden yeni yayın paylaşmaya da utanırım. O kişi vakit ayırmış, gelmiş yazımı okumuş, yetmemiş yorumunu bırakmış. Ben cevap vermeyeceğim he? Bu bence evinize gelip sohbet etmek isteyen bir misafirinizle hiç ilgilenmemeniz gibi bir şey.
    Sonuç olarak, yazıları ne kadar şahane olursa olsun, benim gönlümde değerini yitiriyor böyle yapan kişiler.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizde çok güzel bir benzetme yapmışsınız. Evinize gelen bir misafirle hiç ilgilenmemek gibi kesinlikle öyle :) Benim için de yazıları hiç önemli değil böyle bir durum da :)

      Sil
  16. Merhaba,

    Yorum almak öyle kıymetli ki... Birkaç tane yorum geldiğinde tarifsiz bir mutluluk yaşıyorum. Çünkü anlıyorum ki orada biri var ve "değer" veriyor.
    Önemli bir konuya değinmişsiniz. Aslında pek çok sorunumuzun temelinde olan bir şeyle ilgili bu durum: İletişim.
    Derslerde anlatıldığı şekliyle, iletişimin bir şeması var. Kaynaktan alıcıya bir ortam içinde gönderilen ileti alıcı tarafından başarılı bir şekilde alınabildiğinde alıcı kaynağa dönüt verir. İşte o dönüt de burada yorumlar ve yorumlara verilen cevaplardır. Yazmak bir tür iletişim. Kaynak, blog yayını oluşturarak ilk adımı atmıştır; biri yayını inceleyip yorum yazarak dönüt vermiştir. Bir tarafta böyle bir iletişim başarılmışken, diğer tarafta da blog sahibi elbette yoruma cevap yazarak iletişimi sağlamalıdır.

    Renkli günler!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yıllaca bu konuyu derslerde dinledik :) Ama yinede böyle durumlar oluyor işte. Keşke olmasa. Bu yazımla birlikte bir çok arkadaşım bana destek oldu. Bu yazıyı yazarken aslında biraz sinirliydim ancak su anda gerçek anlamda mutluyum. Teşekkürler.

      Sil
  17. Birçok bloggerlerin duygularına tercüman olmuşsunuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İçimden geçenleri yazdım sadece ama sanırım öyle oldu teşekkürler :)

      Sil
  18. Bazen benim de gözüm kaçan yorumlar oluyor ya da ne yazacağımı şaşırdığım bile oluyor ama bilerek yorum yapmamak saygısızlık bence de insanın içi rahat etmez ki yer durur beni =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle öyle. tabiki hepimizin vardır cevap veremediği zamanlar. Ama bunu alışkanlık haline getirmemek lazım. :)

      Sil
  19. Bir yandan haklısınız bir yandan da bazı insanlar kişilik olarak bu tarz olabilirler diye düşünüyorum. Belki diyaloğa girmekten hoşlanmıyorlar, belli bir sınırlı alanları olabilir. Ben kendi adıma yorum yapanlara mutlaka geri dönüş yaparım çünkü insanların düşüncelerine değer verdiğimi göstermek isterim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet haklısın böyle düşünüyor olabilirler. Ama ben de bu şekilde düşünen arkadaşları takip etmek zorunda değilim sonuçta. :) ne biliyim yorum yapmak vb. şeyler. :)

      Sil
  20. Bazen farkına vardığımız gerçeklerin yazılması iyi oluyor , çok yerinde tespitlerle anlamlı bir yazı olmuş , arada sırada böyle tespitler okumak ta faydalı bence , kendimi sorgulamama neden oldun :)

    YanıtlaSil
  21. Desteğiniz için gerçekten çok teşekkürler. Ben de zaman buldukça bana yorum yapanlara cevap vermenin yanı sıra bu blogları ziyaret edip,inceleyerek kendimde bir şeyler bulma çabası içerisindeyim. Bloggerlar birbirlerinin yanında olduğu sürece daha başarılı olunacağı görüşündeyim. Teşekkürler paylaşım için. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için ben teşekkür ederim :) Blogların en güzel yanı da bu değil mi zaten. Bir şekilde iletişim halinde olmak :)

      Sil
  22. Yorumlar olmazsa takip edilmenin ne anlamı varki? Yorumlara cevap verilmezse ve bir de yeniyken bunu yapıyorsa o takipten çıkarılmaya mahkum olmuş :) Zaman buldukça blogları gezip yorum bırakıyorum ama dikkatimi çeken bir arkadaşım oldu benim blogda bir tane bile yorumu yok ve ben ona defalarca yorum bırakmışım. Sonra acaba diğerlerine de mi yorum bırakmıyor diye bakınırken ortak takibimizde olan her blogda yorumunu görünce bende onu takibimden çıkardım. Herkes herkesi sevmek ve takip etmek zorunda değil. Çok yerinde ve faydalı bir paylaşım olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :) Tabikide kimse kimseyi takip etmek etmek veya beyenmek zorunda değil. Burda çok haklısınız. Benim de malesef yorum bırakamadığım bloglar oluyor. İlgi duymadığım konular olabiliyor. İlgimi çekmediğinde içimden gelmiyor doğrusu. Ama ben de daha fazla dikkat edeceğim sizinn yorumunuz sayesinde. Sevgiler :)

      Sil
  23. Sanırım benim hiç cevap alamama gibi bir durumum olmadı birkaç tane dışında. Ama o birkaç tane bile modumun düşmesine yetti. Ben de yoruma çok değer veren, okuduğu her yazının altına küçük de olsa bir şeyler iliştiren biriyim. Maksat yorum yapmak değil, etkileşim içinde olmak ve fikirlerimi diğer insanlara iletmek.
    Bence çok doğru yazmışsın, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim için de bu durum çok önemli. Sonuçta zaten kim önemsenmediğini hissetmek ister ki. :) Teşekkür ederim.

      Sil
  24. Bence yorumlara geri dönüş yapmak blogun ayakta kalması adına çok önemli.
    Bende bazen yoğunluktan yayınlayıp daha sonra cevap yazıyorum ama mutlaka yazarım :)

    YanıtlaSil
  25. Bence yorumlara geri dönüş yapmak blogun ayakta kalması adına çok önemli.
    Bende bazen yoğunluktan yayınlayıp daha sonra cevap yazıyorum ama mutlaka yazarım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle çok önemli. Hep senin için hem de karşı taraftaki blog için. :) Benim bahsettiğim şey hiç bir şekilde cevap verme gereği duymayanlar tabi :)

      Sil
  26. Çok haklisin yanit verilmemesini ben de kabalik ya da bencillik olarak nitelendiriyorum. Okuyucularla iletisim içinde olmak cok önemli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle çok önemli. Blogun amacı da bu değil mi zaten :)

      Sil
  27. çok güzel anlatmışsın. o kişiler bilmiyo demek ki blog yazmak yorumlamak nasıl bişi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Demi:) Bilmiyorlar gerçekten. En keyifli yanlarından biri bu aslında :)

      Sil
  28. sonuna kadar katılıyorum size söylediklerinizde o kadar haklısınız ki. Ne kadar yoğun olursam olayım bloğuma yorum yapan herkesin bloğuna uğrayıp incelemişimdir. Bende yeni sayılırım buralarda. Bu arada Blog keşif etkinliğinden geliyorum. Sizi takibe aldım bloğuma da bekliyorum bloğum için tık tık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için teşekkür ederim :) Blogların birbirlerine destek olması çok önemli. En kısa zaman da blogunuzu ziyaret edeceğim :)

      Sil
  29. Merhaba, çok haklı bir sitemde bulunup doğru tepitler yapmışsınız.:) Benim bloğum da yeni değil ancak yoğunluktan fırsat bulup da etkinliklere ve diğer bloggerlara bakamamıştım. Ancak geri dönüşüm almayınca, birileriyle fikir alışverişinde bulunmayınca insanı teşvik edecek bir ruh hali de olmuyor. Bu nedenle blog keşif etkinliği açıp kendime geleyim dedim ben de. Bana da beklerim :) http://tuyolog.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için teşekkür ederim. En kısa zaman da ziyaret edicem. Diğer bloglarla iletişim halinde olmak önemli tabi☺

      Sil
  30. Valla Kitap Güneşim her şeye katılıyorum. minik bir durumuna katılmıyorum demiyorum ama Yazmayanlar cevap vermeyenler daha değerli O kısım gerçek artık gözlemleyerek ben bunu alğılamaktayım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli olmasak da olur o zaman. Ben gelen bir yoruma cevap vermediğimi düşünemiyorum açıkçası :)) Bunu yapmasaydım böyle arkadaşlıklar edinemezdim sanırım :)

      Sil
  31. Değerli olmak nasıl payıdelerde buluşuyor onu bilmiyorum. Biz doğru bildiğimiz yoldan gidelim de varsın olsun böyle gitsin. Çok manalar koymuyorum. Artık azcık daha relax bağlandım sanırım :)))) Hayatta en büyük öğrendiğim kazanım bu olsa gerek Çok manalar yüklememek durumlara olaylara alıştım sanırım :))) Hadi kal sağlıcakla sen ....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın :) Biz bildiğimiz yoldan gidelim. Bu güzel yorumlar için teşekkürler :)

      Sil
  32. ağzınıza sağlık. Bazen bende düşünmeden edemiyorum o çok takipçili bloglarda yavaş yavaş oralara geldiler. Bu burnu büyüklük niye. Ne olursa olsun bloğuma yorum yazanlara muhakkak ama muhakkak cevap veririm bazen geç bile olsa. Bu arada bende bu dünyaya yeni katılanlardanım. Sizi takipteyim bloğuma da beklerim sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok yeni olan bloglar ve takipçileri çok olanlar yapıyorlar sanırım. Hepsi için geçerli değil tabi ki :)
      Hemen geliyorum sevgiler :)

      Sil
  33. Bu blog olayı yabancılarda yaygın. Okumalı şey sevilmez bizde, e yazmak daha da zor tabi. Bende okumasız blog yaptım, sırf kendimi eğlendirmek için. Zaten ne yazayım, yazsam kim okuyacak veya okunsa ne olacak, okunmasa ne olacak. Asıl olay kendini tatmin aslında.
    http://enisbaydemir.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. blogunuzu biraz inceledim. Gerçekten güzel. Haklı olsanız da blogumun yeterince okunuyor açıkcası. :) Belkide kitap blogu olduğu içindir bilemiyorum :)

      Sil
    2. teşekkürler Antalya :). Belkide öyledir. Bende sizin gibi bir sürü şey yazabilmeyi isterdim. O ayrı bir meziyet.

      Sil
    3. Çok teşekkür ederim :) Sevdiğiniz şey hakkında yazıyorsanız çok daha kolay:) Belkide bana öyle geliyordur.

      Sil
  34. Keşke yorum yapanlar olsa da cevaplayabilsem hatta onları konuk yazar olarak misafir etsem. :(

    YanıtlaSil

Facebook

Subscribe