Bize Göre - Ahmet Haşim - Kitap Yorumu

Pazar, Mart 06, 2016

Bu gün size Ahmet Haşim'in denemelerinden oluşan 1928 yılında Bize Göre adlı kitabında bir araya getirdiği kitabından bahsedeceğim. İkdam Gazetesinde yayınlanan denemelerini bu kitapta toplayan Ahmet Haşim günlük hayatıyla ilgili bir çok konuda yazdığı denemeleri yer alıyor. Gözlemlerini, fikirlerini, deneyimlerini paylaşıyor. Aynı zaman da yurt dışı seyahatlerine de yer veriyor.

Kendi günlük hayatından bahsettiği gibi aynı zaman da toplum hayatına bu konudaki görüşlerine ve o dönemin gündemdeki olaylarına dair yaptığı yorumlara da yer veriyor.

Kitabın ilk sayfalarında Ahmet Haşim'in hayat hikayesini okuyorsunuz. Sonra ise sizi başlangıç bölümü karşılıyor ve burada da denemelerini ilk başta gönülsüz olarak gazetede yayımladığından bahsediyor. Gerekçe olarak da gazetelerin ticari kaygılarla hareket ettiğini savunuyor.

Sade Türkçesiyle okunması çok keyifli bu yazılar da aynı zaman da zamanla değişen algıları da çok net gözlemleme imkanı bulabiliyoruz.
Bir iki örnek vermek gerekirse Bir Teşhis isimli denemesin de yeni hiç bir eserin on, on beş senedir ortaya çıkmadığından okuma yazmanın halk arasında yaygınlaşmaya başlamasıyla edebiyatın felce uğradığından bahsediyor.

Kürk adlı denemesinde kürk modasının bütün İstanbul kadınlarının arasında yayıldığından kadınların insandan başka bir hayvana benzemeye çalıştığından bahsediyor.

Yurt dışı seyahatlerini anlattığı Gelecekteki Mimari adlı yazısında Paris trafiğinden şikayet ediyor. Fiyatların günden güne ucuzladığından ve ödeme kolaylıkları sağladıklarından. Sürat aleti olan otomobilin Paris trafiğinde at arabalarından daha da yavaş gittiğinden bahsediyor. Bu dönemde şehir trafiğini görseydi acaba neler söylerdi Ahmet Haşim kim bilir.

Yine bir başka denemesinde aşk, evlilik, sevgili, eş gibi kavramlara yer veriyor ve bunun gibi daha bir çok konu, olay ve kişilerden bahsediyor.

Ben bu denemeleri çok keyif alarak okudum. Ben de çok hoş bir etki bıraktığını söylemeliyim. Hiç sıkılmadan okudum zaten denemelerinin neredeyse hepsi bir veya iki sayfa ve çok fazla konu yer aldığı için bu kitabı daha da eğlenceli yapıyor. Umarım sizde benim gibi çok beğenerek okursunuz.

Bir önceki kitap yorumum olan Şah&Sultan İskender Pala yayınıma buradan ulaşabilirsiniz.

Bunlarda İlginizi Çekebilir

13 yorum

  1. Şah sultani simdi okuyorum. Yorumuna özellikle bakmiyorum. Bitirince bakacağım. Ahmet haşim bana hep hüznü hatırlatıyor nedense. Kitap kapağında bile huzun var sanki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şah Sultan hakkındaki yorumunu da merakla bekliyorum. Ahmet Haşim'in bu kitabını da oku derim. Bir o kadar da eğlenceliydi bana göre :)

      Sil
  2. Ahmet Haşim hayatını çok ilginç bulduğum yazarlardandır. Bu kitabını henüz okumadım; ama hayata bi kitap süresince de olsa onun gözünden bakabilmek isterim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bize Göre hayatıyla ilgili gözlemlerinden oluştuğu için okumalısın o zaman :)

      Sil
  3. Gerçekten çok keyifli kitap ben de okunmasını şiddetle tavsiye ederim :)

    YanıtlaSil
  4. Gerçekten çok keyifli kitap ben de okunmasını şiddetle tavsiye ederim :)

    YanıtlaSil
  5. Listeme ekliyorum, sayenizde bir liste yapmaya başladım nasıl yetişeceğim sizlere bilmiyorum :)

    YanıtlaSil
  6. Fotoğraf da çok güzel... :)

    YanıtlaSil
  7. hımmmm okunur bu evet yaa bilmiyodum kitabııı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben çok eylenerek okudum umarım sende beğenirsin deep :)

      Sil

Facebook

Subscribe