Sabahattin Ali - Tanıyalım - Kim

Cumartesi, Ocak 09, 2016

Edebiyatın en önemli isimlerinden birisi olan bugün dahi kitapları en çok satanlar listelerinde yerini koruyan Sabahattin Ali 25 Şubat 1907'de Edirne de dünyaya gelmiştir. Babasının mesleği nedeniyle ilköğretim eğitimini farklı şehirlerde tamamlamak zorunda kalmış. İlk okulu bitirdikten sonra Balıkesir Öğretmen Okuluna burslu girmiş ve beş yıl burada okuduktan sonra İstanbul Öğretmen Okulun dan mezun olmuştur. Kısa bir süre Yozgat' ta ilk okul öğretmenliği yapmış. Ardından Almanya' ya giderek iki yıl orada eğitim almıştır. 1930 yılından sonra Aydın ve Konya okullarında Almanca öğretmenliği yapmıştır.

1932 yılında bir arkadaş toplantısında Atatürk'ü eleştiren bir şiir okuduğu gerekçesiyle göz altına alındı ve Sinop, Konya cezaevlerinde bir yıl yattı. Cumhuriyetin 10.yılı sebebiyle çıkarılan aftan yararlanarak serbest bırakılmıştır
Milli Eğitim Bakanlığına giderek tekrar göreve alınmak istemiştir bunun üzerine dönemin bakanının isteğiyle Varlık dergisinde Atatürk'e bağlılığını gösteren ''Benim Aşkım'' isimli şiirini 1934 yılında yayınlamış. Bunun üzerine Ankara da öğretmenlik yapmıştır.
1935 yılında Aliye Hanımla evlenmiş, 1937 yılında ise kızı Filiz Ali dünyaya gelmiştir.
Ankara da Almanca Öğretmenliği, Ankara Devlet Tiyatrosunda Çevirmenlik gibi görevler almıştır.
Bazı kesimler tarafından tepki gören ''İçimizdeki Şeytan'' romanıyla hakkında hakaret dolu yazılan yazıyı dava etmiş, davayı kazanmasına rağmen tepkilerden kurtulamamış ve çok sıkıntı çekmiştir.Olaylı duruşmalar sonucu görevinden alınmış ve İstanbul'a giderek gazetecilik yapmaya başlamıştır.
İlk olarak yazdığı La Turquie ve Yeni Dünya gazeteleri kapatılmış, ardından da Aziz Nesin ve Rıfat Ilgaz'la yazdığı Marko Paşa, Malum Paşa, Merhum Paşa, Öküz Paşa gibi siyasal mizah dergilerini çıkarmış ancak iktidarın baskılarıyla karşılaşmış ve İşmet Paşa ile alay edildiği gerekçesiyle kapatılmış yazılar ve yazarlar hakkında davalar açılmıştır. Çıkan yazıları nedeniyle üç ay hapis yatmıştır.
Bir başka dava nedeniyle 1948 yılında tekrar üç ay hapis yatmıştır. Bu dönemden sonra issiz kalmış yazacak yer bulamamıştır. Pasaport almak istemiş ancak izin verilmemiş. Bunun üzerine Bulgaristan'a kaçmak istemiş anlaştığı Ali Ertekin tarafından
 sınırda 2 Nisan 1948 tarihinde öldürülmüştür.
Sabahattin Ali'yi öldüren Ali Ertekin dört yıl ceza almıştır ancak çıkan aftan dolayı bir iki hafta sonra serbest kalmıştır.

Çıkarttığı üç romanı olan Kuyucaklı Yusuf, İçimizdeki Şeytan ve Kürk Mantolu Madonna romanları Sabahattin Ali'nin en çok bilinen eserleri olmuş ve bir süredir en çok satanlar listelerinde yerini korumaya devam etmektedir. Bunun yanında  öykü kitapları Değirmen, Kağnı, Ses, Yeni Dünya ve Sırça Köşk ilgi görmeye devam etmektedir.
Şiirleri de Sezen Aksu, Ahmet Kaya, Zülfü Livaneli gibi bir çok ünlü isim tarafından bestelenmiştir.

Bütün eserleri 1950 Yıllardan beri Bulgaristan da okullarda okutulmaktadır ve ülkede çok tanınan bir yazardır.

Bunlarda İlginizi Çekebilir

6 yorum

  1. Sabahattin Ali Türk edebiyatı açısından çok önemli bir yazar.Postunuz için teşekkürler :)
    Sinop cezaevinde yazdığı öyküleri okumanızı tavsiye ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öykülerinin bir çoğunu okudum. En kısa zamanda hepsini okumuş olurum :) Yorumun için teşekkürler.

      Sil
  2. İnsanların düşünceleri yüzünden cezalandırılması çok acı. İsteyen istediğini düşünebilir arkadaş beyinlere de kepenk vuramazsınız ya. Görüşüne katılırsın katılmazsın o senin sorunun neticede. Romanlarını okudum diğer eserlerini de okumadan ölmek istemem şahsen, edebiyatımız için çok değerli bi yazar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısın. Böyle bir yazarın bu şekilde öldürülmesi. Genç yaşta öldürülmeseydi ne çok eser bırakırdı arkasında kim bilir :(

      Sil
  3. Sabahattin Ali kitaplarını alıp okumam farz oldu, iyi ki yazını okumuşum cnm, çok teşekkürler...
    Takipteyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım beğenirsin. :) yorumun için teşekkürler.

      Sil

Facebook

Subscribe