George Orwell - Tanıyalım -Kim

Pazar, Ocak 17, 2016


Edebiyat tarihinin en çok okunan eserleri arasında olan Hayvan Çiftliği ve 1984 kitaplarıyla tanınan yazar George Orwell 1903' te Hindistan'ın Bengal eyaletinin Montihari kentinde doğdu. Zengin bir İngiliz ailenin soyundan gelen babası ve Fransız bir annenin ikinci çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Gerçek adı Eric Arthur Blair olan yazar annesi ve ablasıyla İngiltere'ye dönmüştür. Babası ise Hindistan da çalışmaya devam etmiştir. Zeki bir öğrenci olmasından dolayı Kral bursuyla öğrenimini Eton College ' de devam eder. Maddi sıkıntılar nedeni ile öğrenimini tamamlayamayan yazar. 1922-27 yılları arasında Hindistan da polis teşkilatında görev alır. Ancak gözlemlediği acımasız uygulamalar bu görevi bırakmasına neden olurken emperyalizme karşı duyduğu öfke de ne kadar haklı olduğunu da görmüş olur.
1927 yılında İngiltere' ye döner ve sefalet günleri de bu şekilde başlar.
Bulduğu ufak işler ile geçimini sağlamaya çalışan yazar bu dönemde Fransa da bulunmuş, kendisine George Orwell ismini vererek yazarlığa başladığı dönemde dahil olmak üzere geçim sıkıntısından kurtulamamış ve zor günler geçirmiştir.

George Orwell'in ilk romanı Paris ve Londra'da Beş Parasız'dır.
Otobiyografik olup olmadığı hala tartışma konusu olan bu roman 1933 yılında içinde kahramanın ismi geçmeden yayınlanmıştır. George Orwell'in kendi yaşamını ve gözlemlerini yazdığı bilinmesine rağmen kahramanın isminin hiç bir yerde geçmemesinden dolayı Otobiyografik bir roman olarak adlandırılmasında kuşkular barındırmaktadır.
1934 yılında Burma Günleri isimli eseri ve 1935 yılında ise Papazın Kızları 1936 yılında Zambak Solmasın, 1937 yılında ise Wigan İskelesi Yolu adlı kitapları yayınlanmıştır.
George Orwell ilk evliliğin yaptıktan kısa bir süre sonra İspanya İç Savası'na gönüllü olarak katılmış eserlerine bir süre ara vermek zorunda kalmıştır. Savaşta geçen günlerine daha sonra 1938 yılında çıkarttığı Katalonya'ya Selam adlı kitabında yer vermiştir. Bu dönemde Sosyalizm hakkında bir çok bilgi edinmiş ve bir çok olay gözlemlemiştir. Savaş sırasında yaralanan ve ölümden dönen yazar İngiltere'ye geri döner.
İkinci Dünya Savasında hastalığı yüzünden askere alınmayan yazar Londra'da spikerlik ve gazetelere makale yazarlığı yapmıştır.
Hayatını değiştiren ön önemli yapıtı ise bu dönemin devlet adamlarını anlattığı Hayvanlar Çiftliği adlı eseridir. Bu eseri hakkındaki bilgiye bir önceki yazımdan ulaşabilirsiniz. Hayvanlar Çiftliği' nin ilk çevirisini Halide Edip Adıvar tarafından 1954 yılında yapılmıştır.
Bir sonraki eseri olan 1984, Hayvan Çiftliği kadar üne kazanmış diğer bir eseridir.1984 ölüm döşeyin de yazdığı bir eseridir. 1948 yılında yazdığı romanın ismini de yazıldığı tarihin son iki rakamını değiştirerek vermiştir. Hayali bir ülkede baskıcı bir devletin insanları baskılarla, zulümlerle korkuttuğu, korku içinde yaşayan bir toplumu konu almıştır.
1945 yılında eşini başarısız bir ameliyat sonucu kaybeden yazar ölümünden kısa bir süre sonra yeniden evlenmiş ancak yazdığı son romanlarla maddi sıkıntılardan kurtulmasına rağmen gençlik yıllarında çok fazla sigara içtiği için yakalandığı tüberküloz hastalığı nedeniyle 46 yaşında Londra'da hayatını kaybetmiştir.

ESERLERİ
Paris ve Londra'da Beş Parasız - 1933
Burma Günleri - 1934
Papazın Kızı - 1935
Zambak Solmasın - 1936
Wigan İskelesi Yolu - 1937
Katolanya'ya Selam - 1938
Daralma - 1939
Hayvan Çiftliği - 1945
Neden Yazıyorum - 1946
Bin Dokuz Yüz Seksen Dört - 1948

Bunlarda İlginizi Çekebilir

9 yorum

  1. 1984'ü Baya bir önce okudum. Yakın zaman içinde ise tekrar okuyacağım. Bu yıl Hayvan Çiftliği ve Burma günlerini okumayı planlıyorum. Bence üzücü bir hayat hikayesi var yazırın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle öyle savaş ve yoksulluk içinde geçen hayatına bu eserleri sığdırmış olması gerçekten etkileyici.

      Sil
  2. Hayvan Çiftliğini ve 1984 ü okudum.Boğulmamak kitabı da listemde.George Orwell okumak büyük keyif

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayat hikayesini kitaplarını da çok sevdiğim bir yazar.:)

      Sil
  3. Yazarı duydum ama okumak nasip olmadı:/
    Acaba hangi kitabı alıp başlangıç yapsam bir fikir verir misin?
    Tesekkürler şimdiden:)
    Güzel yazı:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayvan çiftliği ve 1984 en çok okunan ve beğenilen kitapları ikisinden birini seçebilirsin. Ben teşekkür ederim :)

      Sil
  4. Değerli bir yazardır kendisi. Bilgilendirme için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayat hikayesi de eserleri de çok özel gerçekten :)

      Sil
  5. Güzel bir paylaşım. Ölümünün veremden olduğunu bilmiyordum. Kafka'nın da erken sayılabilecek bir yaşta veremden öldüğünü hatırlatı bana.
    http://kitapokurum.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil

Facebook

Subscribe