Oğuz Atay -Tanıyalım - Kim

Pazartesi, Aralık 21, 2015

Tutunamayanlar romanı ile tanınan Modern Türk Edebiyatının en önemli isimlerinden biri olan Oğuz Atay 1934' te İnebolu da doğmuştur.
Babası ise Milletvekili ve Hukukçudur. 1951' de Ankara Marif Kolejini 1957'de İTÜ İnşaat Fakültesini bitirmiştir. Ardından İstanbul Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi yani şimdiki ismiyle Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Bölümünde öğretim üyeliği yapmıştır. Oğuz Atayın bu dönemde gazete ve dergilerde yazıları da yayınlanmıştır.


Oğuz Atayın en çok dikkat çeken eseri Tutunamayanlar ise ilk kitabıdır. 1970 yılında TRT Roman Ödülünü layık görülmüştür.
Toplum tarafından dışlanan,alay edilen, kendisini suçlayan, suçlanan insanları yazmıştır. Aynı zamanda düşünen ve sorgulayan karakterlere yer verilmiştir romanda. Romanın ismi de o yüzden tutunamayanlardır. Kullanılan dil ve anlatım şekli Edebiyatta çok önemli bir yere getirmiştir romanı. Zekice kurgulanmış çok önemli bir eserdir.



Eserlerinin en büyük özelliği ise burjuva aydınlarının halk ile arasındaki kopuk ilişkilere neredeyse her kitabında yer vermesidir.


1973 yılında ikinci romanı olan Tehlikeli Oyunlar yayınlanmıştır.Oğuz Atay'ın Tehlikeli Oyunları yazarken bir çok kitaptan ve kaynaktan etkilendiği söylenmektedir. Romanda iç konuşmalar çok fazladır ve olayların hayal mi yoksa gerçek mi olduğu netleştirilemez. Romanın bazı bölümleri gerçek dışı bir şekilde anlatılmıştır.Tehlikeli oyunlar 2009 tarihinde Seyyar Sahte adlı tiyatro topluluğu tarafından da sahnelenmiştir.




1973 yılında yayınlanan Oyunlarla Yaşayanlar Oğuz Atayın tiyatro metni olarak yazdığı tek eseridir. Çok sayıda Tiyatro Topluluğu tarafından oynanmıştır. Kitapta bütün eserlerinde olduğu gibi bireyin kendi içindeki kavgalara ve toplumsal meselelere de yer verilmiştir. Tanzimat dan  itibaren sürekli değişen toplumsal ve politik değerlerin Türk aydınlarının üzerindeki etkisinden bahsettiği bir eseridir.




Yapıtlarının hepsinde eleştiri, mizah ve ironi barındırmaktadır.


1975 yılında hikayelerini Korkuyu Beklerken adlı kitabında toplamıştır. Kitap 8 Hikayeden oluşmaktadır. Bunlar Beyaz Mantolu Adam, Unutulan, Korkuyu Beklerken, Bir Mektup, Ne Evet Ne Hayır, Tahta At, Babama Mektup, Demiryolu Hikayecileri - Bir Rüya dır.
Beyaz Mantolu adam ve Korkuyu beklerken hikayeleri ise kitap da en çok dikkat çeken hikayeleridir.





1975 yılında yayınlanan Bir Bilim Adamının Romanı adlı eseri biyografik roman türünde bir eserdir ve yazarın kendi hocası da olan Prof. Mustafa İnan'ın hayatından kesitler sunan ve içinde birde fotoğraf albümü bulunan bir eseridir. Oğuz Atay'ın Prof. Mustafa İnanın hayatını kendine özgü üslubu ve kurgusuyla kitap haline getirmesindeki amacı bir halk çocuğu olan İnanın nasıl bir bilim adamına dönüştüğünü gözler önüne sermektir.



Oğuz Atay beyninde çıkan tümör nedeniyle bir süre Londra' da yaşamıştır ancak 13 Aralık 1977'de İstanbul' da hayatını kaybetmiş ve Edirnekapı Sakızağacı Mezarlığına defnedilmiştir. Ölmeden önce Türkiye'nin Ruhu adlı kitabını yazmakta olan yazar kitabını yetiştirememiştir.



Öldükten sonra 1987'de hayatıyla ilgili aldığı notlar Günlük adıyla kitap haline getirilmiştir. Oyunlarla Yaşayamayanlar, Tutunamayanlar, Tehlikeli oyunlar adlı eserlerinden bahsetmiş. Halit Ziya Uşaklıgil ve Kemal Tahir hakkında yazdığı notlar yer verildiği gibi bir çok yazar ve şairin de bu kitap da ismi geçmiştir. Oğuz Atay'ın orijinal el yazısıyla basılmış bir kitaptır.


Ölümüne kadar olan sürede hiç bir kitabı ikinci baskı dahi yapmayan bir yazardır Oğuz Atay. Değeri ölümünden sonra anlaşılmış ve  kitapları defalarca basılmıştır.


Oğuz Atay'ın son kitabı kabul edilen Eylembilim yarım kalmış bir eseridir.Ölümünün ardından 40 sayfası bulunmuş ve Günlük adlı eserinin içinde basılmıştır ancak 11 sene sonra eserin son 74 sayfasının da ailesine ulaştırılması üzerine 1998 yılında kitap haline getirilmiştir.


İlerleyen günlerde okuduğum Oğuz Atay kitaplarına blogumda yer vericem. Bu yazımda sadece yazarı tanıtmak istedim. Kitapları hakkında ise küçük notlar düştüm.
Tanıylalım bölümündeki diğer bir yazar olan Tarık Buğra ve Sabahattin Ali hakkındaki bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

Bunlarda İlginizi Çekebilir

9 yorum

  1. tanımasınlar yaa kıskanıyorum ben :D

    YanıtlaSil
  2. tutunamayanları okudum çok sevdim tabii. bak bu kitabın 1970 baskısını buldum sahafta, 2 cilt idi. :) mustafa inanı okudum nefis kitap. günlüklerini de okudum. korkuyu beklerken'deki ilk öyküyü belki 30 defa okudum. tehlikeli oyunları da okudum. eylembilim okumadım oyunlarla yaşıyorlar okumadım. en sevdiğim birkaç yazardan biri yaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de çok sevdiğim yazarlardan birisidir. Tutunamayanlar ise en sevdiğim kitabı :) 1970 baskısını bulabilmen de güzel olmuş. Eminim bambaşka bir havası vardır :)

      Sil
  3. Korkuyu beklerken kitabı da benim okuduğum ve sevdiğim eseridir. Şimdi Tutunamayanlar'ı okumayı istiyorum. Sizleride benim naçizane bloguma beklerim :)

    YanıtlaSil
  4. Hala Oğuz Atay okumadım, okumayı çok istediğim ama hayal kırıklığına uğrayacağımdan korktuğum bir yazar. Sanırım ben onu okumadan da seviyorum, biyografilerini okuyup kafamda yaşatıyorum :D Ayrıca aynı ayda blog yazmaya başlamışıız, hoş bir tesadüf oldu :))

    YanıtlaSil
  5. :D Bence kesinlikle hayal kırıklığına uğramazsın. Bir dene derim :D Madem aynı ayda blog yazmaya başlamışız, bir birbirimize destek olalım demi :)

    YanıtlaSil
  6. Oğuz ataya gelemedim daha ama anlatman işe yaradı :) Birazda olsa fikir edinmiş oldum :) teşekkür ederim anlatım için :)

    YanıtlaSil

Facebook

Subscribe