Sırça Köşk - Sabahhattin Ali - Kitap Yorumu

Salı, Kasım 10, 2015

YAZAR: Sabahattin Ali

YAYIN EVİ: Yapı Kredi Yayınları

SAYFA SAYISI: 141

Daha önce Sabahattin Ali nin Kürk Mantolu Madonna ve Kuyucaklı Yusuf kitaplarına blogum da yer vermiştim. Sabahattin Alinin öykülerini okuma fırsatı bulduğum ilk kitabı da Sırça köşk oldu. Belkide yazarın ölümüne sebep olan sırça köşk adını içerisindeki aynı isimdeki masaldan alıyor.Bu durum merakıma yenik düşüp bu kitabı almama sebep oldu.
Sırça köşk 13 hikayeden ve 4 masaldan oluşmakta. 1947 yılında yayınlanmış ve kısa bir süre sonra toplatılmış. Yani yasaklı bir kitap.
Sabahattin Alinin bir çok kitabında olduğu gibi Sırça Köşk toplumsal sorunlara, sosyal yaralara, ülke sorunlarına sırtını dönen aydınlara, çıkarcı doktorlara, haksız kazanç sağlayan tüccarlara, katil olmaya mecbur kalan gençlere, istemedikleri hayatı yaşamak zorunda kalan kadınlara, yolsuzluklara, korunmayan doğal güzelliklere, halkı yok sayan yöneticilere yer vermiş.
Sırça Köşkte en çok sevdiğim öykülerden ve masallardan bahsetmek istiyorum birazda.

Böbreğinde taş olan bir hastanın, önce dolandırılması, sonra da çıkarları doğrultusunda hareket eden bir doktor elinde mahvolan hayatını anlatıldığı bir hikaye Böbrek hikayesi. Aynı zamanda kitabın içinde yer alan Dekolaman'da bir doktor hikayesi ve yahudi olduğu için Haftalık Tıp Dergisin'deki yazısının altına imzasını bile atamayan bir doktorun hikayesi anlatılmış. Kitaptaki son doktor hikayesi ise Cankurtaran, hamile olan bir kadının kocası tarafından hastaneye kaldırılması ve kocasının masrafları karşılayamaması üzerine kadının doktor tarafından hastanede rehin tutulması, daha iyileşmemiş bedeniyle çalıştırılması konu edilmiş.
Sevdiğim öykülerden bir diğeri ise Kurtla Kuzu idi. Eleştiri dozu yüksek olan bir hikaye. Polis teşkilatındaki işkence olaylarını anlatıyor. O dönemde öykü içinde dahi olsa bu konuda korkmadan yazabilmek, yazarın kendi yaşadıklarını da bu şekilde aktarabilmesi zor olsa gerek.
Diğer bir hikayemiz ise Çilli kendinden yaşça büyük biri ile evlendirilmiş bir kızın mahvolan hayatını anlatıyor.
Sırça köşkün içinde anlatmadığım çok güzel 8 hikaye daha var umarım okursunuz ve beğenirsiniz.
Birazda masallardan bahsetmek istiyorum. Kitap da yer alan ilk masal Bir Aşk Masalı bir kadın hükümdar tarafından idare edilen bir memleketin ve bir dervişin masalı.
İkinci masal ise Devlerin Ölümü çok eski zamanlarda dünyada bir takım korkunç ve çok büyük devlerin yaşadığına dönemlerden bahsediyor. Devlerin dünyaya nasıl hükmettiklerinden ve nasıl yok olduklarından, sonrada dünyaya zekalarıyla hakim olan insanları konu alıyor.
Üçüncü masal ise Koyun Masalı benimde en sevdiğim masallardan birisi oldu. Bir koyun sürüsünün çobanlar tarafından kötü muameleye maruz kaldıkları için isyan etmeleri ancak sonrada köpeklerin musallat olmasından bahsediyor. Köpeklerden de kurtulmaya çalışsalar da bu sefer bu kadar kolay olmadığını görüyorlar.
Son olarak da en şahane, bana göre en güzel masala geldik Sırça Köşk bir çok odası olan bir köşk, halkın düşünmesine, konuşmasına, izin vermeden ellerindeki her şeyi alan yöneticiler..
Sırça köşk masalı su şekilde bitiyor.
'Sakın tepenize bir sırça köşk kurmayınız. Ama günün birinde nasılsa böyle bir sırça köşk kurulursa, onun yıkılmaz, devrilmez bir şey olduğunu sanmayın. En heybetlisini tuzla buz etmek için üç beş kelle fırlatmak yeter.'
Sabahattin Ali kendisini korumak, doğacak olan tehlikelere karşı akıllıca davranmak istemiş olacak ki eski zamanlarda yaşanmış masallar gibi anlatmış hikayelerini böylece üzerinde kurulmak istenen baskılardan bu şekilde kurtulmak istemiş ancak bu öyküyle yazar çok fazla zorluk çekmiş, hatta belki öldürülmesine sebep olmasını engelleyememiştir.
Umarım sizde bu kısa, güzel hikayeleri ve masalları beğenirsiniz..

Bunlarda İlginizi Çekebilir

35 yorum

  1. edebiyatımızın köşe taşı, yüz akı Sabahattin Ali'nin eserlerini okuyup yorumlayıp tanıtmanız saygıdeğer bir çaba.
    tekrar tekrar kutlarım sizi. nedendir bilmem, yazılarınızı okuduktan sonra kendimi bir yazar olarak daha iyi hissediyorum. sevgim saygımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım Sabahattin Ali'nin kitaplarının hepsine burada yer verebilirim. Yorumunuz içinde teşekkür ederim.

      Sil
  2. blog kesif etkinliği sayesinde buldum sizi bende beklerim sevgiler... http://balbocuguveannesi.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  3. Merhaba , kitapların aydınlattığı bu güzel bloğu takip etmekten mutluluk duyuyorum, sevgiyle ;)

    YanıtlaSil
  4. Bir kitap kurdu olarak tam bana göre bir blog. Blog kesif etkinliginden bulup takibe aldim. Sevgiler. Deryaninsporgunlugu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beyenmene sevindim. Takibe aldım. Teşekkürler :-)

      Sil
  5. merhaba blogunu çok beğendim
    blog keşif etkinliğinden geliyorum bende beklerim
    rengarenkbirgun.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
  6. ben de 2-3 kitabını okudum ama bunu ilk senden duydum. bi de ne güzel anlatıyon sen zaten :)

    YanıtlaSil
  7. heey bugün görcen kendini blogumdaaaa. hazırlıyodum yazıyııııı yazarken sen de geldiin ne şans. görüşürüz yineeee :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blogumda bir hareketlenme başladı sanırım. :-) Teşekkür ederim. Bana da blogunda yer verdiğin ve sözlerin için.

      Sil
  8. merhaba sade ve derinde gördüm bloğunuzu takibe aldım banada bekliyorummm

    http://misevimm.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  9. bende kitap bloguma beklerim . sevgiler...
    http://kelepirkitapci.blogspot.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blogunu zaten takipteyim. Çok ta beğeniyorum. Teşekkürler..

      Sil
  10. heeey baksanaa, kafamda bi tuhaflık yılın en iyi romanı seçilmiş yaaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence mükemmel bir kitap. okumanı tavsiye ederim. çok farklı bir konusu var. ancak Orhan Pamuk gibi bir yazarın elinden çıkabilir. Başka hiç kimse böyle bir konuyu böylesine güzel yazamaz.

      Sil
  11. Aslında Edabıyatımızın yapı taşı denebilecek yapıtları kalsıklerı ve moda olan kıtapları okumayı sevmem sırf bırılerıne yorum yapabılmek ıcın okunmus gıbı gelir bana... Modası gecer oyle okurum :) ama bu kıtabı cok merak ettim :) Listeme alacagım yazı ıcın teşekkürler :)
    Deep 'e de ayrıca burdan teşekkürler :) sayesınde geldım : )
    Balinkokusu.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım haklısın Sabahattin Ali bu günlerde çok moda. Ancak ben kitaplarının bu durumu hak ettiğini düşünüyorum. Ben kitaplarını sevdiğim için okuyorum ve yazıyorum.:-) umarım sende beğenirsin. Yorumun için teşekkürler.

      Sil
  12. Merhaba :) Sabahattin Ali çok sevdiğim bir yazardır romanlarını okumama rağmen hikayelerini okuma şansım hiç olmamıştı ve bu konuda fazlaca meraklıydım, bu yazıyı okumak iyi geldi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de romanlarını çok daha fazla seviyorum. Hikayeleri de çok güzel ancak romanları tercihim. Umarım sende beğenirsin :-)

      Sil
  13. sebahattin ali en sevdiğim yazarlardan biri. hepimizin bildiği bir sürü şarkı aslında onun eseri. leylim ley gibi, benim meskenim dağlardır gibi..
    blogunuzu çok beğendim ve takibe aldım
    ilginizi çekerse bloguma sizide beklerim
    sevgiler
    http://suichenn.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  14. sebahattin ali en sevdiğim yazarlardan biri. hepimizin bildiği bir sürü şarkı aslında onun eseri. leylim ley gibi, benim meskenim dağlardır gibi..
    blogunuzu çok beğendim ve takibe aldım
    ilginizi çekerse bloguma sizide beklerim
    sevgiler
    http://suichenn.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  15. Sebahattin Ali efsanedir...Bayılırım..

    YanıtlaSil
  16. ay biliyo musuuun, kürk mantolu madonna "dünya klasikleri" arasına girdiiii. penguin yayınlarından çıkacaaak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle hak ediyor. Bütün eserleri mükemmel.

      Sil
  17. kitaptaki masalları okurken zaman geçmesine rağmen hiçbir şeyin değişmediğini görmek yazarın ileri görüşlülüğünün kanıtı her halde.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitaplarında bir çok zaman bende bu hisse kapılıyorum. Çok özel biri bana göre :)

      Sil
  18. Sabahattin Ali'nin en çok beğenilen eserlerinden biri olan Sırça Köşk'ü uzun zaman önce okumuştum. Sizlerde yapmış olduğunuz kitap yorumunuz ile tekrar hafızamı tazelediniz. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Benimde en sevdiklerimden biri Sırça Köşk. Özellikle kitaba ismini veren öyküsü :))

      Sil

Facebook

Subscribe