Yüce Tanrı Pan - Arthur Machen

Pazartesi, Kasım 05, 2018

Yüce Tanrı Pan, İthaki Yayınlarının Karanlık Kitaplık derlemesinden çıkan kitaplardan. Derlemenin 5'inci kitabı olan Yüce Tanrı Pan, korku edebiyatının ilk örneklerinden olan 80 sayfalık kısacık bir korku hikayesi. Arthur Machen tarafından 1890 yılında ilk olarak bir dergi için yazılan eser, ardından genişletilerek bir kitap haline getirilmiş ve toplamdan 8 bölümden oluşuyor.

BENİM YORUMUM
Yüce Tanrı Pan, yazıldığı dönemde içeriği nedeniyle büyük yankı uyandıran ve eleştirilen kitaplardan. Yazarın ise en ünlü eseri. Hikayeyi böylesine ünlü yapan ise tamamen bir korku hikayesi olması değil. Yaratıklar, kan, dehşet bekleyenler biraz hayal kırıklığına uğrayabilir. Buna rağmen inanılmaz etkileyen bir kitap ve içinize işleyen bir tarafı var hikayenin. Olayların başlangıcından, bölümler arası geçişlere ve karakterlerin gerçekliğine kadar çok başarılı olduğunu söyleyebilirim.  

Kitaba ismini veren Pan, bir Yunan Tanrısı ve yarı keçi, yarı insan formunda olduğu biliniyor. ''Panik'' sözcüğünde Tanrı Pan'dan geldiğini öğrenmiş oldum. Çok korkutucu bir ses çıkartır ve insanlarda şok etkisi yaratırmış ve insanlarda yarattığı bu şok etkisine ise Pan'ik olma hali denirmiş. Efsanelere konu olmuş, bir çok yazar tarafından işlenmiş, hakkında filmler çekilmiş bu tanrı hakkında daha fazla bilgi edinmiş olsam da çok kısa olduğunu söylemeliyim. Bir bu kadar daha olsa hiç sıkılmadan okurdum sanırım. Arka kapağında  Stephen King'in ''Yazılmış en iyi korku öykülerinden biri. Belki de en iyisi.'' yorumunu görmem ise okumamı hızlandıran bir ayrıntı.

YÜCE TANRI PAN KONUSU
Dr. Raymond'un yaptığı bir deney ile başlıyor hikaye. Ruhlar alemine ulaşmak ve Tanrı Pan'ı görmek için, güzel bir kızın üzerinde yaptığı deney, 19. yüzyılda gizemli olayların başlangıcı oluyor. Yarı keçi yarı insan olan Pan, geçmişten gelen hikayesine kaldığı yerden devam ediyor. 

''Ve şeytan ete kemiğe büründü. Ve insan oluştu...''

''Kayıp bir ruhun gözlerine baktığımı biliyordum, Austin, adamın dış formu aynı kalmıştı ama içi cehennemle doluydu. Azgın bir arzu ve ateş gibi bir nefret, yitik bir nefret, yitik bir umut ve ağzı kapalı olmasına karşın geceye haykıran bir dehşet; umutsuzluğun  topyekün siyahlığı.''

Karanlık Kitaplık derlemesinden okuyacağım ikinci kitap derlemenin 2'inci kitabı olan Uykulu Kuytu Söylencesi olacak.Yüce Tanır Pan ile beklentimi baya yüksek tuttuğumu söylemeliyim ve başlamak için fazlasıyla sabırsızım. Yakın zamanda Karanlık Kitaplık derlemesinin tüm kitaplarını alacağım sanırım.

Yeni bir kitapta görüşmek üzere...

Bunlarda İlginizi Çekebilir

4 yorum

  1. Resimler korkutucu olsada ,konusu ilginçmiş okumak lazım.Güzel tanıtım olmuş kalemine yüreğine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okumanı isterim :)) Açıkçası benim beklentimi fazlasıyla karşıladı :))

      Sil
  2. tamam bakcam buna, pan hikayelerini de çok severiim :)

    YanıtlaSil

Facebook

Subscribe