Amerikan Tanrıları

Cuma, Mart 16, 2018

YAZAR: Neil Gaiman

ÇEVİRMEN: Niran Elçi

YAYINEVİ: İthaki Yayınları

SAYFA: 712

AMERİKAN TANRILARI KONUSU
Gölge, cezasının bitmesini ve eşiyle birlikte hayatına kaldığı yerden devam etmeyi planlamaktadır. 3 sene süren cezasının bitmesine bir gün kala karısı Laura'nın bir trafik kazasında öldüğünü öğrenir. Bu haberle birlikte erken tahliyesine karar verilir ve eşinin onun için ayırttığı uçak biletleriyle cenazeyi almak için yola çıkar. Uçakta gizemli bir adam olan Bay Çarşamba'yla karşılaşır ve aldığı iş teklifi hayatını daha karmaşık bir hale getirir. Yeni tanrıların ve eski tanrıların arasında bir savaşın tam ortasında kalır.
''Bir fırtına yaklaşıyor.''
Modern dünyanın tanrıları vardır artık. Televizyon, para, medya, teknoloji, uçaklar, AVM'ler, internet, cep telefonları gibi yeni kavramların tanrıları güç kazanmaktadır. Diğer yanda unutulan ve unutuldukça yok olan eski tanrıların mücadelesi vardır.
Gölge bu savaşın içinde bir şekilde yer alır. Rüyalar ve gerçekler birbirine karışır ve bir yandan kim olduğunu keşfetmek zorundadır. 

''Sen kimsin?'' diye sordu Gölge.
''Tamam,'' dedi kadın. ''İyi soru. Ben aptal kutusuyum. Televizyonum. Her şeyi gören gözüm ve katot ışını dünyasıyım. Budala tüpüyüm. Ailenin hayran hayran bakmak üzere toplandığı küçük mabedim.''
''Televizyon musun? Yoksa televizyondaki biri misin?''
''Televizyon sunaktır. Ben insanların adına kurban verdiği şeyim.''
''Ne kurban ediyorlar?'' diye sordu Gölge.
''Çoğunlukla zamanlarını'' dedi Lucy. ''Bazende birbirlerini.''

''Kişisel hikayelere ihtiyaç duyarız. Kişiler olmasa yalnızca sayıları görürüz: bin ölü, yüz bin ölü, ''kayıplar bir milyona çıkabilir.'' Kişisel hikayeler sayesinde, istatistikler insanlara dönüşür; ama bu bile yalandır, çünkü insanlar kendi başlarına sersemletici ve anlamsız sayılar içinde acı çekerler.''

''İnsanlar inanır, diye düşündü Gölge. İnsanların yaptığı budur. İnanırlar. Sonra da İnançlarının sorumluluğunu almazlar; bir şeyler yaratırlar ve yarattıklarına güvenmezler. İnsanlar karanlığı doldurur; hayaletlerle, tanrılarla, elektronlarla, hikayelerle, İnsanlar hayal eder ve insanlar inanır, kibir şeyleri olduran da o inançtır, kaya kadar sağlam o inanç.''

BENİM YORUMUM
Kitabın kurgusu biraz zorlayıcıydı. Konu itibari ile ağır bir kitap olsa da ustaca kurgulandığını düşünüyorum. Uzun ve yavaş ilerleyen bir hikaye ve bu durum beklediğimden daha uzun zamanda kitabı bitirmeme neden oldu. Üzerinde düşündüren bir kitap Amerikan Tanrıları. Boş bir zamanda ayrıntıları kaçırmadan, dikkatli bir şekilde okunması gerektiğini düşünüyorum. Bu kitap için Fantastik türünde bir kitap demek doğru olur. Ancak böyle söyleyince aksiyon dolu bir hikaye beklenebilir. Böyle bir beklentiniz varsa okumanızı önermiyorum. İlerleyen sayfalarda aksiyonun doruk noktasına çıkacağı beklentisiyle okursanız hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Çok heyecanlı ilerlemese de ince ince işlenmiş bir hikaye ve yazarın başyapıtı sayılmasının nedeni de bu sanırım. 

Birde çok fazla karakterin olması takip ederken daha fazla zorlanmanıza neden oluyor. Yazarın karakterleri çok iyi betimlediğini düşünüyorum. Hatta karakterleri daha ayrıntılı tanımak isterdim. Bazı bölümleri çıkartıp karakterlerin üzerine daha fazla gidebilirdi. Zaafları, hayalleri, korkuları, farklı bakış açıları olan bu karakterlerin hiç biri birbirine benzemiyor. Sırf bu nedenle yazarın hayal gücüne hayran kaldım sanırım. Her birinin kendine özgü özellikleri var ve kitaba iyi bir şekilde yansıtılıyor.

Çok fazla mitolojik unsurlar içeren kitaplar okuyan biri değilim. Kitabın sonunda Yalnızca Tanrılar Gerçektir bölümü olmasaydı benim için çok zorlayıcı olabilirdi bu kitap. Karakterlerin hangi tanrı olduğu bu bölümde ayrıntılı bir şekilde anlatılıyor. Tavsiyem bu bölüme zaman zaman göz atmanız yönünde. Ben öyle yaptık ve çok daha kolay ilerledi hikaye. Ayrıca, kitapta yer alan tanrıların isimleri okuyucuya doğrudan verilmiyor. Bu nedenle bazı özellikleriyle o tanrıları sizin bulmanız gerekiyor. Mitoloji konusunda az da olsa bilginiz varsa sizi çok zorlayacağını düşünmüyorum. Çok fazla bilgiye sahip değilseniz benim gibi Tanrılar listesine sık sık göz atmanız gerekecektir.

Kitapta Gölge karakteri sayesinde Amerika'yı küçük kasabalarına kadar dolaşma fırsatı buluyorsunuz. Bu süreçte farklı bir çok karakterle tanışıyorsunuz. İskandinav, Mısır, Hint, Slav, Rus, Afrika, Alman, Amerikan, Kızılderili, Macar, İrlanda gibi farklı kültürlerden tanrılara yer veriliyor. Ayrıca kitabın içinde farklı hikayeler de var. Her biri tek başına bir kitap olabilir dediğimiz türden hikayeler.

Kitabın içinde önsöz ve sonsöz metinleri yer alıyor. Metin üzerinde yapılan değişikliklerin anlatıldığı bir bölüm, Neil Gaiman'la Amerikan Tanrıları üzerine yapılan kısa bir söyleşi ve Yalnızca Tanrılar Gerçektir bölümleri kitabı çok daha fazla anlaşılır kılıyor. Bu metinlerde Amerikan Tanrıları'nın nasıl kısaltıldığı ve 10.yıl adisyonu için asıl metniyle basılmaya karar verildiği süreç anlatılıyor. Eksiksiz tam metin olarak basılması kitabı 712 sayfalık oldukça kalın bir kitap yapıyor.

Okuduğum ilk Neil Gaiman kitabı Amerikan Tanrıları oldu. Bir sonraki Neil Gaiman kitabım, Amerikan Tanrıları kitabıyla birlikte aldığım Vadinin Hükümdarı olacak. Bir tuğla görümünde olan bu kitaptan sonra sadece 80 sayfa olan Vadinin Hükümdarı benim için çok bir şey ifade edebilir mi bilmiyorum ama okumak için sabırsızlanıyorum. Kitabın birde dizisi var. İzlemek için kitabın bitmesini bekliyordum. Dizinin ismi American Gods. Bu yazıyı yayınladıktan sonra başlıyorum.

Yeni bir kitapta görüşmek üzere...

Bunlarda İlginizi Çekebilir

21 yorum

  1. sayfa sayısı gözümü korkutmadı desem yalan , keyifli okumaların olsun :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Korkutmayacak gibi değil :)) Teşekkür ederim Kitap Eylemi :))

      Sil
  2. Gaiman'dan Yokyer'i okudum önce bu kitapla da devam edecektim ama sonrasında ilgimi yitirdim birden, bunda son yıllarda Amerikalı yazarları sevmememim de etkisi var. Keyifli okumalar, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benimde okumak istediğim bir sonraki kitap Yokyer :) Kesinlikle okumalısın diyemiyorum. Bu kitabın seveni de sevmeyeni de çok :))
      Sevgiler:)

      Sil
  3. Bende birkaç hafta evvel aldım bu kitabı.Birde Öyküler kitabını almıştım.Öyküleri azar azar okuyup bitireyim diyorum amma Amerikan Tanrılarını daha çok merak ediyorum.Sende heveslendirici bir şekilde anlatmışsın ama arada da dezavantajları saymamışsın değil yani:) Raf raf kitap okuyorum bu aralar ne okusam diye düşünme derdinden kurtuluyo insan:) İki rafı beraber götürüyorum onlar bitsin bu kitabın durduğu rafta sıra o zaman okuycam efenim :)
    Çok meşkul ettim buralar Su Harikalar Diyarına kaçar.Öpüldünüz güzel kız.:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okuduktan sonra yorumunu merak ediyorum :) Kitap merak edilmeyecek gibi değil :)) Sadece fazla uzun ve bu nedenle biraz zor ilerliyor o kadar :))
      Benim de okumadığım bir sürü kitap var. Bende raf raf mı ilerlesem diye düşündüm şimdi:))

      Sil
  4. konusunu çok beğendim gaiman okudum ama bunu bilmiyodum başyapıtı he :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle söylüyorlar deep :)) Yoksa benim okuduğum ilk kitabı :) Diğer kitaplarını okuduktan sonra karar veririm başyapıtı olup :)) olmadığına :))

      Sil
  5. Dün on tane falan kitap aldım ben de. :) Çok güzel kitaplar var. Ama çok kötü kitaplar da var. Klişe aşk romanları mesela... Her zaman oluyorlar. Çok satıyorlar. Kaliteli kitaplar bulmak lazım. :) :) Yaşasın okumak! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısın kaliteli kitaplar bulmak lazım :)) Kaliteli kitaplar okumak için kötü kitaplarda okumak lazım :))

      Sil
  6. Umarım seversin :) Güzel kitap :)

    YanıtlaSil
  7. Neil Gaiman tanışmak istediğim yazarlardan ama büyük ihtimalle ilk okuyacağım kitabı bu olmayacak. Özellikle Yıldız Tozu'nu okumayı çok istiyorum ama baskısı tükendiğinden bulmak zor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim düşüncemde benim gibi bu kitapla başlamaman yönünde. bu kitabı sevende çok okuyamayan da. :)) Diğer kitaplarına ön yargılı başlayabilirsin. :))

      Sil
  8. Merak ettiğim bir kitap çünkü bir kısım muhteşem bulurken bir kısım okuyamadım diyor, demek ki emek vermek gerekiyor biraz, bakalım diziyi nasıl bulacaksınız, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle emek vermen gerekiyor. Yarım bırakanları anlayabiliyorum. :)) Diziye başladım güzel gidiyor :))

      Sil
  9. Bu kadar kalın ve zor bir kitabı ne kadar güzel anlatmışsın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :)) Aslında o kadar çok anlatmadığım kısmı var ki :))

      Sil
  10. Neil Gaiman harika bir yazardır bu kitabı da okudum başta çok yavaş ilerledi ama benim mitolojiye ilgim vardır Tanrıları kendim keşfettim arkaya hiç bakmadan ve kitap ilerledikçe inanılmaz zevk aldım.. şimdi de diziyi izleyeceğim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyleyse iyi bir mitoloji bilgin varmış :) Ben arkadaki listeden baya bir yardım aldım ve zaman zaman araştırma yaptık daha anlaşılır olması için. :) Yavaş ilerlese de güzel kitap ve bende dizisine başladım. :) Dizisi de bir o kadar iyi gidiyor :))

      Sil
  11. harikasın valla gözümü korkutuyor benim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Korkmasın:))başlayınca bitiyor bir şekilde. :)

      Sil

Facebook

Subscribe