Mahallenin Kısmeti - Aziz Nesin

Pazar, Şubat 04, 2018

Aziz Nesin deyince nedendir bilmek hep ''Türk halkının % 60'ı aptaldır.'' söylemi aklıma gelir. Üzerinden yıllar geçmesine rağmen, benim de yaşım düşünülürse ve bu söylediklerini ben biliyorsam, kim bilir o senelerde nasıl ses getirmiştir. Sonra da eklemiş ''Keşke %40'ı zekidir deseydim.'' Üstelik o dönemlerde çok eleştirilen bu olaylardan sonra kitap satışlarında tuhaf bir şekilde artma olmuş. Söylenilen kötü söylemler, iyi söylemlerden daha çok ilgimizi çekiyor galiba. O günden bu güne pek bir şey değişmemiş.

Aziz Nesin okumaya ilk ne zaman başladım hatırlamıyorum. İlk evde bulduğum bir iki kitabını okumuştum.Sonra Pdf olarak okuduğum hikayeleri de olmuştur. Mahallenin Kısmeti aynı şekilde evde bulduğum kitaplarından biri.

Mahallenin Kısmeti, 1957 yılında yayınlanan 60 yıllık bir öykü kitabı. Benim elimdeki baskısı 1977 yılında Tekin Yayınevi tarafından çıkmış. Sizler Nesin Yayınevi tarafından çıkana kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Pdf olarak da indirilebiliyor.

Kitaba ismini de veren Mahallenin Kısmeti adlı öykü aynı zamanda kitabın ilk ve en uzun öyküsü. Yaşlı bir adam olan Hacı Mesut ile Mahallenin Kısmeti lakaplı On sekizinde bir kız olan Maide'nin evlilikleri anlatılıyor. Bu evlilik haberinin duyulmasıyla her evde bu beklenmedik evlilik konuşuluyor. Hacı Mesut'un böylesine güzel ve genç bir kızla evlenmiş olması mahallenin kadınları ve erkekleri tarafından kabul görmüyor. Mahallenin kadınları her gün bir evde toplanıp Maide hakkında atıp tutarken erkekleri kahvede saatlerce Maide'nin güzelliğinden konuşuyorlar. Onun ise gözü Hacı Mesut'dan başkasını görmüyor. Efendi aşağı efendi yukarı dolaşıp duruyor, ne derse anında yerine getiriyor. Merakına yenik düşen mahallenin erkekleri Hacı Mesut ile ahbap olabilmek için sıraya giriyorlar. Böylece eşlerini de yanlarına alarak, bu eve rahat rahat girip, çıkma şansını elde ediyorlar. Bu ziyaretler sırasında kimse Maide'den gözlerini alamıyor. Eve girip, çıkanlar çoğaldıkça, dedikodularda çoğalıyor. Maide'nin büyüsüne kapılmış bu erkekler tüm bu olanların gerçek amacını göremiyor.

''O gece sabaha kadar Kırkmerdiven Mahallesi'nin iki evinde, iki kadın feryadı duyuldu. Postacı Tahsin biyandan, Bakırcı Yusuf biyandan karılarını dövüyordu. İki kadının feryadı, sabaha kadar birbirine cevap verdi.''

Mahallenin Kısmeti 19 hikayeden oluşuyor. İlk hikaye dışındaki hikayelerin tamamı bir iki sayfalık kısa hikayeler. Kitabın sonundaki 4 hikayede ise biraz eleştirel bir dille yıllar önce tanıdığı dört tuhaf karakteri anlatıyor.

''Dayımın içinde kesilip biçilmedik yer kalmadı. Çift olan bütün iç organları kısaltıldı, fazlaları alındı, körbağırsak gibi işe yaramayanları da çıkartıldı. Öyle ki, ameliyatlardan önce altmış kilo gelen dayım, içerisi boşaltıla boşaltıla, çift uzuvları teke indirile indirile otuzsekiz kiloya düştü. ''

''Sokakta bağrışmalar, gürültüler... Acaba bana mı öyle geliyor, gerçekten mi dışarıda gürültüler var?Gözleri korkudan büyümüş bir adam telâşla içeri girdi.-Beyim, dedi, sizin burada olduğunuzu öğrenmişler, halk otelin önünde toplandı, kıyamet kopuyor. Oteli basacaklar... Allah korusun, yakarlar buralarını... Otel sahibi, hemen burasını terk etmenizi rica ediyor.-Arka kapıdan çıkabilirsiniz...''

Aziz Nesin bu hikayelerde Türk halkını anlatıyor ve toplumsal sorunlara mizahi bir dil kullanarak değiniyor. Çok eğlenceli, ancak bir o kadar da düşündüren, akıcı bir kitap. Anlayacağınız güldürürken düşündürüyor. Bir günde rahatlıkla bitirebilirsiniz. Eminim ki bu hikayeleri okurken çok eğleneceksiniz.

Keyifli okumalar...

Bunlarda İlginizi Çekebilir

12 yorum

  1. Aziz Nesin öykülerini çok severim. Adamı Zorla Deli Ederler favorimdir. Bu kitabı okumadım ama alıntılar çok güzel seçilmiş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kitabını da okuma fırsatı bulabilirsiniz umarım :) Güzeldi :)

      Sil
  2. Aziz Nesin'i seviyorum. Sadece iki kitabını okudum ama kesinlikle daha çok kitabını okumak istiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende senin gibi daha çok kitabını okumak istiyorum. Fırsat buldukça okuyoruz işte :)))

      Sil
  3. ee reklamın iyisi kötüsü olmaz demişler :D hem insanlar bir şeye kızıyorsa ona içten içe hak veriyordur da :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle haklısın :) reklamın iyisi kötüsü olmuyor. :))

      Sil
  4. Müthiş bir yazarmış Aziz Nesin. Sorma ben de Sizin Memlekette Eşek Yok mu kitabını okurken gülmekten yanaklarım agrımıştı. Dur ben bunu da okuyayım :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Söylediğin kitabı bende okumak istiyorum. Bir zamanlar evde vardı. Şimdi nerede bilmiyorum ama alıp okumak istediklerimden :)) Bu kitaba gelince sen seversin bu kitabı :))

      Sil
  5. hımm aklımda olsun bikaç kitabını okudum evet bak ne doğru sölemişin güldürürken düşündürüyooo ustamııız :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle :)) Özellikle ilk öykü. Hayran kaldım :))

      Sil
  6. Aziz Nesin'in bütün kitapları annemin kütüphanesinde vardı.Orta okul yıllarında annemden gizli okurdum,yaşınız küçük deyip okutmazdı,O'nun romancılığı gerçekten harikadır.Söylevi benimde aklımda çok tepki çekmişti.Ama sana bir sır vereyim mi öğretmen olunca anlıyorsun bazı Freudindügen yorumların haklılığını:) Daha çok temiz kalplilikten bence.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Söylediği şey bugün bile geçerli bence :)) Kendimizi kandırmayalık öyle değil mi :) Bir etrafımıza bakmamız yeterli.
      Bende babamın kitaplığından okuyorum Aziz Nesin'i :) Özellikle son yıllarda daha fazla ilgimi çekiyor yazar :))

      Sil

Facebook

Subscribe