AEDEN Bir Dünya Hikayesi

Pazar, Ağustos 27, 2017

Azra Kohen'i okumaya bende bir çok okuru gibi Fi, Çi, Pi üçlemesini okuyarak başlamıştım. Karakterler ve kitabın sloganları çok dikkatimi çekmişti. Sonra Fi bildiğiniz gibi dizi oldu ve ben yine hiç bir bölümünü kaçırmadan izledim. Tüm bölümlerini kaçırmadan dizi izlemek benim için imkansız gibi bir şeydir. En azından bu güne kadar olmamıştır.

Aeden ise kesinlikle Fi, Çi,Pi üçlemesinin bir devamı değildir ve aralarında bir bağlantıda söz konusu değildir. Azra Kohen Fi, Çi, Pi üçlemesini bir kitap sayarak ikinci kitabı olarak Aeden'i çıkartmıştır. Toplamda 9 kitap çıkartmayı planladığını da sık sık röportajlarında söylüyor.

AEDEN KONUSU
Evrimin ileri aşamalarındaki bir insan türünün ve farklı canlı türlerinin bir arada yaşadığı bir gezegen Aeden. İnsanların talepati ile anlaştığı, tükettiğini üretebilmenin en büyük gereklilik olarak görüldüğü, diğer bir canlıdan öte kendine dahi zarar vermeyi düşünemeyeceğin bir gezegen. Doğada yer alan her şeyi, tüketmeden çok etkin bir şekilde kullanabiliyorlar. Senden farklı olana saygı duymak en büyük erdem. Teknoloji ve bilimde çok üst seviyedeler.

Hikayenin ana karakterlerinden biri olan Sonju ailenin büyük oğlu. Numi ise bu aileye emanet edilmiş, tüm bedenini örterek ve çamurla kapatarak farklı olduğunu düşündüren her şeyden kurtulmaya çalışan gezegendeki tek beyaz tene sahip güzel bir kız. En büyük takıntısı Sonju.

Hikayenin ilerleyen sayfalarında annesinin Dünya adlı bir gezegenden olduğunu öğreniyorlar ve düşünce gücüyle Dünyaya geliyorlar. Okuyucu da Numi ve Sonju'nun gözünden biz ''insansıları'' izlemi fırsatı buluyor. Yolları bir şekilde ayrılsa da aynı amaç uğruna sisteme karşı savaşıyorlar. İlk geldikleri yer Amerika oluyor. Kirli hava nedeniyle nefes alamaz hale geliyorlar. Kalabalığı ve devasa binaları görünce hemen geri dönmek istiyorlar. Tek bir ağacın dahi olmaması, insanların etraflarındaki her şeye karşı duyarsızlığı korkutuyor. Geri dönmek isteseler de bu hemen mümkün olmuyor. Savaşmak zorunda kalıyorlar. Bilim, teknoloji, biyoloji, annelik, kadın olmak, insan, hayvanlar, ilişkiler, aşk, evlilik ırkçılık, siyaset, savaş, terör, silahlar, eğitim, tarih, bankacılık, ekonomi, sosyal medya, sağlık, sanat, yeraltı kaynakları, doğa, aşılar ve ilaç sanayi, hastalıklar gibi bir çok kavramı çıktıkları yolda sorguluyorlar.

BENİM YORUMUM
Aeden ilk okumaya başladığınızda zor ilerleyen bir kitap. Ancak o zorlu bölümü atlattıktan sonra akıp giden bir roman okuyacağınızı garanti edebilirim. Bilmediğimiz bir gezegende başlıyor hikaye. Bilmediğimiz terimler, bilmediğimiz türler var ve bu yabancılık sürekli yokuş yukarı çıkacakmışsınız gibi hissetmenize neden oluyor. Kitabı bırakmadan bu sayfaları geçerseniz, ilerleyen sayfalarda etkileyici bir hikaye sizi bekliyor olacak.

''Bir Dünya Hikayesi'' sloganıyla dikkat çeken Aeden, okudukça yaşadığınız gezegene tarafsız bakabileceğiniz, kurgusuyla içine doğduğumuz düzeni sorgulayabileceğiniz bir kitap.

Henüz insan olamamış, insansı varlıklarız biz ve dünyayı daha yaşanılır bir hale getirebilecekken, olduğu gibi kabul etmeyi seçiyoruz. Gelişimimizi tamamlayamamış olmamızı da bir çok defa kanıtlıyor bu kitap. Çocuklarımızı zehirliyoruz. Yeşil alanları yakıp yıkıp, güneşi dahi göremediğimiz binalar dikiyoruz. Para ve daha fazla güç için çocuklarımızın istismar edilmesine izin veriyoruz. Dünyanın dengesini bozmayı umursamadan yer altı kaynaklarının tamamını elde etme çabası içine giriyoruz. Hayvanların üzerinde yapılan deneylerin tehlikesini anlayamıyoruz. Okul adı verilen hapishaneler de bilerek ve belki de isteyerek köleleştiriliyoruz. Bunları neden yapıyoruz. Moda adı altında o kürkleri giymek için,  o kozmetik ürünleri yüzümüze sürerek güzelleşmek için, son model arabalarımız için, güç ve para için. Yazar aslında bildiğimiz gerçekleri yüzümüze vuruyor. Zıtlıkların hüküm sürdüğü bir dünyada var olabilmek adına, normalleşen kötülüğün içinde görmezden geldiklerimizi, bir kez daha sorgulamamıza aracılık ediyor.

Bir çok bilgiyi belgeleri ve makaleleriyle dipnot olarak eklemiş yazar. Yazdıklarımı daha ayrıntılı bir şekilde inceleyebilirsiniz diyor yani. Azra Kohen'in en son okuduğum kitabı serinin üçüncü kitabı Pi olmuştu ve dipnot olarak müzik önerilerinde bulunuyordu sık sık. Bu kitapta da böyle bir şey bekledim açıkçası. Ancak bir bölümde müzik önerisi verilmişti. Daha çok olsaydı da hiç fena olmazdı diye düşünüyorum.

Çok şey yazmış Azra Kohen. Çok da güzel yazmış. Umarım okurlarında az da olsa rahatsızlık yaratabilmiştir.

Bir sonraki kitapta görüşünceye kadar bol okumalı günler.😍

Bunlarda İlginizi Çekebilir

10 yorum

  1. Merhaba.
    Daha önce ki kitaplarını okumadım, nedense bir ön yargım var ve henüz kıramıyorum.
    Aeden'i ise E-Kitap olarak aldım ve başladım okumaya. Cümlelerini çok sevdim ama daha başlardayım bakalım beni neler bekliyor.
    İyi geceler, iyi pazarlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir dene derim. İlk 100 sayfa biraz zorluyor ancak sonra etkileyici bir hikayeye dönüşüyor. Umarım seversin :)

      Sil
  2. Azra Kohen. Kitaplarına bir türlü başlayamadığım biri.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim severek okuduğum yazarlardan :) Olur da okursan düşüncelerini öğrenmek isterim :)

      Sil
  3. "dünyayı daha yaşanılır bir hale getirebilecekken, olduğu gibi kabul etmeyi seçiyoruz." müthiş bir tespit...

    Azra Kohen ismini duyunca yaşını başını almış biri canlanıyordu gözümde. Ama röportajında genç birini görünce şaşırmıştım. Önü açık gibi duruyor.

    Bu arada kitap dediğin okurunu biraz olsun zorlamalı ona bişeyler vermeli değil mi. Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazarı ilk gördüğümde bende şaşırmıştım. Ancak röportajlarını hayranlıkla izliyorum şimdi. Onu dinlerken kitaplarına olan merakım artıyor diyebilirim :) Beni zorlayan ve düşündüren yazarlardan. Okumadıysan okumanı isterim Abdullah Özer :):)

      Sil
  4. Yazarın Fi-Çi-Pi üçlemesini çok merak ediyorum. eğer kitapları hoşuma giderse Aeden'i okurum mutlaka.

    Bu arada fotoğraf çok güzel, çok beğendim :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okumanı isterim. Senin yorumun nasıl olacak merakla bekliyorum :) Fotoğrafları da beğenmene sevindim :)

      Sil
  5. Pi ile üçlemenin son kitabını yeni bitrdim , ilk ikisi değil ama Pi kesinlikle Atlas Silkindi benzeri bir şey olmuş , Aden'i oğlum okudu ve çok karıştırmış dedi , daha bana sıra gelmedi ama benim de okuyacaklarım arasında , keyifli okumalar dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seden hakkında bakalım senin düşüncelerin ne olacak. Merakla bekliyorum. Karışık olduğu konusunda hak veriyorum. Ama bu beni rahatsız etmedi. :)

      Sil

Facebook

Subscribe