Sınırın Güneyinde Güneşin Batısında

Cuma, Nisan 14, 2017

Sınırın Güneyinde Güneşin Batısında yazarın okuduğum altıncı kitabı. Okuduğum ilk kitabı Kadınsız Erkekler adlı kitabıydı ve kısa süre içerisinde Yaban Koyununun İzinde, Koşmasaydım Yazamazdım, Sahilde Kafka ve Sputnik Sevgilim adlı kitaplarını okudum. Bu hızla gidersem yakında tüm kitaplarını okumuş olabilirim.

SINIRIN GÜNEYİNDE GÜNEŞİN BATISINDA KONUSU
Hikaye bir adamın ilk aşkından itibaren hayatına giren tüm kadınlar ve evliliği sürecini anlatmakta. Hacime kendisini arkadaşlarından soyutlamış, yakın hissettiği tek arkadaşı dahi olmayan bir ilk okul öğrencisidir. Çevresindeki diğer çocuklardan farklı olarak tek çocuk olması da etrafında hiç kimsenin olmamasının sebeplerinden biridir. Kendisi gibi tek çocuk olan Şimamoto ile tanışırlar.

Şimamoto ile aynı okula gitmeye başlarlar ve sınıf arkadaşı olurlar. Müzik dinleyerek, kitap okuyarak birlikte güzel zaman geçirirler ve kısa sürede iyi iki dost olurlar. İlk okulu bitirdiklerinde Hacime ailesiyle birlikte taşınır ve yolları ayrılır.

Sonraki yıllarda hayatına bir çok kadın girer. Ancak Şimamoto ile yaşadıklarını hiç bir zaman unutamaz. Yukiko ile evlenir ve iki çocuğu olur. Kendine ait iki caz kulübü açar ve işler beklediğinden de iyi gitmeye başlar. Kusursuz bir ailesi ve hayalini kurduğu hayatı yaşamaya başlamıştır.

Şimamoto ve İzumi ile olan anıları unutamadığı bir yerde duruyor olsa da her şey yolunda gitmektedir. Yağmurlu bir günde Şimamoto ile karşılaşır ve hayatında neyin eksik olduğunu anlar. Hacime her şeyi bir tarafa bırakarak onunla görüşmeye başlar. Bir yanda eşi ve kızları diğer tarafta çocukluk aşkı Şimamoto arasında seçim yapmak zorunda kalır.

BENİM YORUMUM
Kitabı bitirdiğimde sormak istediğim bir çok soru vardı. Şimamoto gerçekten karşısına çıktı mı? Yoksa sadece bir hayal mi? Şimamoto ve İzumi ne oldu? Hacime karısıyla ve çocuklarıyla birlikte mi?
Bu kitap yazarın okuduğum altıncı kitabı olduğuna göre yazarın tarzına çoktan alışmış olmam gerekirdi. Kısmen alıştığımı da söyleyebilirim. Haruki Murakami kitaplarında sona geldiğinizde mutlaka sormak istediğiniz sorular oluyor.

Haruki Murakami kitaplarının birbirleriyle çok ortak noktası var. Diğer kitaplarında olduğu gibi bu kitabında da müziğin etkisi çok fazla. Kitabı okurken örnek verdiği parçalardan birini dinlemeye başlamış bulabilirsiniz kendinizi.

Özellikle karakterlerin ergenlik dönemiyle başlayan, ruhsal değişimlere ve  fiziksel değişim sürecine de yer veriliyor ve cinselliği belli bir düzeyde eserine katıyor yazar. Bu bölümler olmasaydı kesinlikle hikaye istenilen etkiyi yaratamazdı. Diğer eserlerine de baktığımızda cinselliği doğal bir gereksinim olarak görüp belli bir düzeyde yer verdiğini okuyanlar biliyor olmalı.

Son olarak kitap tasarımından bahsetmeliyim. Öylesine anlamlı bir şekilde tasarlanmış ki ancak kitabı okuyup bitirdiğinizde kapağın ve kitap isminin anlatmak istediğini anlayabiliyorsunuz. Yazarın tüm kitap tasarımlarında bu durum hissediliyor. Kapağın hikayesini ancak okuduğumda anlayabiliyorum. 

Sınırın Güneyinde Güneşin Batısında, Haruki Murakami'nın diğer kitaplarını düşündüğümde ilk sıralarda yer almadı bende ancak tavsiye edebileceğim kitaplardan biri. Akıcı, sade bir dil. Bol bol müzik ve kitaplar, gizem, gerçeklik, hayaller ve rüyalar arasında gidip gelen karakterler.

Bunlarda İlginizi Çekebilir

9 yorum

  1. Benim Murakami'den okuduğum ilk kitaptı ve yeri her zaman ayrıdır:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okuması diğer kitaplarına daha kolay aslında :) İlklerin yeri ayrı oluyor :):)

      Sil
  2. En sevdiğim kitabı Sahilde Kafka olmuştu benim. İlk bu kitaptan mı başlamalısın emin değilim ama :) Biraz fazla kalın ve zor olabilir :) Yaban Koyununun İzinde de olabilir bence :):)

    YanıtlaSil
  3. Valla okurken o müzikleri açıp dinlemedim desem yalan olur:) Ben iki kitabını keyif alarak okudum... Kitaplarını pahalı buluyorum ama:( Kaleminize sağlık... Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende aynı şekilde hemen açıp dinledim :)
      Kitapları biraz pahalı haklısın :) Ben bir çok kitabını kütüphaneden alıp okudum. Öğle bir imkanın varsa bir dene derim :)

      Sil
  4. Hiç okumadığım bir yazar. Bir gün karşılaşmak dileğiyle. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım bir gün karşılaşır ve okursunuz :) Herkese öneriyorum böyle ama sevdiğim yazarlardan bir olduğundan :)

      Sil
  5. Kitap yazısı okumak da en az kitap okumak kadar güzel değil mi? :))

    Ben de diyorum bloguma kim uğramıyor şu sıralar... :) :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İsveç'te geçirdiğin günleri merakla okuyorum oysaki :) Birini dahi kaçırmadım desem :)

      Sil

Facebook

Subscribe