Kamyon / Seçme Öyküler - Sabahattin Ali

Pazartesi, Mart 06, 2017

Kamyon, Sabahattin Ali'nin 16 öyküsünden oluşan seçme öyküler kitabı. Daha önce blogum da Kürk Mantolu Madonna, Kuyucaklı Yusuf, Sırça Köşk ve son olarak Markopaşa Yazıları ve Ötekiler adlı kitaplarına yer vermiştim. Okuduğum beşinci kitabı ise Kamyon oldu.

Kamyon, Sabahattin Ali'nin diğer öykü kitaplarından seçilen öykülerden oluşuyor. Seçme Öyküler adı altında yayınlanmasının sebebi de bu zaten. Değirmen adlı öykü kitabından yedi öykü var. Aynı şekilde Kağnı adlı öykü kitabından da yedi öykü. Geriye kalan Ses ve Yeni Dünya adlı kitaplarından ise birer öykü yer alıyor.

Sabahattin Ali hikayelerinde Anadolu'dan manzaralara önem veren ve Anadolu insanın hazin hikayelerini tekrar tekrar anlatıp, gözler önüne seren yazarlardan. Bu kitabında da aynı şekilde köylüler, çiftçiler, mahkumlar, çingenelere yer veriliyor. Fakirlik ve yoksulluk üzerinden ilerliyor öyküleri.

Benim en sevdiğim öykülerden birisi Değirmen oldu. Aynı zaman da kitaptaki ilk öykü. Bir Çingene'nin aşkı konu ediliyor. ''Dinle adaşım, sana bir Çingene'nin aşkını anlatayım..'' diyerek anlatmaya başlıyor yazar.
Değirmen adlı öykü kitabından bir diğer öykü ise Kırlangıç. Birbirine benzeyen iki kırlangıcın hikayesi. Dünyaya aynı pencereden bakıyorlar.
Bir Orman Hikayesi var sonra. Bir köylünün herşeyi olarak gördüğü ormanını dirense de koruyamamasını konu ediyor.

Ses adlı öykü kitabından ise tek bir öykü var. Kitaba ismini de veren Ses; Sivaslı Ali'nin öyküsü. Bir müzik öğretmeni, Ali'nin yeteneklerini fark ediyor. Ancak Ali teorik bilginin ve köylü olmasının kurbanı oluyor.

Kağnı adlı öykü kitabından ise iki öykü en çok dikkatimi çekenler. Birincisi Kağnı, ikincisi ise Gramofon Avrat. Kağnı, bir arsa yüzünden bir köyün nasıl birbirine girdiğini anlatıyor.
Gramofon Avrat 1987 yılında Türkan Şoray'ın başrolünü oynadığı bir film aynı zamanda.

En sevdiğim öykülerden birini sona sakladım. Candarma Bekir. İlk olarak öykünün geçtiği yer bana o kadar tanıdık ki. Hikaye bildiğiniz yerlerde geçiyorsa çok daha büyük bir etki bırakıyor galiba. Bende de aynen bu  şekilde oldu.

Son olarak Yapı Kredi Yayınlarından çıkan, sadece 132 sayfalık bu öykü kitabını, Sabahattin Ali öykülerini seven biri olarak beğendiğimi söylemek istiyorum. Umarım sizlerde bu kısa ve etkileyici öyküleri keyifle okursunuz.

Bunlarda İlginizi Çekebilir

21 yorum

  1. Bunu bende okuyayım. Okurken dinlendiriyor kısa öyküler 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım beğenirsin :) Gerçe Sabahattin Ali'nin çok değişmeyen bir tarzı var. Bu nedenle beğenirsin diye düşünüyorum. Öykü kitapları arada iyi oluyor gerçekten. Özellikle çok okumak istemediğin dönemlerde :)

      Sil
  2. Sebahattin Ali'nin anlatım tarzını çok seviyorum. Tüm kitaplarını da okumak istiyorum. Bu kitabı da not aldım. Çok merak uyandırıcı anlatmışsın :) Emeğine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :) Anlatım tarzını seviyorsan beğenirsin diye düşünüyorum. :) Yorumun için teşekkür ederim :)

      Sil
  3. bu kitabı görmedim ya ama bu seriden edip cansever almıştımdı :) değirmen en güzeli yaa :) o zaman sen ahmet ümit ve s. ali hayranı olduun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu iki yazarda bende ilk sıralarda doğru :) Türk yazarlarda tabi. Çok seviyorum ikisini de. Belli aralıklarla okuyorum ki. Hemen bitmesin kitapları :):)

      Sil
  4. Sabahattin Ali'nin hikayelerini okuyamadım henüz, çok merak ediyorum :)) Ama eminim ki ben de senin gibi seveceğim :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okumanı tavsiye ederim. Eminim beğenirsin :) Hayatın içinden öyküler gerçekten :)

      Sil
  5. Sanırım bir ben eserlerine ısınamadım. Gerçekten çok kez denedim okumayı ama bir yerde bıraktım :( Yine de zekasına ve kültürüne hayran kalmamak elde değil. Kendisi şu an en çok ihtiyaç duyduğumuz aydınlardan biri.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Demek ki sana hitap etmiyormuş :) Benim için de tam tersi galiba. Gerçekten çok önemli bir işim. Sadece yazdıklarıyla değil bana göre hayatıyla da öyle :)

      Sil
  6. sabahattin ali benim gözümde kuyucaklı yusuf tur bunu okuöadım ama okunacaklara ekledim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim için de Kuyucaklı Yusuf ve Kürk Mantolu Madonna. :) Umarım bunu öykülerini de seversin :)

      Sil
  7. Bu kitaptan haberim yoktu, güzel bir derleme olmuş, okumak isterim ben de bu kitabı, paylaştığınız için teşekkürler, keyifli okumalar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :) Benim de karşıma kütüphane de çıktı :) Ne alsam diye düşünürken. Umarım sende seversin.

      Sil
  8. Kürk Mantolu Madonna yı sevmiştim uzun zamandır da öykü okumuyorum aslında bunu okusam olurdu. güzel yorumlamışsın ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir ara okumanı isterim :) Benim tüm kitaplarını okumak istediğim yazarlardan :) Zaten çok da kitabı yok :)

      Sil
  9. Meraba 😃sümeyyenin blogundan geldim seni tanismista 😃 kısa öyküleri bende seviyorum.Daha rahat oluyor 😃 tanitim icin tesekkr ederim 😃

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldin :) sümeyye öyle güzel şeyler yazmış ki beni çok mutlu etti :) Beğenmene sevindim :)

      Sil

Facebook

Subscribe