Küçük Kara Balık

Cuma, Ocak 06, 2017

Küçük Kara Balık, Samed Bahrengi tarafımdan yazılmış olan önemli eserlerinden sadece biridir. Yedi yaş üzeri çocuklar için tavsiye edilmektedir.

Samed Bahrengi (1939-1968) Azeri asıllı İranlı Yazarlardandır ve aynı zamanda uzun yıllar öğretmenlik yapmış. Tebriz'de öğretmen okullarında bir dönem eğitim aldıktan sonra Köy okullarında öğretmenlik yapan yazar, çocuk hikayeleri ve Azeri halk masalları üzerine bir çok eser de ortaya koymuş. Yazdığı makaleler, masallar ve ele aldığı sosyal sorunlar ile birlikte kısa sürede edebiyat çevrelerinin dikkatini çekmeyi başarmıştır ve bu durum dönemin Şah yönetimini de rahatsız etmeye başlamıştır. Masal ve hikayeleriyle yönetime başkaldırdığı açık bir şekilde anlaşılmaktadır.

Samed Bahrengi 29 yaşına geldiğinde Aras Nehri'nde ölü olarak bulundu. Boğularak öldüğü ifade edilmiş olsa da, bir çok kişi tarafından yazdığı masalların, eleştirilerinin ve yönetime karşı başkaldırışının sonucu olarak öldürüldüğüne inanmaktadır.

Günümüzde dünya çocuk edebiyatının önemli yazarlarından biri haline gelen Samed Bahrengi eserler onlarca dile çevrilmiş ve bir çok yayın evi tarafından basılmıştır. Bir dönem Türkiye'de yasaklı kitaplar listesinde yer almıştır. İran'da ise yasaklı kitaplar arasında yer almaya devam etmektedir.

Küçük Kara Balık, bir derede annesi ve çevresindeki diğer balıklarla yaşayan küçük bir balığın hikayesini anlatmaktadır. Küçük Kara Balık, annesinin ve diğerlerinin yaptığı tüm baskılara rağmen derenin sonunu, denizi, dünyayı ve özgürlüğü aramak istemektedir. İlk başta annesi olmak üzere diğer balıklarında karşısında durmuş arayışına başlamıştır. Denize ulaşabilmek için başladığı yolculuğunda hiç görmediği hayvanlarla karşılaşmış bir çok tehlike atlatmıştır. Arayışı içinde karşılaştığı tüm balıklara ise yol gösterici olmayı başarmıştır.

Yirmili yaşlarında olan ben için ise çocukluğumda okuyamamış olabilirim ama bir gün mutlaka okuyacağım diyerek özellikle aldığım bir çocuk kitabı oldu. Sadece 60 sayfa olan Küçük Kara Balık yavaş okuma çabama rağmen sadece 20 dakika kadar sürdü. Ben Kırmızı Kedi yayınlarından çıkanı okudum. Ancak Can Yayınına ait basımını da merak ediyorum. Çevirisi ve resimleri iyi diyorlar. Sizde çocukluğunuzda okuyamadıysanız eksik kalmasın diyorum.😍

Bunlarda İlginizi Çekebilir

16 yorum

  1. Kitabı geçen günlerde aldım, henüz okuyamadım ama çok merak ediyorum

    YanıtlaSil
  2. Özlem büyük olmuş. İyi etmişsiniz. Bu kitabı ben de hiç okumadım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle oldu sanırım :) Bide bu kadar çabuk bitmeseydi çok daha iyi olacaktı :)

      Sil
  3. Merak ettiğim kitaplardan. O kadar çok kitap var ki sırada unutuyorum. Notumu aldım bu sefer... Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Çok kısa bir zaman ayırman yeter bu kitap için :) Benim de aynı şekilde o kadar çok kitap var ki sırada :)

      Sil
  4. Tekrar tekrar okurum ben,pek severim :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten o kadar kısa ki hemen bitiyor :) Ben de tekrar tekrar okuyacağım gibi gözüküyor :)

      Sil
  5. Koca koca devletler 60 sayfalık çocuk kitabından mı korkmuşlar yani :) Sakıncalı olarak ne buldular çok merak ettim. İnadına okumak lazım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tüm baskılara rağmen özgür olmak istemek. Mücadele etmek ve yol gösterici olmak suçların en büyüğü değil de ne :) Çok kısa bir masal kitabı okursan göreceksin yirmi dakikanı bile almayacak. :) Hatta bu bildiğin çocuk kitabı falan diyebilirsin :):)

      Sil
  6. Blogger Gazetemiz'deki duyuru ile öğrenip izleyici oldum. Merhaba :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :) ben sizi zaten takip ediyormuşum :) sevgiler.

      Sil
  7. Çocukken okumuştum bu kitabı, elimde yok. Bir ara alıp, tekrar okumalıyım :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nasıl bittiğini anlamıyorsun :) Tekrar oku bence de :)

      Sil
  8. o kadar güzel o kadar anlamlı ki , :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet öyle KİTAP EYLEMİ çok geç kalanlardanım ben okumak için ama olsun. :)

      Sil

Facebook

Subscribe