Zamanın Kısa Tariki ve Stephen Hawkıng

Cumartesi, Mayıs 21, 2016

Zamanın Kısa Tarihi Evrenle, Uzayla, Fizikle hiç ilgilenmiyorum diyen insanların zorlanmadan okuyabilecekleri bir dille, bilim dünyasının önde gelen isimlerinden birisi olan Stephen Hawkın tarafından 1988 yılında yazılmıştır. Bu tarihten sonra bilim dünyasındaki gelişmeler sonucu kitabın gördüğü ilgi ile birlikte  üzerinde bazı değişiklikler yapılmıştır.Arka kapakta kitapla ilgili kırk dile çevrildiği ve dokuz milyonun üzerinde baskı yaptığı yazıyor.

Stephen Hawkıng mizah dolu bir anlatımla, günlük yaşamdan öykülere de yer vererek, kolay anlaşılır bir dille yazdığı bu eserinde aynı zaman da tezlerindeki hatalarından, ayrıca bir çok ünlü fizikcilerin de tezlerinden bahsetmiştir.

Bilim dünyasında tanınan bir isim olmasına rağmen tüm dünya da tanınan bir isim olmasına neden olan ise bu kitap. Zamanın Kısa Tarihi.. 
En çok okunan yazarlardan biri haline gelen Stephen Hawkıng Uzay bilimi, Kara delikler, Zaman yolculuğu, Büyük Patlama ve Kuantum fiziği gibi bir çok alanda sunduğu teorilerle ve bunları herkesin anlayabileceği bir dille yazması ile başarı ulaşmış bir yazar. Ancak Stephen Hawkıng kitabının bu gün dahi en çok okunan kitaplar arasında yerini almasının asıl nedeni ise zamanla gelişen bilimle birlikte sunduğu teorilerin eşleşmesi Stephen Hawkıng'ın başarısını bir kez daha kanıtlamış oldu.

Zamanın Kısa Tarihi bana göre kusursuz bir bilimsel kitap. Benim gibi bu konulara kısa süredir merak sarıyorsanız. Bu konularda rahat rahat bilgi alabileceğiniz ve sıkılmadan okuyacağınız bir kitap olacağından eminim.

Yazar ile ilgilide bilgi vermek istiyorum. Mükemmel bir hayat diyebilirim. Her şeye rağmen başarılarla dolu. Einstein'dan sonra gelen en başarılı fizikçi kabul ediliyor kendisi. Çocukluğundan bu yana hayatı başarılar ile dolu ancak ben hastalığından sonraki dönemden bahsetmek istiyorum biraz. 

Stephen Hawkıng 21 yaşındayken yani 1960'lı yıllarda ALS hastalığına yakalanıyor. Zihninde bir problem olmasa da felç kalıyor ve tekerlekli sandalye de yaşamak zorunda kalıyor. 1985 yılında sesini tamamen yitiriyor. Koltuğuna yerleştiren, yazıları sese dönüştürebilen bir bilgisayar ve ailesinin desteği ile birlikte hayatına devam ediyor ve hastalığından sonra da büyük başarılara imza atıyor. Dereceler, ödüller, madalyalar ve kitaplar. 
255 Alfa yayınlarına ait olan kitabı okumanızı ve düşüncelerinize çok merak ediyorum. Umarım beğenirsiniz. 

Bunlarda İlginizi Çekebilir

34 yorum

  1. Hayat hikayesiyle ilgili bir film izlemiştim, ismini unuttum şimdi ama çok etkileyici gerçekten.
    Kitabı da isim olarak biliyordum ama okumadım. Şimdi yorumu okuyunca merak etmedim değil. :)
    Elimde çok kitap var, yine de alış veriş listeme kayıt ediyorum. Hemen olmasa da okumayı düşünüyorum.
    Teşekkürler. Emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lütfen okuyun :) Ben çok severek okudum. Film de en kısa zaman da izlemeliyim o zaman :)

      Sil
    2. Filmin adı "Her Şeyin Teorisi", belki bulamazsınız diye yazayım dedim. 2015 tarihli bir film, kolaylıkla bulursunuz zaten, genel anlamda beğenilen bir yapım. İyi seyirler şimdiden. :)

      Sil
    3. filmi ilk yorumunuzdan hemen sonra izledim. Çok güzeldi ve bir kere daha hayran kaldım.

      Sil
  2. yazarın hayatından etkilendim ama pek bilim kurgu kitabı okumadım nedense :)
    evet arada bu tarz da okumalıyım diyerek gidiyorum, bir de kitap fotoğraflarını çok güzel çekiyorsun<3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında Stephen Hawkıng gelmiş geçmiş en iyi fizikcilerin arasında yer alıyor. Bu kitaptaki teoriler zaman için de gerçekliğini kanıtlamış. :) Bilimsel gerçeklerle dolu ve okumanızı isterim :) Yorum için teşekkürler.

      Sil
  3. Çok etkileyici bir kitabın tanıtımını konu etmişsiniz.Olağanüstü bir hayat, imkansızı başaran bir dahi, örnek alınacak bir kişilik. ALS diye adlandırılan çok zor bir hastalığa yenik düşmeden, çok zor anlaşılan bir bilimle uğraşmak ve harikalar yaratmak. Keşke mucizevi yaşam öyküsünü gençlerimize, engelli insanlarımıza detaylı olarak aktarabilsek.
    Güzel bir iş yapmışsınız, kutlarım.
    Sevgiyle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Bu kitabı yorumlamak istememin ne deni. Belki benim sayemde birileri bu kitabı okur. ALS çok zor bir hastalık ve bu hastalıkla mucizeler yaratmayı başaran biri. :)

      Sil
  4. Bendeki "bu adamın kitaplarını okumak için fizikçi olmak gerekir" önyargısını yıktığın için teşekkür ederim :)

    Takipteyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap hakkında söyleyebileceğim fizik daha anlaşılır yazılamazdı. bende okumaya karar verirken çok kararsız kalmıştım ama hayat hikayesinin etkisiyle okudum ve iyi ki de okumuşum diyorum :)

      Sil
  5. Stephen Hawkıng yaşamla mücadelenin en etkileyici bir örneğidir. Yorumlarda aynı şeyden mi bahsediyoruz bilmiyorum ama belgeseli vardı bende onu izlemiştim. Kitabı okumadım ama şuan resmini aldım. Şimdilik daha sonra :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Filmin ismi Her Şeyin Teorisi bende yeni izledim ve daha çok etkilendim. Kitabı herkes den okumasını istiyorum. Kolay bir kitap diyemem öyle bir çırpıda okunabilecek tarzda değil ancak sunu söyleyebilirim ki Stephen Hawkıng imkansızı başaran birisi :)

      Sil
  6. hayatını anlatan film çok başka , çok etkili ...Kitabı da okurum , filmin adı Her şeyin teorisi sanırım ya da ona benzer bir şey :D sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. filimi de gerçekten çok etkileyici idi. Bir kere daha hayran kaldım. Kitabını okunmalı filmi izlenmeli :)

      Sil
  7. Merhaba,

    Bu kitap, son kitapçı ziyaretimde karşıma çıktı. Kapak tasarımı ve yazarıyla ilgimi hayli çekti ama içini açınca sayfaları beğenmedim. O an fazla sıkışık ve karanlık geldi. Ben de o gün için tercihimi farklı bir kitaptan yana kullandım... Ancak yazınızı okuyunca kitaba yeniden ilgi duydum :) Bakalım, belki yakında okurum.

    Renkli günler!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okursan düşünceni merak ediyorum. Benim için farklı bir kitap oldu. Hiç okumadığım bir konu ve tarz :)

      Sil
  8. Merhaba canım ;
    Bu kitap o kadar çok karşıma çıkıyor ki ; ya okuyamazsam diye korkuyor ve alamıyordum .
    Anlatımın içimi rahatlattı ve alacağım kitaplar listesine alındı ...
    Bu güzel ve keyifli yorum için teşekkürler...
    Keyifli pazar akşamları olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zor bir kitap. Ancak okuduktan sonra iyiki okumuşum dedirttiriyor. Filmi de izlemeni öneriyorum :)

      Sil
  9. Anlatımınız için çok teşekkür ederim, ne zamandır okuma listemdeydi, sevgilerimle;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için teşekkür ederim. Umarım beğenirsin ozaman :)

      Sil
  10. bende dün kitapyurdunda görmüştüm.yazınız çok faydalı oldu.teşekkürler=)

    YanıtlaSil
  11. bunu ingilizce okudum iyi kitap :) son yazımı görden miii :)))

    YanıtlaSil
  12. herşeyin teorisini izledikten sonra almıştım ama daha okuyamadım:/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende kitabın etkisi ile filmini izlemiştim. İkisini de çok beğendim :)

      Sil
  13. Çok merak ettiğim bir kitap, kesinlikle okuyacağım. (:

    Takipteyim.

    YanıtlaSil
  14. Dediğiniz gibi ben de biraz merak ediyorum bu konuları ama çok da bilgim yok. Bu kitabın arka kapak yazısını okuyunca ne güzel dedim ve bir diğer yazınızda da incelediğiniz Cesur Yeni Dünya kitabıyla beraber d&r kampanyasından edindim. İkisi de çok merak ettiğim kitaplar. Yakın zamanda okunacaklar listesindeler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cesur yeni dünya okuması daha kolay bir kitap. Zamanın kısa tarihi ise zorlasa güzel bir kitap :) sevgiler

      Sil
  15. Uzay, benim cok ilgili olduğum bir konudur. Bu kitabı ilk defa duydum. Hemen okumaliyim :) Bakalim dedigin kadar anlasilir yazmış mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuya ilginiz varsa mutlaka okuyun :) Bana göre daha anlaşılır yazılamazdı :) Umarım beğenirsin :)

      Sil

Facebook

Subscribe