René Magritte

Çarşamba, Nisan 06, 2016

Bir süre önce blogum da Livaneli'nin Kardeşimin Hikayesi adlı romanını paylaşmıştım. Bildiğiniz gibi romanın kapağın da yüzleri bezlerle örtülü iki insan vardı. Bu resim biraz ürkütücü geliyor bir çok kişiye. Aynı şekil de bana da. René Magritte ile ilgili daha önceden de biraz bilgim vardı ama kitabı okumaya başladığım da kendisi ile ilgili bir çok makale, yayın da okudum. Bu resmin sahibi Belçikalı bir ressam olan René Magritte.


Peki bu resmin hikayesi ne. Sadece bu resim değil bunun gibi yüzleri bezlerle örtülü resimleri var kendisinin. 1912 yılında annesi Sambre Nehrine atlıyarak intihar etmiş. René Magritte bu olaya şahit olmuş ve annesinin suda cansız bedeni ve üzerindeki elbisenin kafasını örtmesinden de etkilenmiş olmalı ki.1927- 1928 yıllarında çizdiği Les Amants adlı serisi ortaya çıkmış. Tabi bu bir söylenti bu resimlerin bu şekilde çıktığı söyleniyor.
1898 yılında dünyaya gelmiş. 1910 yılında ise çizim eğitimi almaya başlamış ve 1912 yılında ise annesinin ölümüne tanıklık etmiş.Bir süre Brüksel de duvar kağıdı fabrikaların da çalışmış daha sonra Afiş ve Reklam tasarımları yapmış.


1927 yılında ise ilk sergisini Brüksel de açtı ancak başarısızlıkla sonuçlanan bu serginin sonucun da Parise taşındı.1936 yılında ise resimleri New York 'ta sergilendi ve arkasından gelen bir iki sergi daha yani Paris taşınması ile başarıda gelmiş.
1960'larda ise resimlerine olan ilgi artmış ve ilham kaynağı olmuş bir çok alanda.
Bir iki gün önce bir yarışma programında bu resmi yapan ressamın kim olduğunu sormuşlardı izleyenler bilir.
Bu resmin altında 'Bu bir pipo değildir' yazıyor. Bu sadece bir pipo resmidir. Aynı yaklaşımı bir elma resminde de yapmıştır. 'Bu bir elma değildir.' gibi eserleri de vardır.

Düş ürünü temaları işlediği resimlerin eğlenceli bir tarafı olduğu gibi korku, komedi gibi ilginç kavramlara yer veriyor. Gerçeküstücülük akımının en önemli isimlerinden birisi kendisi.
Resimlerin de üstü balık altı insan, kartal başlı bir buzul,bir kayayı boşlukta asılı bırakması, ters bir deniz kızı gibi ilk baktığınızda anlamsız gibi gelen eserleri vardır.

Eserlerinin rock albümü kapaklarında yer alması halk tarafından tanınmasına sebep olan en büyük etkenlerden birisidir bu şekilde popiler kültürde de yerini almıştır.

René Magritte hakkında sayfalar dolusu söylenecek şey var doğrusu ben sadece kısa bir bilgi vermek istedim. 

68 yaşında ölen sanatçı kendisini su şekil de anlatıyor.
''Benim resimlerim hiçbir şey anlatmayan görsel imgelerdir. Akla gizemi getirirler. Doğrusunu isterseniz, benim resimlerimi gören biri kendi kendine su basit soruyu sorar: 'Bunun manası ne?' O resmin bir manası yoktur. Çünkü zaten gizem de aslında hiçbir şeydir, bilinmeyendir.'' 

Bunlarda İlginizi Çekebilir

10 yorum

  1. Bu kapağı konuştuğumuz sırada resmin hikayesini incelememi tavsiye etmiştin. Ben de anında incelemeye koyulmuştum, eğer hikaye cidden böyleyse gerçekten üzücü. Diğer söylentiye göre de çok sevdiği bir çizgi romandan esinlenilmiş bu resim. Aynı zamanda bu çalışmanın 2. de varmış ve yine ürkütücü.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Annesinin bu şekilde öldüğü bilinen bir şey ancak bu durum dan etkilenerek yapıp yapmadığı tam emin olunan bir şey değil. bu durum bana daha inandırıcı geliyor bilmiyorum tabi. :) Resimleri genelde bana da ürkütücü geliyor :)

      Sil
  2. Youtube da sevdiğim şarkıları açarken bir rock albüm kapağında denk gelmiştim bu resime. Sonrasında hemen derinlemesine ve büyük bir heyecanla araştırmaya koyulmuştum resmi... Şimdi bir de burada görünce yine aynı heyecana kapıldım nedense. Merakların aynı olması insanı sevindiriyoor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı şekilde böyle olduğun da bende seviniyorum :) Eserleri gerçekten ilgimi çekiyor. hayatıda ilgimi çekmeye başladı bir süredir :)

      Sil
  3. Hikayesi gerçekten böyleyse öyle bir olaya şahit olmak en başta acı ve ürkütücü. Durum böyleyse bilinçaltına yerleşmesi de olası. Rock albümü kapağı çok dikkatimi çekti hem ilginç hem ürkütücü.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten çok fazla albümün kapağında yer almış eserleri :) Çok önemli isimler de var içinde. :)

      Sil
  4. Bu bir pipo değildir yaklaşımını tuttum. Acayip hoşuma gitti, kullanırım ben bunu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Benim de en çok ilgimi çeken resimlerinden birisi :) Bir ara üstünde baya düşünmüştüm :)

      Sil
  5. çok severim yaaa. onun pencere konulu resimlerine bir baksan yaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. resimlerinin bir çoğunu zaman için de baktım diyebilirim. Tabi burada çok azına yer verebildim. :)

      Sil

Facebook

Subscribe