Ayşegül Çocuk Serisininin Bende Yarattığı

Cuma, Nisan 08, 2016

Ayşegül çocuk serisini hatırlıyormusunuz. Benim çocukluğum bu seriyle geçti. Bunun için sevinmelimiyim, üzülmelimiyim bilmiyorum. O zamanlar benim kahramanımdı ve okuduğum da benden mutlusu yoktu. Ayşegül serisi sayesinde okumayı söktüm düşünün artık. Baktım her zaman benim için okuyabilecek birisini bulamıyorum. Kendi başının çaresine bak demiş olmalıyım.
Babacım benim için bütün seriyi tamamlamıştı yanlış hatırlamıyorsam ve  elinde Ayşegül kitaplarıyla  gelirdi.

İlk serinin yazılış tarihi 1954. O yıllardan bu yana varmış bu seri. Son zamanlarda bazı değişiklikler yapılıyor üstünde tabi. O eski resimleri falan yok yani. Ayşegül'ü biraz daha güzelleştirmişler ayrıca.
O yıllarda çizimleri ressam Marcel Marlier tarafından yapılmış. Öyküsünü ise Gilbert Delahaye tarafından yazılmış.
50'ye yakın ülkede yayınlanan Ayşegül serisi ilk olarak Belçika da, Fransızca olarak yayınlanmış.
1997 yılında ise seri 46 kitaplık bir seri olduğunda yazar Gilbert Delahaye hayatını kaybetmiş ve serinin yazarlığını Marcel Marlier'in oğlu Jean Louis devam ettirmiş.

Ayşegül Okulda, Ayşegül Seyahatte, Ayşegül Hayvanat Bahçesinde, Ayşegül Ormanda, Ayşegül Mutfakta, Ayşegül Sirk Cambazı, Ayşegül Ata Biniyor, Ayşegül Bale Yapıyor böyle gidiyor seri.
Ayşegül Bale Yapıyor'u okuduktan sonra. Bale yapmaya karar vermiş ve yıllarca bale yapmıştım düşünün artık.

Peki benim şansızlığım neydi. Biliyormusunuz bilmiyorum ama benim de ismim Ayşegül. Annem o yıllarda bu isim çok popüler olduğu için bu ismi koyduklarını söylüyor. Bu ismin popüler olmasına sebep olan şeyde işte bu kitaplar.
Tabi o zaman aklım ermiyor her şeye. Okulda gitmiyorum anlıcağınız çok küçük bir hayatım var. Sanıyorum ki bu isim bir bana ait. Bu durum da bu kitaplar beni daha da çok etkiliyor tabiki.

Ayşegül Çocuk Serisindeki bu tatlı kız bildiğiniz gibi her şeyi mükemmel yapıyor. İyi ata biniyor, sirk cambazı, Mutfakta da da iyi, Okulda da iyi, Balede yapıyor daha neler neler. Sanıyorum ki bende onun yaptığı her şeyi rahatlıkla yapabilirim, o yapıyorsa bende yaparım.

Sonra okul başladı tabi, anladım ki o kadar mükemmel değilim. Yaptığım tek şey bale zaten o da hüsranla sonuçlandı. Sonuç olarak bu kitap benim için hayal kırıklıkları ile dolu. Bunu anladığım zaman Ayşegül Çocuk Serisini elime bile almadım. Uzun yıllar bir kutunun için de bekledi. Sonrada başkasına vermiş olmalıyım. Ama kitabın bir çoğu hafızamın bir yerlerinde, resimlerini hala unutamıyorum üzerinden yıllar geçmesine rağmen.
Okuduğum ilk kitaplar bunlar işte, diğerleri ile ilgili ise hiç bir şey hatırlamıyorum. Üzülerek söylüyorum ki kitap okuma alışkanlığım bu kitaplarla başladı sanırım ve bu sayede bloguma da yazıyor olabilirim. İsmimi bile bu seriden almışım düşünün artık.

Su anda serinin satışı yapılmaya devam ediyor. Tabiki üzerinde değişiklikler yapılmış. Bir gün çocuğum olursa kesinlikle çocuğuma bu seriyi almayacağım. Siz ne düşünüyorsunuz?

Seri su anda elimde olmadığı için fotoğraflar bana ait değil. bu sebeple iki resim koyabildim. 

Bunlarda İlginizi Çekebilir

36 yorum

  1. Benim zamanımda da cin ali serisi vardı. Yalnız benim anlamadığım bu kadar etkilendiğiniz seriyi neden gelecek nesillerden mahrum bırakıyorsunuz. Ayrıca isminiz de çok güzel

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O günlerde çok severek okumuştum bu doğru ancak sonra büyük hayal kırıklıklarına sebep olmaya başladı doğrusu. :) Ayşegül her şeyi çok da güzel yapabilen bir karakter. Çocuklara her konuda mükemmel olabileceklerini inandıran bir seri gibi geliyor bana ve bunun doğru olmadığına inanıyorum. En azından bende böyle bir etki yaratmıştı :)

      Sil
  2. Şuanda kızıma okuyorum :) daha doğrusu fotoğrafları yorumluyoruz birlikte...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O dönemde de fotoğrafları en kaliteli serilerden birisiydi. resimleri hala hafızamda :)

      Sil
  3. ben çok severdim şahsen hala da bayılırım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende o zamanlar çok severdim. Kim bilir kaç defa okumuşumdur :)

      Sil
  4. Bir ayşegül hindistanda vardır ki, nerdeyse üzerinden 20 yıl geçmiş ama hala unutamam o resimleri. Mükemmel bir hayal gücü vererek etkilemişti çocukluğumda.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O dönem de her çocuk okumuştur bu kitapları :) Bende sizin gibi o resimleri unutamıyorum.:)

      Sil
  5. buram buram cocukluğum kokan seri.çok severdim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Aradan yıllar geçmesine rağmen çok sevilen bir seri olmaya devam ediyor.

      Sil
  6. ben de çok mutlu olurdum okurken o resimler hele beni benden alırdı çocukken.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Özellikle kız çocuklarının kahramanı :)

      Sil
  7. Çok severdim ben de, ilkokuldaydım, dayımın kızında tüm seri vardı, biz daha çok Tom Miks, Teksas ve Tina aldığımızdan Ayşegül'e pek sıra gelmezdi. Ama resimlerinin, çizimlerinin harika olduğunu unutmuyorum. Benim çocuğum olsa alırdım, yani sizin düşüncenize katılmıyorum, o bale yapıyor, ata biniyor diye bence boşuna kendinizi üzmüşsünüz:( sonuçta o kurgu, çocuklara baleyi, hayvan sevgisini aşılamak için yapılmış, mükemmel olun diye bir şey aklıma gelmedi hiç, yoksa ben de ne ata bindim, ne bale yaptım:) yok yok bence kendinizi üzmeyin, öyle düşünmeyin:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabiki bu şimdi düşündüğüm bir şey değil. Su anda aklıma bile gelmiyor açıkçası :) O zamanlar çocukluk aklı işte. İlk okula başlamadan önce böyle düşünüyordum tabiki :) Sonra da bir daha elime almadım açıkçası :)

      Sil
  8. bana okumayı sevdiren seridir. hala okuduğumdaki mutluluğumu anarım...

    YanıtlaSil
  9. Benimde çok sevdiğim bir seriydi. Unutmuştum sizin yazınızı görene kadar. :)) Çok güzeldi hikayeleri. Ayrıca Cin Ali serisini de çok severdim. :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. cin ali serisini bende çok severdim. :) ama bu seri daha çok aklım da yer etmiş sanırım :)

      Sil
  10. Kıyamam babacığım ciltletmişti bana tüm seriyi çok seviyorum diye...
    Şimdi kuzenlerimden birinde galiba...
    Severek okumuştum...

    Benim de adım Şebnem ve o zaman popüler olan Şebnem dergisinden almışım ismimi... Hani şu giydirilen kağıt bebekler vardı ya :)) O dönemin popüler kültüründen ne de çok etkileniyormuşuz aynı şu an gibi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Giydirilen kağıt bebeklerini sayenizde hatırladım. :) Uzun süre saklamıştım :)

      Sil
  11. Allah'ım bu seriyi okumayan, okuyupta beğenmeyen var mıdır aceba? Ya ne güzel çoçukluğumuz varmış bizim şimdiki çocuklara üzülüyorum. Birde Ayşegül serisi hala satılıyor mu ki ben hiç göremiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. YKY tarafından satışı yapılıyor diye biliyorum :)

      Sil
  12. Ben de çok okurdum. Simdinin barbisi gibi o da her isi mükemmel yapar.

    YanıtlaSil
  13. Ayşegül serisini okumamış çocuk çok azdır sanırım. Kaliteli kağıda basılmış, hayatı her yönden hikaye eden, çocukların imrendiği bir çocuk... Bazen bizim kültürümüze çok uzak hikayeler, yabancı menşeli bir anlatım ama sadece adı konmuş; Ayşegül. Güzel bir ambalajda sunulan, içimutlu etmeyen hediye paketleri gibi.Bence eğitsel açıdan belki 10 yaş sonrası için düşünülebilecek kitaplar. O yaşlardan önce çocuklar daha basit çizimlerle daha sade anlatımlara daha kolay uyum sağlıyorlar. "Ayşegül gibi olmak" öyle zor ki çocuklar için.
    Her işin üstesinden gelen, her şeyi bilen, eksiksiz yapan adeta süper bir çocuk...
    Günümüzde ödül alan çocuk kitapları en basit, en yalın anlatımlarla hayal gücünü harekete geçiren kitaplar.
    Güzel bir konu seçmişsiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet haklısının bir taraftan. Zaten ben de yazımda biraz bundan bahsetmiştim. En azından bende bıraktığı etkisinden.Çok küçük yaşta okuyorsanız veya biri sizin için okuyorsa. O mükemmelliğe inana biliyorsunuz ve sonra hayal kırıklığına uğraya biliyorsunuz. Ama dediğiniz gibi 10 yaş üzeri bazı şeylerin farkında olduğu için daha uygun olabilir.

      Sil
  14. Tamamıyla seninle aynı fikirdeyim. Ayşegül ve türevleri eserlerini ilerde çocuğuma okutmama yönünde büyük titizlik göstereceğim. Çocukluk dönemi, bireyin bilişsel ve zihinsel yönünün geliştiği ilk dönem. Ve bu dönemin etkileri ileriki dönemlerde de kendini olumlu ya da olumsuz yönde gösteriyor. Her alanda en iyisi olma düşüncesi bu dönemde çocuğa dayatılırsa, bunun sonucu ağır tramvalara neden olabiliyor. Birey sürekli kendini yarış içerisinde hissediyor. "En iyisi ben olmalıyım" düşüncesi ne kadar acı değil mi? Bunun sonunda hasarlı insan serisi ortaya çıkıyor. Halbuki çocuğa, kendini bulma yönünden yol gösterici olmak gerek. Bu noktada çocuk ve gençlik edebiyatından doğru eserler okunmalı, nitelikli çizgi filmler seyredilmeli. Kısacası bilinçli olmak gerek. Çok önemli bir konuya parmak basmışsın. Tebrik ederim. Senin gibi zor çocukluk dönemi geçirdiğimden seni çok iyi anlıyorum. Şanslıyız ki, sorunun kaynağını biliyor, o doğrultuda çözüm arayışı içerisindeyiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle haklısınız. Bu tür kitaplarının hiç olmazsa belli bir yaşa kadar okutulmaması gerektiğini düşünüyorum. Çocukların kendilerini bulması çok önemli. Ve onlara uslu olmayı, yaramazlık yapmamayı, sessiz olmayı, her şeyi bilmeyi si gerektiğini öğütleyen bir kitap ve bana göre çocuk bunları yapmalı doğruyu ise ailelerin desteği ile bulmalı diye düşünüyorum. Çok güzel bir kitap ama en azından zamanı geldiğin de okumalı :) Güzel yazınız için teşekkür ederim :)

      Sil
    2. Çoçuğa veya insana "mükemmelliyetçilik her alanda en iyisi olma" bedefi fazladır.Insanin en guzel hali kendisine verilen ozellikleriyle en iyi oldugu haldir, digerlerinden dah guzel oldugu/ olması degildir mesele..."her çocuk özeldir" ve öelliklerine göe yetiştirilmelidir insaAllaah

      Sil
    3. Kesinlikle mükkemmel olmasını beklememek gerekir. Herkes gibi çocukta doğruyu hata yaparak bulacaktır. Bu tür kitapların ve çizgifilmlerin çocuğu baskı altında tuttuğunu düşünüyorum. Hiç okutulmasın demiyorum ama en azından belli bir yaşa kadar kesinlikle okutulmaması gerektiğini düşünüyorum :)

      Sil
  15. Bende tüm seri yoktu ama olanları anneme defalarca okuturdum :)) Ama senin açından bakınca, bir çocuk için zor olmalı. Ben bile neden onlar kadar mükemmel değilim diye üzülürdüm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Küçük yaşlardan daha çok etkisi altına alıyor çocuk kitapları. Aile bu durumu farkedemiye biliyor tabi :)

      Sil
  16. En sevdiğim seridir. Hatta Can bana almıştı çok sevdiğim için yeniden. Çocuklara da aldım, saklıyorum onları :) Kızım olsaydı ismi Ayşegül olacaktı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Annemde bu mantıkla ismimi böyle koymuş olmalı. :) Beni de çocukken çok etkileyen bir şeri idi :)

      Sil
  17. çok güzel anlatmışsın. ama hüzünlenme ki, güzel bişiyle başlamışsın. du bulup okuyum yaaa bi daha :) ayşegül tatilde hatırlıyom bi sanki :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Bendemi tekrar okusam ki çocukluğuma geri dönmek istedim şu anda :)

      Sil

Facebook

Subscribe