İncir Kuşları - Sinan Akyüz - Kitap Yorumu

Pazar, Şubat 21, 2016


Nasıl bittiğini anlamadan okuduğum bir kitap İncir Kuşları. Yıllar önce 1992 ve 1995 yılları arasın da Bosna da yaşanan soykırımı bu kitap sayesin de daha da iyi anladım.  Yapılan katliamları, hikayeleri okurken kendinizi ağlamamak için zor tutuyorsunuz. Aşk ve Savası bir arada bulunduran bu kitap gerçek anlamda içinizi acıtıyor. İncir Kuşların da yazar Bosnalı bir genç kız olan Suada'nın dilinden gerçek yaşam öyküsünü anlatıyor. Bu roman Bosna savaşının bilinmeyen yüzünü gözler önüne seriyor diyebiliriz.

Kitabın konusuna gelecek olursak aynı dili konuşan, aynı soydan gelen biri Müslüman Boşnak diğeri ise Hristiyan Sırp olan iki gencin aynı kıza aşık olmasıyla başlıyor. Ancak bu iki gençten birisi aşkına karşılık bulurken bir diğeri 'Kalbimde iki kişiye yer yok' cevabını alıyor.

Suada ise Yugoslavya' da yaşayan boşnak bir kızdır. Aynı zaman da başarılı bir öğrencidir ve Saraybosna'da Konservatuvarı kazanmıştır ve Piyona bölümünde öğrencidir.  Ona aşık olan iki genç arasında seçtiği kişi Tarık olur ve Vukadin deliye döner, kısa süre içinde ise okulu bırakıp Orduya katılır.Suada ve Tarık arasındaki aşk her geçen gün büyümektedir.En sonun da nisanlanmışlar ve ömürlerinin sonuna kadar birlikte olmaya söz vermişlerdir.


Suada 1992 yılın da Ramazan bayramı öncesi ailesinin yanına gitmeye karar vermiş. Ancak gittiğin de Savaşın Patlak verdiğini öğrenir. Saraybosna yerle bir edilmeye başlamıştır. Yollar kapatılmıştır ve Tarık 'ın yanına dahi dönememektedir. Tarık ise Yeşil Berelilere katılmış ülkesini korumaya çalışmaktadır. Suada ailesi ile birlikte uzun süre saklanmaya çalışsa da yakalanmaları çok uzun sürmemiş. Annesi ve bir kız kardeşi oracıkta öldürülmüştür. Suada, Babası ve iki kız kardeşi ise esir alınmıştır.
Esir kampın da onu bekleyen sürpriz ise Vukadin ile karşılaşmaları olur. Vukadin üst düzey bir askerdir ve Suada' ya olan nefreti o güne kadar için de büyümüştür. Suada artık Vukadin'e esirdir ve defalarca tecavüzüne uğramıştır. Kamptaki diğer askerler ise kız kardeşlerine bazen  Babası ve Suada'nın önünde  bir çok defa tecavüz etmişlerdir. Sırpların amacı Müslüman kadınlarının babaları Sırp olan bebekler doğurmalarıdır.
Romanın sonunu da yazmadan burada bırakıyorum. Benim çok etkilendiğim ve iğrenerek okuduğum
bir Sinan Akyüz romanıydı umarım siz de beğenirsiniz.
Son olarak bu romanın ortaya çokış hikayesine yer vermek istiyorum.Yazar turist olarak bosnaya gittiğin de bir bayanla tanışıyor ve savaş ile ilgili konuşmaya başlıyorlar. Ve bu bayan Suada'nın hikayesinden bahsediyor. Bu hikayeden etkilenen Sinan Akyüz bir süre zaman geçtikten sonra hikayesini dinlediği bayanla tanışıyor ve ortaya bu kitap çıkıyor.

Bir önceki kitap yorumum olan Evlerden Biri Orhan Kemal kitap yorumuma buradan ulaşabilirsiniz.

Bunlarda İlginizi Çekebilir

15 yorum

  1. Lise ikide tarih hocamın tavsiyesiyle okumuştum. Bana göre çok güzel bir kitaptı. Ama kitabın gerçek ve karakterinde şuan hayatta olması en acı verici kısım. Boşnaklarla birlikte aynı mahallede olduğum için daha bir manidar gelmişti.
    Diğer kitaplarıda güzeldir yazarın. Piruze ve diğerleri

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benide en etkileyen kısım gerçek bir hikayesi olmuştu.Diğer bir çok kitaplarını da çok severek okumuştum ancak onlara daha blogum da yer veremedi:)

      Sil
  2. İncir Kuşları kitabının övgüsünü çok duydum, henüz okuyamadım :)) Elimde yazarın Piruze'si var, eğer beğenirsem ikinci tercihim İncir Kuşları olacak :))

    YanıtlaSil
  3. Bir Yugoslavya göçmeni olarak kitabı çok merak ettim :)

    YanıtlaSil
  4. Gerçek hikâyeleri severek okuyan birisi olarak Sinan Bey'in "İncir Kuşları" nı henüz okumadım. İlk olarak "Şahika ve Feraye" yi okuyup blogumda düşüncelerimi paylaşmıştım ki sırada "Piraye" bekliyor. "İncir Kuşları" nı biraz ertelemek istiyorum, sebebi ise bu kitabın çok hayranı olması ve anladığım kadarı ile Akyüz'ün diğer kitapları onun kalitesine yaklaşaması. Yazınız ile beni bundan daha da emin olmamı sağladınız, teşekkürler...
    Sevgilerimle <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim günlerce kendime gelemediğim bir roman. Etkilenmemek mümkün değil. Bir gün okursanız ne demek istediğimi anlıcaksınızdır :)

      Sil
  5. Bu kitabı not aldım bende. Güzel bir Özet olmuş. (: bu tarz Kitapları okumak Hoşunuza gidiyorsa, Leyla isimli kitap da aynı hikayeden bahsediyor ve onu da kitaplığınıza eklemelisiniz mutlaka (:

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En kısa zaman da okucağımdan emin olabilirsiniz :)

      Sil
  6. Çok hüzünlü bir romandı İncir Kuşları. Savaş ne acı değil mi?

    YanıtlaSil
  7. Çok hüzünlü bir romandı İncir Kuşları. Savaş ne acı değil mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok etkileyici ve üzücü bir roman gerçekten.

      Sil
  8. ay of okumayım üzülmeyim garik :)

    YanıtlaSil

Facebook

Subscribe