Evlerden Biri - Orhan Kemal - Kitap Yorumu

Pazar, Şubat 14, 2016

Orhan Kemal'ın 1966 yılın da aile yaşamını ele aldığı romanın dan bahsetmek istiyorum bugün. Bir çoğumuzun bu roman hakkın da az çok bilgisi olduğunu düşünüyorum. Zaten 2012 yapımı  aynı adlı dizisi de yapılmıştı. Bazılarımız bu diziyi de hatırlıyordur.
Romanın konusuna gelecek olursak Orhan Kemal bu romanında da bir çok romanın da ele aldığı aile yaşamını, bir evin için de bilmediğimiz hayatları bize sunuyor.
Demir yollarından emekli olan Sadi Bey'in emekli parasıyla aldığı bir evde geçiyor roman. Sadi Bey'in hayatı kendisi gibi bir arkadaşıyla kahvede oturup genç kızların hayalini kurmaktır. Komşusunun kızı Nursen'e gözlüyor ve ailesini kapı dışarı yapıp olan bütün mal varlığını bu kızın üstüne yapıp genç kızdan yararlanmayı onunla evlenmeyi hayal etmektedir.
Sadi Bey'in 3 çocuğu vardır. İskender, Erdal ve Ayşe.

İskender kendisinin çirkin olduğunu düşünen, etrafındaki herkesin bu yüzden kendisiyle dalga geçtiğini inanan, mutsuz, sinirli, gergin, düşük maaşlı sıradan bir memurdur. Hayatına Nursen'in girmesiyle daha ılımlı birisi haline dönüşmeye başlamıştır. Evin satılmasını paranın hepsini alamasa bile kendisine ait olan payı almak ve Nursen'le bir hayat kurmak istemektedir.


Ayşe ise kasiyerlik yapmaktadır. Çirkin ve evde kalmış bir kızdır. Evlenmesine ihtimal vermemektedir. Bu sebeple evin annesine ve kendisine kalmasını istemektedir.

En küçükleri olan Erdal ise Hukuk okumaktadır. İskender'in tam tersi mutlu ve eğlenceli birisidir. Ailesi bütün geleceğini ona bağlamıştır. Erdal evlerini satıp parasını kendisine verilmesini, yurt dışındaki eğitimi için harcanmasını istemektedir. Yurt dışından geldikten sonra kendi işini kuracak zengin olacak ve ailesine bakacaktır. Aynı zaman da Erdal'ın Nursen'in Annesi ile neredeyse annesi yaşındaki bu kadınla para üzerine kurulmuş bir ilişkisi vardır.

Varlığını kimsenin umursamadığı anneleri ise çocukların arasındaki kavganın tam ortasında kime hak vereceğini bilmeden beklemektedir. Bir süre sonra bu beklentiler aileyi birbirine düşürür ve her biri farklı yönlere savrulur.
Benim için roman da hiç kuşkusuz sevmediğim iki karakter vardı Sadi Bey ve Nursen'in annesi. Genç kızları hayal eden 60'lı yaşlarındaki bu adamın hayallerini gerçekten iğrenerek okudum. Nursen'in annesi ise üniversiteli gençlerle para karşılığında birlikte oluyordu. Üstelik kızı Nursen'i ise yine para karşılığın da yaşlı bir adam la evlendirmek istiyordu.

Orhan Kemal'in Evlerden Biri adlı romanını mutlaka okuyun derim..

Bir önceki kitap yorumum olan Aşkın Resmi Serdar Özkan kitap yorumuma buradan ulaşabilirsiniz.

Bunlarda İlginizi Çekebilir

13 yorum

  1. Konusu ilginç bence :) Listeme ekliyorum :)

    YanıtlaSil
  2. Bunu okudum ve dizisini de izledim ama yayından kalkmıştı hemen sanırım. İskendere baya üzülmüştüm

    YanıtlaSil
  3. Bunu okudum ve dizisini de izledim ama yayından kalkmıştı hemen sanırım. İskendere baya üzülmüştüm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dizisini bende çok fazla hatırlamıyorum. Ama kitabını bende çok sevdim :)

      Sil
  4. Anam kimin eli kimin cebinde belli değil :D dizisini hatırlamıyorum ama tam bizim ülkede dizi olmalıkmış cidden :D merak etmedim değil tabii o karakterler nasıl işlendi acabaa, okumak lazım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitabı okurken çok fazla sinirlendiğim yerler oldu. Ancak Orhan Kemal yazarda okunmaz mı :)

      Sil
  5. Orhan Kemal'in çok güzel bir tarzı var.Okuması zevkli yani.Eminim bu da öyle bir kitaptır.

    YanıtlaSil
  6. blog keşif etkinliğinden geliyorum seni takipteyim canım ben de beklerim
    http://guzelvekulturluyum.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  7. okumadım duymadım ama güzel bişiye benziyo okurum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım beğenirsin. Ben beğeneceğini düşünüyorum :)

      Sil

Facebook

Subscribe