Efsane - İskender Pala - Kitap Yorumları

Pazar, Şubat 07, 2016


YAZAR: İskender Pala

YAYIN EVİ: Kapı Yayınları

SAYFA SAYISI: 392

Barbaros Hayrettin Paşanın bir tüccar, bir denizci, bir paşa, Cezayir sancak beyi, sonrada İstanbul'a getirilip Kanuni tarafından Kaptan-ı Derya yapıldığı dönemi içine alan ve denizleri, savaşları, esirleri, hikayeleri ve şehirleri kapsayan  aynı zaman da Said Alkala'nın destansı aşk hikayesini okuduğumuz Osmanlı Devleti, Akdeniz ve çevresinde geçen İskender Pala'nın etkileyici kaleminden bir solukta okuyabileceğiniz muhteşem bir roman.
Hayrettin Paşanın hayatından ziyade Said Alkala'nın dilinden o dönemi ve aşkını okuyorsunuz. İspanya'daki son İslam devletinin yıkılışından sonra Müslümanların öldürülüp Endülüs devletlerinin yok edilişlerini, Said Alkala'nın ailesi gözlerinin önünde nasıl katledildiğini. 

Aynı zaman da hayatını adadığı 12 yaşın da köle pazarın da Kral Feernando'nun sarayı tarafından satın alınan Billure'nın de hayat hikayesine yer veriliyor roman da. 
Müslüman olduğu öğrenilirse hemen öldürüleceği  için Beatrix adını almış. Said Alkala ile tanıştığında ise 13 yaşında, Alkala ise 15 yaşındadır. Alkala ve Beatrix aralarında bir anlaşma yaparlar anlaşmaya göre Beatrix Alkala' ya Türkçe öğretecektir. Alkala ise Almanca, Arapça ve harita okumayı öğretecektir.
Beatrix 15 yaşına geldiğinde bazı sebeplerden dolayı saraydan kaçmaya karar verir. Alkala ise yardım edecektir ancak kaçması için bir gemi bulmaya çalışırlarken kaçırılır ve onun gibi birçok kızla birlikte bir gemiye koyulurlar.
Alkala her yerde Beatrix arar ancak bulamaz. Bunun üzerine Barbaros Hayrettin Paşanın yanın da harita okuma ve çizimi üzerine işe başlar. Kısa bir süre sonra Barbaros Hayrettin Paşanın en önemli adamlarından,aşkını anlattığı, Barbaros Hayrettin Paşa'nın kimsenin bilmediği sırlarını bilen en yakını olduğu birisi haline gelir.
Alkala bir yandan da kendine verdiği sözünü yerine getirme çabasındadır. İspanya' da ailesini öldürdüğünü düşündüğü kişileri tek tek öldürmekte. Bir yandan da Beatrix her yerde aramaktadır.

Romanı çok beğendiğimi söylemeliyim ancak ilk okumaya başladığım da denizci sözleri geçtiği için anlamakta zorlanabiliyorsunuz. Kitabın arkasın da sayfalar dolusu denizci sözlüğü olmasına rağmen bu durum sıkıntı yaratabiliyor. Çok fazla yabancı köklü sözcük var ve sık sık sözlüğe bakmanız gerekebiliyor. Ancak zamanla yazarın tarzını kabul ediyorsunuz ve romanın keyfini çıkartmaya başlıyorsunuz.
Özellikle tarih konulu kitapları seviyorsanız pişman olmayacağınız bir roman.
Diğer kitap yorumlarıma buradan ulaşabilirsiniz.

Bunlarda İlginizi Çekebilir

28 yorum

  1. Geçenlerde A101 den uygun fiyata almıştım ve sizin yorumunuzdan sonra okumaya sabırsızlanıyorum... :)

    YanıtlaSil
  2. İskender palayı seviyorum. Şah sultani okuyacağım yakında. Onun tarihi anlatısı hoşuma gidiyor.

    YanıtlaSil
  3. İskender palayı seviyorum. Şah sultani okuyacağım yakında. Onun tarihi anlatısı hoşuma gidiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de sıradaki iskender pala kitabım Şah Sultan kitaplığımda yerini aldı :)

      Sil
  4. İskender Pala en sevdiğim yazarlardandır ama bu kitabını henüz okumamıştım teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. Okumadım ama tamam. :)

    Kitap olan her yerde ben de varım! Bu arada, benim de ilk kitabım Ters Düz geçenlerde çıktı! :) Okursanız yorumlarınızı beklerim. Sevgiler... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sipariş etmiştim zaten ve bir iki gün öncede elime ulaştı en kısa zamanda okucam. Yorumun için teşekkürler:)

      Sil
  6. Barbaros'u çok severim. İskender Paşa'yı da çok seviyorum. Mutlaka okuyacağım :)

    YanıtlaSil
  7. Blogunuzla tanışmak beni mutlu etti. Ozellikle Türk yazarlarin kitap tavsiyelerine cok ihtiyacim vardi ve ziyadesiyle beni tatmin edecek gibi. :)

    YanıtlaSil
  8. Bu kitabı alalı çok uzun bir zaman oldu fakat okumaya bir türlü fırsat olmadı sınavlardan, işlerin yoğunluğundan, elimdeki kitaplardan dolayı yorumunuzdan sonra daha çok okumak istiyorum artık
    Güzel yorumunuz için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarihin içinden bir kitap eğer tarihe merakınız varsa beğeniceğinizi düşünüyorum. Güzel yorumunuz için teşekkür ederim:)

      Sil
    2. Rica ederim.
      Tarihi çok severim.

      Sil
  9. ay dur yaaaa buluyo muuuu billuriyeyiiiiii :)

    YanıtlaSil
  10. Bu kitap iki aydir kitapligimda okunmayi bekliyor, bir sira gelip de okuyamadim malesef. Su ara Iskender Pala`nin Mihmandar adli kitabini okuyorum ben de...

    YanıtlaSil
  11. Bu kitap iki aydir kitapligimda okunmayi bekliyor, bir sira gelip de okuyamadim malesef. Su ara Iskender Pala`nin Mihmandar adli kitabini okuyorum ben de...

    YanıtlaSil
  12. takip ediyorum, pişman olmayacağım :) blog keşif etkinliği sayesinde fark ettim, çok güzel paylaşımlar kitapları almadan önce gerçekten faydalı olacak, teşekkür ederim. Sizi de beklerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize sevindim. ziyaret edeceğimden emin olabilirsiniz :)

      Sil
  13. blog keşif etkinliğinden geliyorum. Takibe aldım sizi. Bana da takibe beklerim.,

    www.nilgunozenaydin.com

    YanıtlaSil
  14. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ters Düz'le ilgili konuşalım yorumlaşalım mutlaka! :)

      Sil
    2. En kısa zamanda blogum da yer vericem. Size de yazarım Sevgiler :)

      Sil
  15. Şah&Sultan kitabını okumuş çok etkilenmiştim.O etkiyle Efsane adlı bu romana koşmuştum.Gayet güzel bir kitap şahsım adına mutlaka okuyun derim.

    YanıtlaSil

Facebook

Subscribe