Kadın - Yılmaz Özdil - Kitap Yorumu

Perşembe, Aralık 17, 2015


YAZAR: Yılmaz Özdil

YAYIN EVİ: Kırmızıkedi

SAYFA SAYISI: 324

Gazeteci yazar Yılmaz Özdil'in yazdığı günümüz Türkiye'sinde kadın haklarının nasıl değiştiğini anlattığı en son kitabı Kadın özellikle tüm kadınların okuması gereken erkeklerin ise kadınları nasıl bir duruma düşürdüklerini anlamaları için okunması gereken bir kitap. Her yazının sonunda sözü geçen kişilerle ilgili özet bilgi verilmesi ve sözü geçen kadınların fotoğraflarının da kitap da yer alması kitabı daha da özel kılmış.
Yılmaz Özdil yakın tarihte yaşanan olayları bir araya getirip kitap haline getirmesiyle tanınıyor ancak bu kitabın da sadece kadınlara yer vermesi okumamın büyük sebeplerinden biri oldu.


Soma' da hayatını kaybeden şehitlerimizden Ali'nin kızı Betül Yüksel, Öldürülüp sonrada cesedi yakılan Özgecan Aslan, Cinsel Tercihi nedeniyle yok sayılan basketbol hocası Leyla Çalışkan, Trafik kazazın da annesi ve babasını kaybeden Daniel bebeğe süt annelik yapan Selda Köse, Kara Fatma lakaplı Fatma Seher Erden, Görüyorum ki çaresizliği hiç tatmamışsınız sözüyle gündeme gelen Dilek Özçelik, Kadının dayak yemesi, kadının eşi tarafından aldatılması, bana göre boşanma sebebi değil diyen Aile Danışmanı Sibel Üresin, Gezi olaylarında Kırmızı elbisesiyle sembol olan Ceyda Sungur, Profesör Türkan Saylan.Japon dışişleri bakanlığı tarafından Türkiye dostluk elçisi seçilen Ayumi Takano,  Fenerbahçe' ye transfer olan ve Türk vatandaşlığına geçen Quanitra Hollingsworth, Grammy Ödüllerinde Obama ile birlikte kadına şiddete  son çağrısı yapan Brooke Axtell, Fotoğraf çekmek için İstanbul'a gelen surlarda cesedi bulunan Sarai Sierra, Gezi Parkı olaylarıyla gündeme gelen Lorraine Klein.

Kitap da ünlü isimlere de yer verilmiş yaptığı programlarla gündeme gelen Seda Sayan,Sezen Aksu, Müzeyyen Senar, Hadise, Aysun Kayacı, Şenay Yüzbaşıoğlu, Hülya Koçyiğit, Arzuhan Doğan Yalçındağ, Kibariye, Bülent Ersoy,Ayşe Özyılmazel, Dünya güzelimiz Keriman Halis Ece, Angalina Jolie, Rihanna
Siyatci ve siyasetci eşleri Hayrünnisa Gül, Sümeyye Erdoğan, Semra Sezer, Nazmiye Demirel, Melike Kılıç,Michelle Obama, Angela Merkel, 2'inci Elizabeth gibi yazmadığım daha bir çok isim ve olay.Ancak benim için en özel isim Mustafa Kemal Atatürk 'ün Annesi Zübeyde Hanım.
Susturulmak istenen kahkaha dahi atamayan kadınlar, okumasına izin verilmeyen, evleneceği kişiyi bile seçemeyen kızlar,çocuk gelinler, taciz edilen, tecavüze uğrayan,öldürülen kadınlar ve daha bir çok akla, mantığa sığmayan olay.

Bir önceki kitap yorumum olan Tutsak Güneş - Ayşe Kulin kitap yorumuma buradan ulaşabilirsiniz.

Bunlarda İlginizi Çekebilir

17 yorum

  1. Yanıtlar
    1. Özellikle kadınların okuması gereken bir kitap umarım beğenirsiniz.

      Sil
  2. okuyunca iyice insanlardan nefret edeceğim diye korkuyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın insanı çaresiz hissettiren bir tarafı var ancak yinede okumanı tavsiye ediyorum.

      Sil
  3. Markette gördüğümden olsa gerek ön yargılıydım; ama bu yorumdan sonra merakım uyandı. Okuyacağımı tahmin ediyorum. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  4. Farkındalık açısından çok başarılı bence mutlaka okunmalı.Ama böyle kitapları bu bilince sahip olması gereken,kadına değer vermeyen buraya sıfatını yazamayacağım insancıklar yerine biz okuduğumuz için amacına ulaşmıyor :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın galiba. Ancak bu kitabı kadına değer vermeyen erkeklerden çok kendine değer vermeyi bilmeyen kadınlar okusun. Malesef bizim toplumumuzda ki kadınlar kendilerinin ne kadar değerli olduğunu bile bilmiyor.

      Sil
    2. O da doğru umarım okurlar

      Sil
  5. hiç okumadım annem çok seviyooo bu yazarııı :)

    YanıtlaSil
  6. offf yürek dayanır mı okumaya:( cesaretimi toplayıp okuyacağım ama...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçeklerle yüzleşmek zor geliyor insana görmemezlikten gelmek daha kolay galiba :) Ama yinede bir dene derim.

      Sil
    2. görmemezlikten gelmek değil de olayın kendisi zaten çok can sıkıcıyken detayların tahrip gücü gayet yüksek oluyor...vicdanın rafa kalktığını görmek, insanın insana ettiklerinin ayrıntılarını bilmek bana hep "nasıl? böyle bir şey nasıl olabilir?!" sorularını sorduruyor ve ben bunları günlerce hatta aylarca düşünebiliyorum...okuyacağım ama kendimi ruhsal olarak hazırlamam lazım önce:)

      Sil
    3. :) Bende okudum ama hala etkisinden kurtulabilmiş değilim. Aşlında sözü geçen isimler bir çok defa gündeme gelmiş haberlerde, gazetelerde okuduğumuz bildiğimiz olaylar ve isimler ancak hepsi bir araya gelip önümüze bilmediğimiz taraflarıyla da sunulunca etkisi çok daha büyük oluyor.

      Sil

Facebook

Subscribe