Zaman Hırsızlarına Karşı Momo

Cumartesi, Aralık 23, 2017


MOMO KİTAP KONUSU
Kitap, Momo isminde 12 yaşlarında bir kızın ve arkadaşlarının macera dolu hikayesini anlatıyor. Ufak tefek yapısı, simsiyah tarak görmemiş saçları, kocaman simsiyah gözleri, yalın ayak gezmekten kapkara olmuş ayakları, bir sürü cebi olan erkek ceketi ve topuklarına kadar gelen yamalı eteği Momo'yu diğerlerinden farklı kılıyor. Momo birden ortaya çıkıveriyor ve eski bir tiyatroda tek başına, çevresindeki insanların yardımıyla ve sokakta bulduğu eşyalarla kurduğu küçük dünyasında yaşamaya başlıyor. Çevresinde, çok iyi bir dinleyici olması nedeniyle çok seviliyor. Bir sıkıntısı veya bir derdi olan Momo'nun yaşadığı yıkık, dökük tiyatronun yolunu tutuyor ve ''Git bir Momoya uğra!'' deyimi de bu şekilde oluşuyor. Yaptığı en iyi şey dinlemek olan Momo, onları dinlerken akıl vermek yerine doğru olanı bulmalarına, kendilerini sorgulamalarına zaman tanıyor. Dostları ve arkadaşları zaman kaygısı taşımadan, en güzel oyunları Momo'nun yanında oynayarak, keyifle geçiriyorlar günlerini.

Her şey Momo ve arkadaşları için çok güzel giderken kentin üzerine düşen bir gölge gibi ''Duman Adamlar'' ortaya çıkıyor. Soğuk, gri renkli insan görünümlü bu yaratıklar, zaman tasarrufu adı altında insanların zamanlarını adeta satın alıyorlar. İnsanlar daha fazla çalışmaya başlıyor ve geriye kalan her şey önemini yitiriyor. Yaptıkları hiç bir işten zevk almayan, aileleri, değerleri, arkadaşları yavaş yavaş önemsizleşen ve tek amaçları zaman tasarrufu yapmak ve daha fazla kazanmak isteyen insan toplulukları ortaya çıkıyor.

Duman Adamlar tüm şehri etkileri altına alsalar da çocukları etkilemenin bir yolunu bulamıyorlar. Ailelerin çocuklarının eline tutuşturdukları oyuncaklarda önemini yitirmeye başladığında çocuklar Momo'nun yaşadığı tiyatronun yolunu tutuyorlar ve bu durum en çok Duman Adamları rahatsız ediyor. Momo ve arkadaşları Duman Adamların varlığını tüm kente göstermeye çalışsa da, tek amaçları zaman tasarrufu yapmak olan bu insanlar onların varlığını ne görüyor, nede duyuyorlar. Momo, koltuğunun altına aldığı kaplumbağa Kassiopeia ve Hora Ustayla Duman Adamların karşısına tek başına çıkmak zorunda kalıyor.

''Daha çok para kazanıp, daha çok harcıyorlardı. Fakat yüzleri asıktı, yorgun ve keyifsizdiler, gözleri dostça bakmıyordu.''

''Oysa zaman yaşamın kendisiydi. Ve yaşamın yeri yürekti. İnsanlar zamandan tasarruf ettikçe, zaman azalıyordu.''

BENİM YORUMUM
Sembolik görünümünün altında gerçeklerin yattığı bir hikaye Momo. Sıra dışı, masalsı ve akıcı anlatımı ve kurgusuyla okuması rahat kitaplardan. Bittiğinde uzun uzun düşündürüyor ve bir o kadar da üzüyor. 1973 yılında yazılmış aslında ama bugünün yazılmış olduğu hissini veriyor. Masal değip geçmeyin yetişkinlere uyanın demek için, gerçekleri yüzümüze yüzümüze vurmak için yazılmış sanki. 

Kitabın ana teması zaman. Bir şekilde yitirilen, hayatın yoğunluğu içerisinde değişime uğrayan, kaybedilen değerler o kadar güzel anlatılmış ki. Zamanı olmadığı için oğlu tarafından huzur evine bırakılmış bir anne, çocuklarının ayak altında dolaşmalarını engellemek için yuvalara yerleştirilen çocuklar var. Bu yuvalardan ''çocuk depoları'' diye bahsediliyor. Düşününce ne kadar doğru, ne kadar gerçek geliyor. Çocuklarımız için bir sürü aldığımız oyuncaklar ''en küçük ayrıntılarına kadar öyle ince düşünülerek yapılmışlardı ki çocukların hayal kurmalarını gerektiren bir yanları kalmamıştı.'' diyor. 

Günümüzde de tüketim çılgınlığı diye bir şey var ya. Daha iyisini daha güzelini alabilmek için çalışıyoruz.  Momo'ya gönderilen oyuncak bebek Bibikız gibi ''Bana sahip olduğun için herkes seni kıskanacak.'' kafasıyla ortalarda dolaşıyoruz. Teknolojiyle birlikte günlük yaşam telaşı içinde hep daha hızlı yaşıyor, yine de yetinemiyoruz. Bu uğurda değerlerimizi kaybediyor, bencilleşiyoruz. Birbirimizi dinlemiyoruz çünkü gerek duymuyoruz. Saatlerce çalışıyor, üstelik bunu sevdiklerimizi geleceği için yaptığımıza kendimizi inandırıyoruz. İnsanlar robotlaşmış, çocukların mutlulukları esir alınmış. Hayal etmeyi unutup, kendimiz dahil kimseye ayıracak vaktimiz yok. İşte bu kitapta eleştiri tüm bunlara. Momo her biriyle tek tek yüzleştiriyor. Bize zamanın önemini hatırlatıyor. Dünyayı çocuklar ve çocuk kalanlar kurtaracak gibi gözüküyor. Bu kitap için zaman hırsızlarına karşı verilen bir mücadele, her şeye karşı yapılan bir sistem eleştirisi diyebiliriz. 

Sakın ola çocuk kitabı diye geçiştirmeyin. Bana göre asıl yetişkinler tarafından okunması gerekiyor. Birde anneyseniz yada baba hemen okumaya başlayın derim. Küçük Prens, Martı, SimyacıKüçük Kara Balık nasıl çocuk kitablarıysa Momo da öyle bir çocuk kitabı. Eminim pişman olmayacaksınız. Hatta tadı damağınızda kalacak. Sizde benim gibi mutlaka kütüphanemde olması gereken kitaplardan biriymiş derseniz şaşırmam.

''Günlük yaşam içinde çok büyük bir sır vardır. Herkesin bunda bir payı bulunur ve herkes onu bilir, ama pek az kimse bu konuya kafa yorar. Çoğu kimse onu olduğu gibi benimser ve ona asla şaşırmaz. Bu büyük sır, ZAMANDIR.''

Bunlarda İlginizi Çekebilir

20 yorum

  1. Momooo😍 her yıl yeniden okunması gerektiğine inandığım kitaplardan kendisi, üstelik bu yeni baskıya da bayıldımm😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birinci baskı elimde :) Bu baskısı gayet güzel :) Ama o kırmızı yazılı baskısını merak ediyorum. :)

      Sil
  2. Kesinlikle okunması gereken anlam yüklü bir kitap, teknoloji bağımlısı kafalarla başkasını dinlemeyi bırak kendimizi bile dinlemiyoruz.günler öylece bomboş geçiyorki....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısın kesinlikle okunmalı :) Zaman çoğu zaman farkında olmasakta :))

      Sil
  3. Kesinlikle okumalısın. Bende geç kaldığımı düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  4. Kitabı okumak için sabırsızlanıyorum. Çok çekici bir kitaba benziyor.

    Bu arada yeni keşfettim. Takipteyim.Bana da beklerim.
    birsenle.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldin :) okumanı isterim. Gerçekten çok güzel :) hemen geliyorum bu arada :)

      Sil
  5. Henüz yorumunu yazamasam da geçen haftalarda bitirdim Momo'yu. Dediğin gibi kesinlikle çocuk kitabı olarak değerlendirilmemeli. Her yaştan insan okumalı. Bence yetişkinler daha çok okumalı. Zamana bakış açımı değiştirdi diyebilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunu merakla bekliyorum. :) Yetişkinler mutlaka okusun. Anlamı çok daha farklı oluyor. :)

      Sil
  6. Severim bu tarz kitaplari. Hemen pinterest listeme ekliyorum 😊

    YanıtlaSil
  7. Bu kitabı okuyupta beğenmeyen ayıp eder. Okumayansa çok sey kaybeder. Öyle bir kitap yani... Güzel yorumlamişsın eline sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :) Tam olarak durumu özetlemişsin. Kesinlikle sana katılıyorum. :)

      Sil
  8. ooo bu da okunacaklar arasında hatta yeğende gördüm okurken ama elim gitmedi zira milyon adet yarım kitabım ve bir o kadar hiç başlamadıklarım var :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yarım kitaplarını okuduktan sonra bu kitabı okumanı isterim Kitap Eylemi. :) Bence sen seversin bu kitabı :)

      Sil
  9. ayyy baksanaaa, pal sokağı çocukları ve şeyi okusan yaa, pipi uzunçorap :)

    YanıtlaSil
  10. Duman adamlar zamanımızı çalmaya devam ediyor. Okuyup beğendiğim bir kitaptı. Güzel bir değerlendirme yazısı olmuş.

    YanıtlaSil
  11. Duman adamlar zamanımızı çalmaya devam ediyor. Okuyup beğendiğim bir kitaptı. Güzel bir değerlendirme yazısı olmuş.

    YanıtlaSil

Facebook

Subscribe