Vadinin Hükümdarı

Cuma, Mart 23, 2018

Okuduğum ilk Neil Gaiman kitabım Amerikan Tanrıları olmuştu ve geçtiğimiz günlerde yorumunu blogumda paylaşmıştım. Vadinin Hükümdarı sadece 80 sayfadan oluşan bir öykü kitabı ve ben bu kitabı Amerikan Tanrıları romanıyla birlikte almıştım. Bu iki kitabı alırken daha önce yazarı hiç okumadığım için ikisini alma konusunda pek emin değildim açıkçası. Ancak kısa bir öykü olması nedeniyle ikisini birlikte almak istedim. Aynı zamanda yazarın Kırılgan Şeyler öykü kitabının içinde yer alan öykülerden ve İthaki Yayınları öyküyü ayrı olarak da basmayı tercih etmiş.

Vadinin Hükümdarı, Amerikan Tanrıları kitabındaki Gölge karakterinin Amerika'yı terk ederek dünyayı gezmeye başlaması ve aradan geçen iki yıldan sonra İskoçya'da başına gelenlerin anlatıldığı bir öykü.

Sadece zenginlerin katıldığı bir partide muhafızlık yapması için bir teklif geliyor. Gölge, bu teklifin altında başka bir neden olduğunu bilmeden kabul ediyor. Partinin yapılmasına saatler kala Bay Alice, bin yıldır insanların kazandığı bir savaşın temsilcisi olarak kendisini seçtiklerini söylüyor ve asla kaybetmemesi gereken bu savaşta insanlar için dövüşmesini istiyor. Gölge o canavarı karşısında gördüğünde neden dövüşmesi gerektiğini ve neden kazanması gerektiğini anlamıyor. Oyunu ondan istendiği gibi oynamamayı seçiyor ve iyi, kötü kavramlarını sorguluyor.

Bu kitabı biraz zaman geçtikten sonra okumayı düşünüyordum aslında. Amerikan Tanrıları bittikten hemen sonra okumak bana pek anlamlı gelmiyordu. Ancak sadece 80 sayfa olduğu için dayanamadım ve biraz okuyayım derken kitap bitti. Tanrılar ve Gölge'nin dünyasına kısa bir giriş yapmış oldum bir kez daha. Yine aynı hayal gücü ve üslupla karşılaştım.

Vadinin Hükümdarı bir Amerikan Tanrıları öyküsü olsa da tek başına bir öykü olarak okunabilir. Elbette Amerikan Tanrıları kitabını okuduysanız sizin için farklı anlamlar ifade edecektir. Tek başına bir hikayenin olduğunu da unutmayın. Tam bir devam kitabı değil.

Yeni bir kitapta görüşmek üzere...

Bunlarda İlginizi Çekebilir

7 yorum

  1. gaiman sevdin sen dı mıııı :) benim de aklımda hep bu yazar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevdim :) yazar hakkında çok bilgim olmadan almıştım bu iki kitabı ama iyiki almışım. :))

      Sil
  2. :)) sadece 80 sayfa kısa bir kitap. :)) benimde alma nedenin kısa olması :) iki kitapta evet ilginç :))

    YanıtlaSil
  3. Neil Gaiman beninde merak ettiğim yazarlardan fakat hangi kitaptan başlayacağımı bilemiyorumm :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bana en çok Yokyer'i önerdiler. Onunla başlayabilirsin :))

      Sil
  4. Amerikan Tanrıları kitabını merak ediyporum. Gaiman'ın Yolun Sonundaki Okyanus kitabını okuyup, beğenmiştim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazarı seviyorsan mutlaka okumalısın bence :) Bende diğer kitaplarını okumak istiyorum. :)

      Sil

Facebook

Subscribe