Tutsak Güneş - Ayşe Kulin - Kitap Yorumu

Perşembe, Aralık 10, 2015



Ayşe Kulin'in çıkarttığı son roman olan Tutsak Güneş distopya tarzında yazılmış bir roman.

Gök cisminin yaşadıkları ülkenin üstünde bulunması ve karanlıkta geçen günler mutsuz, soğuk, buz tutmuş hayatlar. Bunalıma giren insanlar, intiharlar.

Görünüşte her kezin mutlu olduğu, yaşam şartlarının çok iyi olduğu bir ülke. Arabaları, evleri, hava trenleri, telefon yerine geçen bileklikleri, toz haline getirilmiş organik yiyecekler, her renge ayarlanabilen kıyafetleriyle hayatlarını kolaylaştıran bir düzen kurulmuş.

Olaylar Ramanis Cumhuriyeti adlı kurgu bir ülkeden geçiyor. Ülke bir diktatör tarafından yönetilmekte. Katı yasalarla denetim altında yaşamaktadırlar. İnsanlar boyunlarına astığı atkıların renkleriyle sınıflandırılıyorlar. Erkekler her zaman kadınlardan daha üstün, ve istedikleri zaman eşlerini boşayabilme hakları var. Kadınlar en az 3 çocuk yapmazsa kusurlu sayılıyorlar. Hiç bir söz hakkı yok, hiç bir işe yaramıyorlar, toplumda yok sayılıyorlar. Kız çocukları ülkenin en iyi okullarına alınmıyor.Ülkenin en iyi okullarında sadece erkekler eğitim görebiliyor.
Ayrıca Merkez denilen yerin izin vermediği bilgilere ulaşmak yasak, medyayı istedikleri gibi yönlendirebiliyorlar, merkezin istemediği kitapları okuyamıyorsunuz. Yurt dışına çıkamıyorsunuz. Kıyafetlerinizin kapalı olması gerekiyor ve başlık takmalısınız. Geçmişi hatırlayan yaşta olan insanların yemeklerine ilaç katılıyor, özgür oldukları günleri unutmaları sağlanıyor.


Hikayenin baş karakteri Yuna Otis. İlk çocuğu Regan 'ın doğumundan sonra doğurganlığını yitirmiş ve kocası tarafından bırakılan bir profesör, bilim insanı. Uzun zamandır uyku problemleri var. Ayrıca babasını ve babasının ölümünü hatırlayamıyor. Bu sebeple bir süredir tedavi görüyor. Hayatında oğlu regan ve annesinden başka kimse yok.
Oğlu Regan küçükken Merkezin en iyi okuluna seçilmiş ve İstihbarat Bölümünde önemli bir yere gelmiş. Regen'ın bakımını çocukluğundan itibaren Anneannesi üstlenmiş.
Yuna Otis Batı da yaşayan arkadaşı Arika'nın yanına gitmesiyle orada Tamur adında biriyle tanışıyor. Zamanla ona aşık oluyor ve yaşadığı hayatı, yaşadığı ülkeyi ilk defa sorgulamaya başlıyor. Aşık olduğu adam gibi annesinin de muhalif olduğunu öğreniyor. İlk zamanlarda oğlunu ve iş hayatını korumak istese de zamanla kendini olayların içinde buluyor.
Aynı zamanda toplumda uygulanan baskıdan rahatsız olmaya ve özgürlük için ayaklanmaya başlıyor. Gösteriler her yere yayılıyor. İktidarı tedirgin ediyor bu durum.Ayaklanmaları bastırmak için ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar. İnsanları katlediyorlar..
Ayşe Kulin hayal ile gerçeğin birbirine karıştığı, bahsettiği ülkenin hangi ülkeyi çağrıştırdığını kısa sürede fark edebileceğiniz anlamlı bir romanla çıktı.Umarım sizde beğenirsiniz..

Ayşe Kulin'e ait Nefes Nefese adlı romanına blogum da yer vermiştim. Buradan ulaşabilirsiniz.

Bunlarda İlginizi Çekebilir

11 yorum

  1. bu kitabı çok merak ediyorum yaa şimdi daha da meraklandım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okumanı tavsiye ederim. Benim beğendiğim bir roman oldu:-)

      Sil
  2. Bu kitabı listeme hemen ekliyorum..Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  3. bu türde de iyi yazmış ha. bu yazarı okumadım ya bi kitabını okudum. adı aylin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizde bu tarz yazan pek yazar yok o yüzden bende biraz süpeyle birazda merakla okumaya başlamıştım ama beğendim. :-)

      Sil
  4. adı aylin, füreya, sevdalinka, nefes nefese,köprü, veda, umut... birbirinden güzel kitaplarından sonra gizli anların yolcusunda istediğim lezzeti bulamamıştım. tabi dayanamadım boranın kitabı ve dönüşü de okudum ama ı-ııhh pek beğenmedim. eski tat yoktu... bu kitabı da ablam almıştı, ondan alıp okumayı düşünüyorum, beklentim düşüktü son 4 kitabından sonra ama yazınızdan sonra umutlandım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın artık eski tatları yok Ayşe Kulin kitaplarının. Tutsak Güneş dede eski tadı yok. Distopya tarzındaki bu kitabı bir de türk bir yazar dan okumak istediğim için almıştım. Bu tarzda evet beğendim ancak bende eski kitaplarını özlüyorum :)

      Sil
  5. Ayşe Kulin.. Çok uzun zamandır Türk Yazarlarını okuyamıyorum. En son Sabahattin Ali okudum ve en yakın zamanda dönüş yapmak istiyorum. Merak ettim kitabı Mart ayı içerisinde listeye eklemeliyim. kaleminize sağlık :) vaktiniz olduğunda bende beklerim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okuduktan sonraki yorumunuzu da merakla bekliyorum :)

      Sil

Facebook

Subscribe