18 Saat - Ertürk Akşun - Kitap Yorumu

Salı, Aralık 01, 2015


YAZAR: ERTÜRK AKŞUN

SAYFA SAYISI:423

YAYIN EVİ:DESTEK YAYINLARI

Ertürk Akşun' un Agafya ve Yarım Kalan kitaplarına daha önce blogum da yer vermiştim. Okuduğum ikinci kitabı da 18 Saat oldu. Ve beni yanıltmayacağını düşündüğüm bu kitap fazlasıyla beklentilerimi karşıladı.

Ertürk Akşun'un Bazen bir gün o kadar uzundur ki... diyerek başladığı ve  18 saatlik bir süreye sığdırılmış olan bu kitap kalabalık bir arkadaş grubunun tuhaf bir şekilde kesiştiği Libyalı eylemcilerin hayatlarına yer veriyor.

Kitabın ana kahramanlarından birisi olan Nadir bir mimardır ve açacağı yeni ofisinin heyecanı içindedir. Kendisi bile bu duruma bazen şüpheyle baksa da özgeyle mükemmel bir evliliği ve iki çocukları vardır. Nadir ve Özge birbirleriyle üniversite yıllarında tanışmışlardır ve aralarındaki ilişki çok sağlam temeller üzerine kuruludur.


Tolga ise Nadir' in en yakın arkadaşıdır. Tolga hayatı ciddiye almayan, özgürlüğüne düşkün, insanları umursamayan ve bağlanmaktan korkan bir adamdır. Tolganın en büyük tutkusu yazdığı
yazılar ve okuduğu kitaplar.Bu yazıları paylaştığı tek kişi ise Nadirdir. Asistanı Jale ile olan ilişkisi ise zamanla tolgayı aşka inandıracaktır.


Nadir  mimarlık ofisinin açılısının bir kokteyl ile açar ve bir çok farklı çevreden insan bir araya gelir ancak hiç beklenmeyen bir olay meydana gelir. Polisten kaçan Libyalı eylemciler ofisi basar.
Bu silahlı eylemciler kendilerine Enver, Eşref, Halil, Süleyman gibi İttihat ve Terakki Cemiyetinin ünlü kişilerinin isimlerini vermişlerdir kendilerine. Ölüm korkusunu geçen sürede hissetmeye başlayan konukların gerçek yüzlerini nasıl gösterdiklerini görüyoruz  bu kısa sürede. Aynı zamanda eylemcileri de yakından tanıyor ve eylemi niye gerçekleştirdiklerini sebepleriyle birlikte öğreniyoruz.

Kitap da Gezi Direnişi ve Çorum olaylarına yer veriliyor. Tarihçilerin bir  çoğunun dile getiremediği Gizli tarihi su yüzüne çıkartmış Ertürk Akşun.
Ayı zamanda ülkemizin acınası yanlarına, yaşanan çarpık, çirkin ilişkilere, aşk, tutku, kadın-erkek ilişkileri, yaşam, ölüm, cinsellik, heyecan, gerilim gibi meseleler üzerine düşünüp tartışılıyor.

Ayrıca romanı öyle bir sonla bitirmiş ki devamının da geleceğini düşünüyorum. Dili oldukça akıcı ve güçlü olan yazarın okuyamadığım ve ileride çıkaracağı kitaplara da blogum da yer vermek istiyorum.

ALINTILAR
''İstanbul mu?
Umutsuzluktan kıvranan kör bir solucan gibiydi artık. İnsanlarınsa bu solucanın kanıda boğulmuş birer cesetti sadece...''


Bizler geleceği belirsiz bir neslin çocuklarıyız. Acımız yok, amacımız yok... Bomboş bir teneke kutu gibiyiz. Soğukkanlı bir seri katil duygusuzluğunda  artık kalplerimiz. Aşkımız, dostluğumuz, ailemiz, mahallemiz yok. Ya da onlara verdiğimiz değerler yok. Bilgisayar klavyesi tuşlamaktan farkı yok artık aşklarımızın da dostluklarımızın da. Komutu girip sonuç bekliyoruz.Hiç bir şeyi emeklerimize layık görmüyoruz. Arkamıza dönüp baktığımızda ne kalmış bizden geriye?


Yanlış toprağa ekilmiş, yanlış su verilmiş, budanmamış bir bitki gibiyim. Sürekli soluyor, soluyor ve meyve veremedikçe çürüyorum...


Bedelini ödediğim hatalarımdan dolayı kimse beni yargılayamaz...


Aşk önce sana uçmayı öğretir. Sonra da aşık olduğun kişi kanatlarından birisini kırar ve o da sana düşmeyi öğretir.


Seni kıracak olan önce seni sertleştirir ki daha kolay kırsın, kırdığında daha fazla acı çek. Sertleştirir. Sen en güçlü olduğunu düşündüğün zaman zaten en güçsüz, en savunmasız haldesindir.


Çoğu insan fazla mutluluktan çekinir... Haklıdırlar da çünkü sonrasında gelen acı katlanılmaz olur.


Hayat bir oyun, hem de dibine kadar saçma bir oyun. Kötü bir senaristin yazmış olduğu, doğaçlama üzerine kurulu saçma bir oyun. Daha önce belirlenmiş bazı kuralları var. ahlak diyor kimileri, yasa, gelenek görenek... Peki biz hep bu önceden belirlenmiş kurallara göre mi oynayacağız oyunumuzu yoksa tamamen doğaçlama yapacak yeteneğimiz ve cesaretimiz var mı?

Bunlarda İlginizi Çekebilir

6 yorum

  1. Alıntıları çok güzel görünüyor^^ Hiç okumadım Ertürk Akşun -_-

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ertürk akşun kitaplarından birini okumanı tavsiye ederim. Zaten sonra birdaha bırakamıcaksınız. :-)

      Sil
  2. hiç duymadım yaa ama ilginçmiş evet. gezi de var ha. sevindim :)

    YanıtlaSil
  3. yaaa bu kitapla ilgili hep olumlu şeyler duydum, önlere çekeceğim sanırım zira şu ara yavaşladı okumam, marslıyla bir atak yapayım dedim devamında da bunu okuyabilirim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ertürk Akşun kitaplarının hayranı olarak okumanı isterim. Altı çizilesi cümlelerini çok seviyorum :)

      Sil

Facebook

Subscribe